Νέα

Τα «ανθρωπάκια» του Γαΐτη καταλαμβάνουν το Πάρκο Ελευθερίας

Η έκθεση ξεδιπλώνει το σύμπαν του δημοφιλούς καλλιτέχνη καλώντας μας να ονειρευτούμε.

Η ζωή και το έργο του Γιάννη Γαΐτη, ενός από τους μεγαλύτερους Έλληνες καλλιτέχνες του 20ου αιώνα, ξεδιπλώνεται μέσα από τα μάτια του Μιχάλη Γαβρίλου, στενού συνεργάτη του Γιάννη Γαΐτη αλλά και των Ντένη Ζαχαρόπουλου και η Λορέττας Γαΐτη.

Η έκθεση «Για μικρά και μεγάλα παιδιά, Γιάννης Γαΐτης» εμπνέεται από το σήμερα και έρχεται να διαχωρίσει... τους ανθρώπους από τα ανθρωπάκια μέσα από το ιδιαίτερο στιλ του καλλιτέχνη, αλλά και να μυήσει σε αυτόν τους θεατές κάθε ηλικίας.

«Σε όλη τη διάρκεια της ζωής του δε διέκοψε ποτέ τη σχέση του με την Ελλάδα, που λάτρεψε όσο λίγοι, και τίμησε τους ανθρώπους μέσα από την αγάπη του, χωρίς να παραβλέψει ποτέ την ηθική και κοινωνική κατάπτωση της πολιτείας μας, αλλά μένοντας σε μια αισιόδοξη στάση πέρα από κάθε ιδεολόγημα. Αντιστάθηκε στην Κατοχή, αρνήθηκε με κίνδυνο της ζωής του τον Εμφύλιο, ξεπέρασε τον κομφορμισμό που επικράτησε βαρύγδουπα στα μετεμφυλιακά χρόνια, αντιστάθηκε με σθένος κατά της Δικτατορίας, κι όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς». Αυτά είναι τα λόγια του επιμελητή Ντένη Ζαχαρόπουλου για τον Γιάννη Γαΐτη ο οποίος εκφράζει τον θαυμασμό του για τον Έλληνα ζωγράφο και συμβάλλει αισθητά στην έκθεση των έργων του.

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης σε μια από τις συνεντεύξεις του έχει πει χαρακτηριστικά: «Τα ανθρωπάκια του σήμερα, είναι στο κατεστημένο και το ίδιο το ανθρωπάκι αυτό αντιδρά στο κατεστημένο. Οι άνθρωποι, τα ανθρωπάκια που λέω, το κατεστημένο, έφτασε σ’ ένα σημείο όπου δεν παίρνει άλλο να πάει πιο μακριά […] γίνανε ένα νούμερο και τίποτα παραπάνω. Εδώ εγώ κάνω μια μαρτυρία και σας λέω: φροντίστε να σωθείτε, να σωθούμε … Δεν μπορώ να κάνω τίποτα άλλο εγώ εκτός απ’ αυτήν τη μαρτυρία». Την έκθεση παρουσιάζει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με την Πολιτιστική Εταιρεία Σαρωνικού «Πολύτροπον» και το Μουσείο «Γιάννη Γαΐτη-Γαβριέλας Σίμωση» στο Κέντρο Τεχνών δήμου Αθηναίων στο Πάρκο Ελευθερίας.

Κέντρο Τεχνών δήμου Αθηναίων, Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας , 210 72 24 028,
Τρ.- Σάβ.: 10 π.μ.-8 μ.μ., Κυρ.: 10 π.μ.-2 μ.μ., 
Είσοδος ελεύθερη.

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης