Λίστα

Τα 20 καλύτερα βιβλία του 2020 από τους New York Times

Ο Νοέμβριος μας αφήνει σιγά σιγά, για να μπει ο Δεκέμβριος και «η καλύτερη εποχή του χρόνου». Όχι, δε λέω για τα Χριστούγεννα. Το «mostwonderfultimeoftheyear» αφορά τον απολογισμό του έτους και τα διάφορα top 5, 10 ή 20 έχουν την τιμητική τους. Τι κάναμε, τι γράψαμε, τι ακούσαμε, τι διαβάσαμε, τι είδαμε κ.ο.κ. Είναι, παράλληλα, η ευκαιρία για να εντοπίσει κανείς ό,τι «ξέφυγε» και οι λίστες με τις κατατάξεις κάνουν τη συνήθεια αυτή λίγο πιο εύκολη (και λίγο πιο επικοινωνιακή). Για αυτό λοιπόν ρίξτε μια προσεκτική ματιά στις επιλογές των 10 καλύτερων βιβλίων για το 2020 από τους έγκριτους συντάκτες των ιστορικών New York Times, στη λίστα που ακολουθεί.

1. A Children’s Bible -Lydia Millet (W. W. Norton & Company)

Το μυθιστόρημα ξεκινάει με την απόφαση δώδεκα παιδιών, που βρίσκονται σε διακοπές με τους γονείς τους, να το σκάσουν μετά από μια καταστροφική καταιγίδας. Η απογοήτευσή τους για τον εφησυχασμό των μεγαλύτερων και η στροφή στην ασυδοσία μπροστά στον κίνδυνο του επικείμενου χάους, ωθούν τα παιδιά σε μια περιπέτεια. Η νέα γενιά νιώθει πλέον το βάρος της φθοράς που έχουν προξενήσει οι προηγούμενοι – και το άγχος για το «τέλος του κόσμου» που περιγράφει στο νέο της βιβλίο η Millet γίνεται όλο και πιο έκτακτο.

2. Deacon King Kong -James McBride (Riverhead Books)

Ένας ηλικιωμένος αλκοολικός, ο Sportscoat, πυροβολεί δημόσια ένα διακινητή ηρωίνης που παλιότερα έπαιζε στην ποδοσφαιρική ομάδα της εκκλησίας του. Ο άντρας δεν έχει καμία μνήμη από τη δολοφονία και πολύ γρήγορα βρίσκεται υπό την απειλή της εκδίκησης. Η αστική μιζέρια, η μαφία, οι πολλαπλοί σύνθετοι χαρακτήρες και το χιούμορ του McBride στήνουν ένα σκηνικό Θείας Κωμωδίας στο Μπρούκλιν του '69.

3. Hamnet -Maggie O'Farrel (Tinder Press)

Η Maggie O'Farrel γράφει στο νέο της βιβλίο για το θάνατο, το πένθος και την απώλεια. Γράφει για ένα αγόρι που ζει στην Αγγλία του 16ου αιώνα διερευνώντας τις σχέσεις μεταξύ της οικογένειας αλλά και τις συνέπειες που φέρνει ο πρόωρος θάνατός του από την πανώλη. Ο «Hamnet» είναι ένα πραγματικό ιστορικό πρόσωπο, ένας από τους απογόνους του Shakespeare που πέθανε σε νεαρή ηλικία. Για το μυθιστόρημά της η συγγραφέας τιμήθηκε με το Women’s Prize for Fiction.

4. Homeland Elegies -Ayad Akhtar (Little, Brown and Company)

Ένας «γιος της Αμερικής» και ο μετανάστης πατέρας του, αναζητούν πατρίδα, ταυτότητα και την αίσθηση του ανήκειν στην μετά-Τραμπ εποχή των ΗΠΑ. Το βασικό ερώτημα τουAkthar είναι το «τι απαιτείται, εν τέλει, για να είσαι Αμερικανός;». Ο συγγραφέας συνθέτει ένα οικογενειακό δράμα -με πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία- για να ασκήσει μια δριμεία κριτική στην κοινωνία που ζει ακόμη στη σκιά της 11ης Σεπτεμβρίου και της πολιτισμικής απόρριψης.

5. The Vanishing Half -Brit Bennett (Riverhead Books)

Δύο μιγάδες δίδυμες αδερφές, έχοντας μεγαλώσει σε μια πόλη της Λουϊζιάνα -την περίοδο εφαρμογής των ρατσιστικών νόμων του Jim Crow- αποφασίζουν να ακολουθήσουν διαφορετικές ζωές. Η Stella «περνάει για λευκή», ενώ η Desiree συνεχίζει να αυτοπροσδιορίζεται ως «μαύρη». Χρόνια μετά, θα συναντηθούν ξανά για να κάνουν τους αναγνώστες της Bennett να αναρωτηθούν πώς η ταυτότητα αποτελεί επιλογή ή επιβολή. Το φαινόμενο του «αυτό-καθορισμού» αποδομείται στη βάση του για να γίνει αντιληπτό ότι πρόκειται τελικά, για έναν πολύ πιο κοινό τόπο από αυτό που έχουμε στο μυαλό μας.

6. Hidden Valley Road -Robert Kolker (Doubleday)

Οι πρωταγωνιστές, Don και Mimi Galvin, αποκτούν το πρώτο από τα δώδεκα παιδιά τους το 1945. Η ευφυΐα και η ομορφιά αποτελεί κληρονομικό δικαίωμα της οικογένειας, όπως επίσης και η ψυχική ασθένεια – από τα μέσα της δεκαετίας του '70, έξι από τους δέκα γιους των Galvin έχουν διαγνωστεί με σχιζοφρένεια. Ο Kolker διηγείται τις ιστορίες της οικογένειας με συμπάθεια και ευαισθησία αναζητώντας τα επιστημονικά πλεονεκτήματα της θεραπείας της νόσου.

7. A Promised Land, Barack Obama (Crown Publishing Group)

Τα απομνημονεύματα του Obama δεν είναι μια εξιστόρηση της ζωή του, στη διάρκεια της προεδρικής θητείας του. Το βιβλίο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ είναι μια ενδοσκόπηση - θέλει να ενημερώσει, να ξεκαθαρίσει το ιστορικό τοπίο από φήμες και να χαράξει την πορεία της αμερικανικής ιστορίας καθαυτής. Το «Promised Land» αποτελεί τον πρώτο από τους δύο τόμους που θα κυκλοφορήσει ο Barack Obama για τη ζωή στον Λευκό Οίκο.

8. Shakespeare in a Divided America, James Shapiro (Penguin Publishing Group)

Στο τελευταίο του βιβλίο, ο Shapiro πραγματεύεται δύο πολιτισμικά υπέρ-αντικείμενα – τον Σαίξπηρ και την Αμερική — και αποδομεί τις συνέπειες της σύγκρουσής τους. Κάθε κεφάλαιο εστιάζει και σε άλλη χρονολογία και διαφορετική θεματική. Με το πέρας της ανάγνωσης, καθίσταται σαφές ότι πραγματικό θέμα της αναζήτησης του συγγραφέα δεν είναι ο Σαίξπηρ αλλά η Αμερική και οι Αμερικανοί.

9. Uncanny Valley: A Memoir, Anna Wiener (MCD Books)

To βιβλίο της Anna Wiener είναι ένα ασυνήθιστα λογοτεχνικό χρονικό για τις απογοητεύσεις της σύγχρονης «τεχνολογικής» ζωής. Ξεκινά την επαγγελματική ζωή της σαν κακοπληρωμένη υπάλληλος ενός νεοϋορκέζικου λογοτεχνικού πρακτορείου. Στη συνέχεια, κατευθύνεται προς τα δυτικά, ακολουθώντας τις αισιόδοξες σειρήνες των νεοσύστατων startup εταιριών του Bay Area. Εκεί, ακολουθεί μια σειρά από «λαμπερές» θέσεις εργασίας στην εξυπηρέτηση πελατών. Ωστόσο, από αυτές τις θέσεις κερδίζει το αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα από το οποίο εξετάζει το πεδίο της. Το αποτέλεσμα είναι μια σχολαστική παρατήρηση στο χάσμα του χασμουρητού μεταξύ του ιδεαλισμού που προβάλει δημόσια η βιομηχανία και των εσωτερικών της αδικιών.

10. War -Margaret MacMillan (Random House)

Πρόκειται για ένα μικρό αλλά πλούσιο βιβλίο με δύσκολο και βαθύ θέμα. Η MacMillan υποστηρίζει ότι ο πόλεμος – μαζί με όλα τα δεινά του - συνδέονται τόσο στενά με το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος που με το να τον θεωρούμε ως παρεκτροπή από την ανθρώπινη φύση, τον απογυμνώνει από κάθε νόημα. Ο πόλεμος έχει οδηγήσει σε πολλές από τις μεγαλύτερες καταστροφές πολιτισμών, αλλά και σε πολλά από τα μεγαλύτερα πολιτισμικά επιτεύγματα. Είναι γύρω μας, επηρεάζοντας ό, τι βλέπουμε και κάνουμε.