State of Concept: η νέα μη κερδοσκοπική γκαλερί μας συστήνεται

Από -

H επιμελήτρια Ηλιάνα Φωκιανάκη μας μίλησε για τη νέα μη κερδοσκοπική γκαλερί State of Concept, η οποία εγκαινιάζει την λειτουργία της στη φετινή Art Athina, στο πλαίσιο του Platforms Project με τις καλλιτέχνιδες Μαργαρίτα Μποφιλίου και Αλίκη Παναγιωτοπούλου και από τον Οκτώβριο μεταφέρεται σε μόνιμο χώρο στο ιστορικό κέντρο.

Πώς προέκυψε η ιδέα για το State of Concept και ποια είναι η βασική του φιλοσοφία;


Το σκεφτόμουν εδώ και πολλά χρόνια να σου πω την αλήθεια. Μια η κρίση, μια οι φοβίες για την κατάσταση στην Αθήνα γενικά αργούσα να το πάρω απόφαση. Με το που επέστρεψα από Λονδίνο το 2005 άρχισα να παρατηρώ τις ελλείψεις. Σκεφτόμουν, μα έχουμε καλούς καλλιτέχνες, τα πάμε καλά γιατί είμαστε περιφέρεια και μάλιστα μια αδιάφορη περιφέρεια για τους ξένους; Ξεκίνησε σαν ιδέα στο μυαλό μου καταρχήν βλέποντας ότι δεν υπάρχει πλαίσιο στήριξης δυνατό, από οργανισμούς κτλ., για τους Έλληνες καλλιτέχνες που να προωθεί την δουλειά τους στο εξωτερικό. Υπάρχουν εξαιρετικές γκαλερί στην Αθήνα και το εμπορικό κομμάτι λειτουργεί μια χαρά, αλλά πόσους Έλληνες καλλιτέχνες να προωθήσει μια ελληνική γκαλερί. Δεν υπήρχαν πολλές πλατφόρμες και μουσεία το 2008 όταν ξεκίνησα να το σκέφτομαι. Τώρα πέντε χρόνια μετά, ευτυχώς έχουμε μη-κερδοσκοπικούς οργανισμούς, χώρους που τους τρέχουν καλλιτέχνες, κολεκτίβες, πρότζεκτς και είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικό αυτό. Αλλά η διαφοροποίηση της State of Concept, είναι οτι θέλει να λειτουργήσει σαν κανονική γκαλερί, με πρόγραμμα και αντιπροσώπευση καλλιτεχνών αλλά και ως χώρος που οι καλλιτέχνες μπορούν να πάρουν ένα feedback για την δουλειά τους εκτός πλαισίων σχολής ή εμπορικής γκαλερί ή συναδέλφων τους. Δύο ατομικές ξένων καλλιτεχνών και δύο Ελλήνων είναι ο γενικός προγραμματισμός για κάθε χρόνο.

Πού θα στεγάζεται και πότε προγραμματίζεται να ανοίξει ως χώρος μετά την Art Athina; Υπάρχουν κάποια ανακοινώσιμα σχέδια ως προς τις πρώτες εκθέσεις;


Δεν θα αποκαλύψουμε ακόμα τον χώρο μας πάντως σίγουρα θα είναι στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και θα ξεκινήσει να λειτουργεί τον Σεπτέμβριο του 2013. Η επόμενη μας έκθεση θα είναι μια ομαδική στα πλαίσια του Remap 4 και πιθανώς κάποιες προβολές για εκείνο το διάστημα. Θα θέλαμε να ξεκινήσουμε με μια ατομική μέσα Δεκεμβρίου ή αρχές Ιανουαρίου του 2014.

Τι θα παρουσιάσετε στην Art Athina;


Δύο καλλιτέχνιδες που εκτιμώ και παρακολουθώ την δουλειά τους εδώ και κάποια χρόνια: οι Μαργαρίτα Μποφιλίου και Αλίκη Παναγιωτοπούλου. Και οι δύο είναι παραδείγματα του πόσο καλούς καλλιτέχνες βγάζει η ελληνική εικαστική σκηνή σήμερα. H Αλίκη Παναγιωτοπούλου θα δείξει ζωγραφική είναι μια από τις πιο αξιόλογες ζωγράφους στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Σε αυτή τη σειρά έργων επεξεργάζεται τα κλισέ της ευτυχίας,  της ρομαντικής ζωγραφικής (ηλιοβασιλέματα) και της ποπ κουλτούρας των παιδικών μας χρόνων -λέω “μας” καθότι και οι δύο παιδιά του '80- αλλά με έναν πολύ ιδιότυπο τρόπος.
Η Μαργαρίτα Μποφιλίου μέσα από γλυπτά, φωτίζει με τον τρόπο της θέματα που απασχολούν όλους μας υπογραμμίζοντας με έναν πολύ μα πάρα πολύ αφαιρετικό τρόπο την γυναικεία θέση μέσα σε αυτό. Μαζική κατανάλωση, εξουσία, η σεξουαλικότητα ως στερεότυπο, οι προσωπικές αντιλήψεις της πραγματικότητας και η συρρικνωμένη αντικειμενικότητα. Η δουλειά της είναι πολύπλευρη και συνδυάζει το χιούμορ, τον σχολιασμό της κοινωνίας του σήμερα και την εμμονή με τα σύμβολα.  Υπάρχουν κάποια project spaces που να ξεχωρίζεις στο εξωτερικό;

Μου αρέσει πολύ το La salle des bains στη Λυών, το Artists space και η Whitecolumns στη Νέα Υόρκη, το Camden Arts Center, η The Showroom και η Raven Row στο Λονδίνο, το LACE στο Λος Αντζελες, η Instantcoffee στο Βερολίνο. Πάρα πολλές βασικά, έχουν τόσο ενδιαφέροντα και φρέσκα πράγματα.

Ποια είναι η γνώμη σου για τη σκηνή της Αθήνας; Τι πιστεύεις ότι λείπει;


Ο επαγγελματισμός. Πολλές φορές έχω δει ανθρώπους να ασχολούνται με όποιο κομμάτι του εικαστικού κόσμου, χωρίς να το πολυσκεφτούν έτσι για το χαβαλέ ή επειδή νομίζουν ότι είναι cool χωρίς να θεωρούν ότι πρέπει να υπάρχει υπόβαθρο για να εμπλακείς.. ότι η τέχνη είναι φλου απλά! Υπάρχει πολλές φορές μια χαλαρότητα και μια τάση να εξιδανικεύουμε το κλισέ ότι στον κόσμο της τέχνης είμαστε όλοι “τρελούτσικοι” και είναι όλα αόριστα και ασόβαρα. Και αυτό φαίνεται ειδικά στα πρακτικά ζητήματα. Δελτία αποστολής, συμφωνητικά, τήρηση συμφωνιών, πληρωμές, εργασιακές σχέσεις κτλ. Και συνήθως την πληρώνουν οι καλλιτέχνες. Επίσης ο ανταγωνισμός καμιά φορά είναι απογοητευτικός. Δεν υπάρχει αρκετό comradership ενώ θα έπρεπε όλοι να δουλεύουμε μαζί για να γίνει ένα “μπαμ” στην Αθήνα και να μας πάρει στα σοβαρά η Ευρώπη. Βέβαια από την άλλη, πολλοί παίρνουν πολύ στα σοβαρά τον εαυτό τους που και αυτό δεν είναι εποικοδομητικό.
Κατά τα άλλα, στην ουσία της ερώτησης που για μένα είναι τα έργα τέχνης που παράγονται εδώ, ειλικρινά πιστεύω ότι έχουμε πολύ καλά παραδείγματα καλλιτεχνών, δεν έχουμε κάτι να ζηλέψουμε από άλλες χώρες και ελπίζω να ανακαλύπτουμε συνεχώς και άλλα αξιόλογα παραδείγματα.Τι άλλες δραστηριότητες πέρα από εκθέσεις θα οργανώνετε;


Σεμινάρια για συλλογή έργων τέχνης, σεμινάρια ιστορίας τέχνης, δωρεάν feedback και portfolio για καλλιτέχνες με ραντεβού και φυσικά διαλέξεις των καλλιτεχνών που εκθέτουν σε εμάς. Αυτά από Οκτώβρη και έπειτα.

banner

Σχετικά Θέματα