Νέα

«Σχεδία home»: Ένα σπίτι με κοινωνικό πρόσημο άνοιξε στην οδό Κολοκοτρώνη

Άποψη του εσωτερικού του νέου σπιτιού της «Σχεδίας», σε μια από τις πιο όμορφες γωνιές του ιστορικού κέντρου της Αθήνα. Κολοκοτρώνη 56 και Νικίου 2  © φωτογραφίας: Γιάννης Ζινδριλής
Άποψη του εσωτερικού του νέου σπιτιού της «Σχεδίας», σε μια από τις πιο όμορφες γωνιές του ιστορικού κέντρου της Αθήνα. Κολοκοτρώνη 56 και Νικίου 2 © φωτογραφίας: Γιάννης Ζινδριλής

Στην ευρύτερη οικογένεια του περιοδικού δρόμου «Σχεδία» προστίθεται το «σχεδία home», ένα σπίτι με κοινωνικό πρόσημο στη γωνία Κολοκοτρώνη και Νικίου. Πρόκειται για ένα πολυχώρο που περιλαμβάνει καφέ-μπαρ και εστιατόριο, πωλητήριο με τεύχη της σχεδίας αλλά και ευφάνταστες δημιουργίες του «σχεδία αρτ» –του πρότζεκτ που ξεκίνησε πριν λίγους μήνες και προωθεί στην αγορά χρηστικά/διακοσμητικά αντικείμενα φτιαγμένα από παλαιότερα τεύχη του περιοδικού–, ενώ σκοπός της πρωτοβουλίας είναι να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίες σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, όπως άστεγοι ή υπερήλικες, που η αγορά εργασίας μοιάζει να τους είχε ξεχάσει.

Ένας ακόμα βασικός στόχος των δημιουργών της κοινωνικής δράσης είναι να δημιουργηθεί ένας χώρος που ο επισκέπτης θα θέλει να έρθει για να περάσει καλά, όχι απλά για να βοηθήσει τους συμπολίτες του. Η ομάδα δηλώνει ότι, όπως και με το περιοδικό δρόμου «Σχεδία», αγωνίζονται να προσφέρουν ένα αποτέλεσμα που θα αξίζει το χρόνο και τα χρήματα του καταναλωτή.

© φωτογραφίας: Γιάννης Ζινδριλής
© φωτογραφίας: Γιάννης Ζινδριλής
© φωτογραφίας: Γιάννης Ζινδριλής
© φωτογραφίας: Γιάννης Ζινδριλής

Μπαίνοντας στο όμορφα διακοσμημένο, σπιτίσιο μαγαζί, πολλά θα σου τραβήξουν την προσοχή: μαμαδίστικες γεύσεις που υπογράφει ο Λευτέρης Λαζάρου, signature cocktails τα οποία έχει επιμεληθεί ο bartender Πέτρος Μυτιληναίος, βιβλιοθήκες με πολλά περιοδικά, όπως «New Yorker» και «Le Monde Diplomatique», αλλά και περιοδικά δρόμου από όλα τα μέρη του κόσμου για να ξεφυλλίσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως ο χώρος είναι πλήρως προσβάσιμος σε άτομα με ειδικές ανάγκες, ενώ το μενού υπάρχει και σε ακουστική έκδοση για τα άτομα με προβλήματα όρασης.

Επιπλέον, όπως και στο «σχεδία αρτ», πίσω από το «σχεδία home» υπάρχει ένα οικολογικό σκεπτικό. Το κατάστημα στοχεύει να χρησιμοποιεί όσο το δυνατό λιγότερο πλαστικό. Τα καλαμάκια, για παράδειγμα, έχουν ήδη αντικατασταθεί με χοντρά μακαρόνια και στο μαγαζί δεν υπάρχουν πλαστικά μπουκάλια ούτε πλαστικές συσκευασίες take away.

Εικόνα από μια πρόβα τζενεράλε. Οι εκπαιδευόμενοι στην κουζίνα (πρώην πλέον πωλητές της «σχεδίας» στην συντριπτική τους πλειοψηφία), με τον εκπαιδευτή τους, συνεργάτη του σεφ κ. Λευτέρη Λαζάρου, κ. Γιάννη Υφαντίδη.
Εικόνα από μια πρόβα τζενεράλε. Οι εκπαιδευόμενοι στην κουζίνα (πρώην πλέον πωλητές της «σχεδίας» στην συντριπτική τους πλειοψηφία), με τον εκπαιδευτή τους, συνεργάτη του σεφ κ. Λευτέρη Λαζάρου, κ. Γιάννη Υφαντίδη.

Μέσα από το «σχεδία home» δημιουργήθηκαν συνολικά τριάντα θέσεις εργασίας με άτομα τα οποία εκπαιδεύτηκαν και πλέον λειτουργούν καθημερινά το μαγαζί, εξυπηρετώντας τους επισκέπτες. Η υλοποίησή του έγινε με τη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, του κοινωφελούς ιδρύματος ΤΙΜΑ και τη VISA Ελλάς.

i«Σχεδία home» | Κολοκοτρώνη 56 και Νικίου 2, Σύνταγμα | 2130231220 | 8 π.μ.-3 π.μ. | Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ και εδώ