Ρεπορτάζ

Πρόγραμμα Λυκαβηττός: Ο Δήμος Αθηναίων δίνει πνοή στο σημαντικότερο λόφο της πόλης

Από -

Από την κορυφή του βλέπεις όλο το χτισμένο χαλί της Αθήνας ενώ η δεντροφυτεμένη έκτασή του είναι από τους λιγοστούς (δυστυχώς) πνεύμονες πρασίνου της πόλης. «Αν η Ακρόπολη είναι το παγκόσμιο σύμβολο των Αθηνών, ο Λυκαβηττός είναι το σύμβολο που έχουν οι Αθηναίοι για την πόλη τους», όπως εξήγησε και ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης στην αρχή της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε την Τρίτη. Με τα σύννεφα να έχουν γαντζωθεί πεισματικά στον ουρανό της πόλης για τις πρωινές ώρες, ο Δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε τις αλλαγές που έρχονται στο σημαντικότερο λόφο της πρωτεύουσας με το λεγόμενο Πρόγραμμα Λυκαβηττός: το παρόν και το μέλλον του αστικού δάσους της Αθήνας.

Πρόκειται για ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα μελετών, ριζικών αλλαγών και δράσεων στο λόφο, που αν και είχε ξεκινήσει ως προετοιμασία από το Δεκέμβριο του ’16, μέχρι πρότινος είχε κρατήσει τα χαρτιά του κλειστά. Με σημείο έναρξης πέντε ξεχωριστά έργα που δρομολογούνται να δημοπρατηθούν εντός έτους (με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 3 εκατ. από έσοδα του Δήμου) και που πρόκειται να λειτουργήσουν πυροσβεστικά για τα επείγοντα προβλήματα του Λυκαβηττού (κυρίως τις πλημμύρες), ο Δήμος Αθηναίων ξεκινά μία νέα εποχή για το πολύπαθο, σημαντικό τοπόσημο.

Συγκεκριμένα, ένα αντιδιαβρωτικό/ αντιπλημμυρικό έργο έρχεται στην νοτιοανατολική πλευρά, πάνω από τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, το ασφαλτοστρωμένο κομμάτι αντικαθιστάται με υδατοδιαπερατά υλικά, τα δύσβατα σημεία του λόφου καθαρίζονται από κλαδιά και νεκρούς κάκτους, η κύρια πεζοπορική διαδρομή ξαναφτιάχνεται, ενώ η περίφημη Πράσινη Τέντα και το Πέτρινο Περίπτερο μπαίνουν σε ρότα επαναλειτουργίας.

Όμως, πέρα από τις επείγουσες ανάγκες του Λυκαβηττού και τις πρώτες παρεμβάσεις, πώς θα καταφέρει ο λόφος να ανταπεξέλθει δυναμικά στις προκλήσεις που δέχεται τα τελευταία χρόνια και ποιός θέλουμε να είναι ο ρόλος του στο σήμερα και το αύριο; Με γνώμονα τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη σε βάθος χρόνου όπως και το πλαίσιο Στρατηγικής Ανθεκτικότητας για το 2030, το Πρόγραμμα Λυκαβηττός υπηρετεί μία γόνιμη πολυφωνία, μία εις βάθος σύμπραξη που εμπλέκει –πέρα από τα μέρη της αυτοδιοίκησης– πανεπιστημιακές κοινότητες, παγκόσμια δίκτυα αλλά και απλούς πολίτες, και ανοίγει (επιτέλους) τη διαχειριστική μελέτη για το Λυκαβηττό.

«Μαζέψαμε και μελετήσαμε τα απαραίτητα δεδομένα, θέσαμε αρχές και προτεραιότητες με γνώμονα τις ανάγκες του αύριο και προτείναμε λύσεις, έτσι ώστε ο Λυκαβηττός που όλοι αγαπάμε να αποκτήσει ένα πλαίσιο διαχείρισης αντάξιο της σημασίας του για την πόλη μας», σχολίασε με τη σειρά της η αντιδήμαρχος Πρασίνου Ελένη Μυριβήλη. Στην πρώτη φάση, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, έγινε επιτόπια έρευνα και ανάλυση/ καταγραφή των στοιχείων του λόφου (ιστορία, υπέδαφος, βιοποικιλότητα, χρήσεις τόπου κοκ), φτιάχνοντας πρώτη φορά αρχείο για τον Λυκαβηττό.

Σε δεύτερο στάδιο, σε συνεργασία με το Δίκτυο των 100 Ανθεκτικών Πόλεων του Ιδρύματος Rockefeller μαζί με πανεπιστήμια εξωτερικού, επεκτάθηκε περαιτέρω το πρόγραμμα, ενώ η όλη διαδικασία ανατροφοδοτούνταν διαρκώς από πολίτες και κατοίκους. Συνολικά, υπολογίζεται πως συμμετείχαν περισσότερα από 1.450 άτομα στη διαδικασία.

«Η έρευνα των πανεπιστημίων και η διαβούλευση με τους εταίρους στην πόλη έδειξε πως ο Λυκαβηττός πρέπει να γίνει ένα ζωντανό και προστατευμένο αστικό δάσος όπου το αυτοκίνητο σταδιακά περιορίζεται και αναβαθμίζεται η πολιτιστική του σημασία», επεσήμανε στη συνέχεια η Μαρία Καλτσά, ειδική σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων για ζητήματα αστικού σχεδιασμού. Έτσι, μέσα στο μακροπρόθεσμο πλάνο τίθενται ντιρεκτίβες για τη συνολική αλλαγή του λόφου: ζωνοποίηση της περιοχής για την προστασία των περιβαλλοντολογικά ευάλωτων περιοχών, νέες υποδομές για την ανάδειξη αλλά και την προστασία του Λυκαβηττού (πυρασφάλεια, φωταγώγηση, επιπλέον αντιπλημμυρικά κοκ), ανάδειξη των πολλαπλών τοπίων του λόφου με θεματικές διαδρομές εκπαιδευτικού χαρακτήρα (διαδρομή νερού, βοτανική διαδρομή και γεωλογική διαδρομή), δικτύωση του τοπόσημου με ΜΜΜ (είτε μικρά λεωφορεία είτε με εναέρια cable cars) κοκ.

Με το πλάνο να δρομολογεί τόσες αλλαγές στο λόφο από πλευράς Δήμου, το Πρόγραμμα Λυκαβηττός δεν αφορά μόνο τη χωρική έκταση του σημαντικού χώρου πρασίνου, αλλά την φιλοσοφία απέναντι στα μακροσκελή προγράμματα του Δήμου. Εδώ, βλέπουμε την αξιοποίηση των πανεπιστημιακών ερευνών (που κάθε χρόνο παράγονται κατά δεκάδες και μένουν στα ράφια των σχολών), βλέπουμε τη συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού-κοινωνικού παράγοντα, βλέπουμε πλάνο που ξεπερνά τη δημαρχεία και αφήνει παρακαταθήκη για την ίδια την πόλη, με σχέδια και πόρους.

banner

Σχετικά Θέματα