Νέα

Σαράντα χρόνια Εθνικού Θεάτρου στριμώχνονται στο μετρό Συνάγματος

Πενήντα τρία εμβληματικά θεατρικά κοστούμια, φορτωμένα με όλο τον κάματο των δημιουργών και τον ιδρώτα των ηθοποιών αποτελούν τα εκθέματα μιας μοναδικής έκθεσης στον σταθμό του Μετρό Συντάγματος, με τη συνεργασία της Στα.Συ. Α.Ε. (Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε.). Η έκθεση «Έργα χειρός» επιστρέφει 18 χρόνια μετά την έκθεση κοστουμιών του Εθνικού Θεάτρου «Ένδυμα Θεάτρου», για να εγκαινιαστεί το Σάββατο 9 και να ολοκληρωθεί στις 18 Οκτωβρίου.

Με αφορμή την έναρξη της νέας θεατρικής περιόδου, το Εθνικό Θέατρο προσφέρει στο θεατρόφιλο κοινό την ευκαιρία να θαυμάσει από κοντά ιστορικά, μοναδικά κοστούμια, φτιαγμένα από το 1942 έως το 1982 που βγαίνουν στο δημόσιο χώρο από το μουσειακό και ιστορικό βεστιάριό του.

Το κοστούμι που φορούσε η Μαίρη Αρώνη ως Βασίλισσα Ελισάβετ στη «Μαρία Στιούαρτ» του Σίλερ
Το κοστούμι που φορούσε η Μαίρη Αρώνη ως Βασίλισσα Ελισάβετ στη «Μαρία Στιούαρτ» του Σίλερ

Από το 1932, όποτε και ανέβασε αυλαία το Εθνικό Θέατρο, πλήθος διακεκριμένων ενδυματολόγων συνεργάστηκαν στις παραστάσεις του και χιλιάδες κοστούμια βρίσκονται σήμερα προφυλαγμένα και διατηρημένα στο βεστιάριό του. Ένα σύνολο από αυτά, έρχονται να μας διηγηθούν μια ιστορία που γράφτηκε στην εικαστική γλώσσα και αναφέρεται στην εξέλιξη του θεατρικού κοστουμιού αλλά και στην τέχνη του θεάτρου. Ρούχα πλασμένα βελονιά τη βελονιά, μέσα στους φορτισμένους χώρους του Εθνικού Θεάτρου, που κρατάνε μέσα τους την μαγιά των ανθρώπων που τα σχεδίασαν, τα έφτιαξαν, τα φόρεσαν και τα φρόντισαν, αλλά και κάτι από το χειροκρότημα των θεατών. Αυτά θα έχει την χαρά και την τιμή να δει όποιος επισκεφτεί το σταθμό Συντάγματος από το Σάββατο 9 Οκτώβρη.

banner

Υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της Εύας Νάθενα, κοστούμια χρονολογούμενα από την εποχή του πρώτου μεγάλου δασκάλου Αντώνη Φωκά σε εκείνη του Σπύρου Βασιλείου και του Γιώργου Βακαλό, του  Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, του Βασίλη Βασιλειάδη, του Γιώργου Ανεμογιάννη, της Λίζας Ζαΐμη, του Βασίλη Φωτόπουλου βγαίνουν στο φως.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα πραγματοποιείται σε γκρουπ των είκοσι ατόμων ανά δεκαπέντε λεπτά. Τα γκρουπ θα συνοδεύουν φοιτητές του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σημειώνεται ότι σε όλα τα σημεία του χώρου της έκθεσης θα τηρούνται τα πρωτόκολλα και οι κανόνες κατά της διασποράς του Covid 19.


Ώρες λειτουργίας έκθεσης
Δευτέρα - Παρασκευή 11 π.μ.-2 μ.μ. και 5 μ.μ.-8.30 μ.μ.
Σάββατο – Κυριακή 11 π.μ.-8 μ.μ.

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό