Νέα

Ρομαντισμός και Επανάσταση: Η Μυρτώ Τρίμπαλη αναζητά τη σχέση ανάμεσα σε τέχνη και απελευθερωτικό αγώνα

Η «Σφαγή της Χίου» του Ντελακρουά
Η «Σφαγή της Χίου» του Ντελακρουά

Ο χώρος πολιτισμού που έφτιαξε με μεράκι και εγκαινίασε το 2019 ο Κρατερός Κατσούλης, μεταμορφώνοντας ένα ισόγειο γκαράζ στα Βριλήσσια σε ζωντανή εστία ανοιχτής έκφρασης και συνδιαλλαγής με δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες, δεν έπαψε να εκπέμπει μέσα στο δύσκολο καιρό της πανδημίας. Το «Modus Vivendi» παρέμεινε ενεργό μεταφέροντας τον παλμό της τέχνης στο ψηφιακό περιβάλλον, μέσα από εργαστήρια θεάτρου, κίνησης, δημιουργικής γραφής και φωνής για μικρούς και μεγάλους αλλά και εκδηλώσεις, που βρίσκουμε διαθέσιμες στην ψηφιακή πλατφόρμα του.

Τώρα, σε συνεργασία με τα σεμινάρια Ανοιχτή Τέχνη και με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 2021, φιλοξενεί την πιανίστα-μουσικολόγο Μυρτώ Τρίμπαλη, σε διαδικτυακή διάλεξη για τη μετουσίωση της επανάστασης σε τέχνη.

Πώς η τέχνη του Ρομαντισμού αλληλεπίδρασε με την Ελληνική Επανάσταση του 2021; Η Μυρτώ Τρίμπαλη αναζητά τη σχέση μεταξύ των δύο στην διάλεξη και παρουσίαση «Ο Ευρωπαϊκός ρομαντισμός συναντά την Ελληνική Επανάσταση του 1821». Το Σάββατο 8 Μαΐου (6-8μ.μ.), μέσω της πλατφόρμας του Zoom, θα μπορέσουμε να γνωρίσουμε τις επιρροές των ρομαντικών ιδεών στην εξέλιξη των επαναστατικών κινημάτων, αλλά και τις επιδράσεις των τελευταίων στην έμπνευση των καλλιτεχνών.

banner

Με αφορμή τη συμπλήρωση διακοσίων χρόνων, εξετάζει τους συσχετισμούς ανάμεσα στην τέχνη και στους απελευθερωτικούς αγώνες του 19ου αιώνα και την έμπνευση που οδήγησε σε μερικά από τα σπουδαιότερα έργα της εποχής. Όσο οι ρομαντικοί καλλιτέχνες βγαίνουν από την προσωπική πάλη με τα όρια τους και συντάσσονται με τη συλλογική ανάγκη και μάχη προς την ελευθερία, ενώνουν τη δημιουργία τους με το κοινωνικό γίγνεσθαι και αντλούν τόσο από την πραγματικότητα της εποχής όσο και από τη φιλοσοφική σκέψη που αναπτύσσεται μέσω αυτής.

Παράλληλα με την παρουσίαση έργων λογοτεχνίας, ζωγραφικής και μουσικής, η εισηγήτρια θα αναδείξει την διασταύρωση λαών και ιδεών, την πορεία των ρομαντικών καλλιτεχνών από την θεωρητική σκέψη στην πρακτική δράση, την αποτύπωση του ηρωισμού στην τέχνη και τελικά τα κοινά σημεία ανάμεσα στους σπουδαίους δημιουργούς της εποχής, ακόμα και σε διαφορετικές μορφές τέχνης.

Σάββατο 8 Μαΐου | 6-8μ.μ. | Εισιτήρια: €12 | Αγορά εισιτηρίων εδώ

banner