Νέα

Project Αθηνά: Ένα «έξυπνο» σύστημα συλλέγει δεδομένα για να κάνει την πόλη καλύτερη

Η συλλογή δεδομένων μεγάλου όγκου (big data) σε πραγματικό χρόνο είναι αναμφίβολα μια από τις πλέον γόνιμες διεξόδους που προσφέρει η τεχνολογία σήμερα για την διαχείριση προβλημάτων σε αστική κλίμακα, αρκεί να διέπονται από δεοντολογία. Η πρώτη εφαρμογή τέτοιο συστήματος στην Αθήνα είναι γεγονός, μετά τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων με Microsoft και ATCOM (στο πλαίσιο του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου») για το Project Αθηνά.

Σε διάφορα σημεία στην πλατεία Κοτζιά και στην περιοχή του Κολωνακίου, τοποθετήθηκαν πιλοτικά δέκα αισθητήρες σε διαβάσεις πεζών και σε κάδους απορριμμάτων για την ανίχνευση της παρεμπόδισης και τη μέτρηση της στάθμης αντίστοιχα. Τα δεδομένα που συλλέγονται, τροφοδοτούνται κατόπιν σε κεντρική διαχειριστική πλατφόρμα, στην οποία έχει ανοικτή πρόσβαση ο δήμος προκειμένου να ελέγξει τα στοιχεία και να προβεί στις αντίστοιχες παρεμβάσεις. Μελλοντικός στόχος είναι η διασύνδεση της πλατφόρμας απευθείας με τις αρμόδιες αρχές, καθώς και η διεύρυνση των αστικών δεδομένων που συλλέγουν οι αισθητήρες με τα στοιχεία του κλίματος (υγρασία, θερμοκρασία) και της ρύπανσης.

«Οι αισθητήρες δεν κάνουν τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από το να "μετράνε" την ποιότητα ζωής στην πόλη», σημείωσε ο CEO της Microsoft Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, «ακολουθούν δηλαδή τις καθημερινές συνήθειες του κατοίκου και του επισκέπτη και μας δίνουν δεδομένα, άμεσα και αξιόπιστα». Το Project Αθηνά αξιοποιεί εφαρμογές βασισμένες σε ΙoΤ και cloud τεχνολογίες της Microsoft, ανοίγοντας το δρόμο προς την αυτόματη διαχείριση καθημερινών προβλημάτων και την άμεση επίλυσή τους.

banner