Νέα

Τιρμπουσόν, ανοιχτήρια και αυγοδάρτες: Ντύσου Bauhaus και έλα στο τρελό πάρτι του Νιάρχου

Εκατό βήματα χωρίζουν το σήμερα από το 1919, τη χρονιά που ιδρύθηκε η Σχολή Bauhaus στη Βαϊμάρη κάνοντας την αρχή για ένα από τα πιο επιδραστικά ρεύματα στην ιστορία της σύγχρονης αισθητικής. Από το πρώτο της μανιφέστο, έγινε σαφές πως πέρα από τις διαλέξεις, την ποίηση, τη μουσική και το θέατρο, μεγάλη βαρύτητα είχαν οι γιορτές των Bauhauslers: πάρτι έμπνευσης και καινοτομίας, δημιουργικότητας και πρωτότυπων μεταμφιέσεων. Με αυτή την πληροφορία κατά νου, το Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» γιορτάζει τα εκατό χρόνια Bauhaus και ετοιμάζει μια θεματική ημέρα για μικρούς και μεγάλους.

Το Σάββατο 9 Μαρτίου, το αφιέρωμα ξεκινά από το πρωί. Με διαδοχικά slot από τις 11 το πρωί, οι μικροί μας φίλοι, παιδιά από 2 έως 5 ετών μαζί με τους συνοδούς τους, δημιουργούν τα δικά τους κοστούμια, αποτελούμενα από γενειάδες, μύτες, μουστάκια και καρδιές, αντλώντας έμπνευση από τις στιλιστικές γραμμές του Bauhaus. Οι λίγο μεγαλύτεροι, παιδιά από 6 μέχρι και 12 ετών, συναντιούνται από τις 4 το μεσημέρι και φτιάχνουν λευκά κοστούμια με μία δόση ριγέ, καρό ή πουά μοτίβων. Τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο εργαστήριο, οι συμμετέχοντες πέρα από τις κατασκευές τους θα γνωρίσουν τους γεωμετρικούς χορούς του Oscar Schlemmer, χρησιμοποιώντας διάφορα αξεσουάρ και σκηνικά αντικείμενα.

Το αφιέρωμα κορυφώνεται το βράδυ στο Φάρο με το «Μέταλλο και Ασήμι». Τα μεγάλα παιδιά, οι ενήλικες, μπαίνουν στο κλίμα του Metallische Fest του 1929, του τελευταίου και ίσως πιο διάσημου πάρτι της Σχολής. Οι οδηγίες είναι οι ίδιες: μεταμφιεστείτε σε μεταλλικούς τόνους –τιρμπουσόν, ανοιχτήρια, αυγοδάρτες και κοστούμια από ταψιά ήταν μερικές προτροπές του ιστορικού πάρτι– και χορέψτε στους μεταλλικούς ρυθμούς, σ’ ένα DJ set από τον DJ Blue Lagoon. Στο background, θα παίζουν βίντεο από τα πάρτι και τη ζωή μέσα στο Bauhaus.

i ΚΠΙΣΝ | 9/3 | Είσοδος ελεύθερη (για τα εργαστήρια απαραίτητη προεγγραφή στο snfcc.org)