Νέα

Πράσινη ανάπλαση στην κάτω πλευρά της Πλατείας Συντάγματος: Τα έργα ξεκινούν τον Αύγουστο

Παράλληλα μέτωπα αστικής ανάπλασης ανοίγει ακάθεκτος ο Δήμος Αθηναίων, βγάζοντας απ’ το ντουλάπι μελέτες προηγούμενων χρόνων που έμεναν ανυλοποίητες, καθώς μαζί με την Πλατεία Θεάτρου και το Λυκαβηττό, μόλις εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο η ανάπλαση στην κάτω πλευρά της Πλατείας Συντάγματος. Πρόκειται για παρέμβαση με πρόσημο βιωσιμότητας και αισθητικής αναβάθμισης, η οποία είχε αποσπάσει το 1ο βραβείο στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό της ΕΑΧΑ το 1999 και διατηρώντας στο ακέραιο τις αρχικές προθέσεις του εμπνευστή της, του καθηγητή αρχιτεκτονικής Δημήτρη Μανίκα, επικαιροποιήθηκε.

Τα έργα ανάπλασης-ενοποίησης και πράσινης αναβάθμισης της πλατείας Συντάγματος περιλαμβάνουν: Διαπλάτυνση των πεζοδρομίων μπροστά στην Ερμού, πέργκολες για σκίαση και φύτευση 28 ψηλών δέντρων.

«Το κάτω τμήμα της πλατείας Συντάγματος αποτελεί είσοδο στο εμπορικό τμήμα της πόλης και με την προτεινόμενη διαμόρφωση θα συμβάλει σαν χώρος εκτόνωσης του εμπορικού κέντρου», αναφέρει ο καθηγητής αρχιτεκτονικής που υπογράφει τη μελέτη. «Στόχος είναι η ενοποίηση με την κεντρική πλατεία, ώστε να επανέλθει και να ανασυγκροτηθεί η ιστορική συνέχεια μέσω του αρχικού σχεδιασμού, η διατήρηση και η αναβάθμιση του μνημειακού άξονα, η συμμετρία και η μείωσή του κυκλοφοριακού, καθώς και η άνετη ορατή διάβαση για πεζούς και άτομα με ειδικές ανάγκες».

banner

Τα έργα ανάπλασης-ενοποίησης και πράσινης αναβάθμισης της πλατείας Συντάγματος ξεκινούν τον Αύγουστο και περιλαμβάνουν τα εξής: γενναία διαπλάτυνση των πεζοδρομίων μπροστά στον πεζόδρομο της Ερμού, φύτευση συνολικά 28 ψηλών δέντρων, μονιμοποίηση των λωρίδων κυκλοφορίας σε τέσσερις (όπως είναι σήμερα, μετά την παρέμβαση του Μεγάλου Περιπάτου), δημιουργία έξυπνης, ασφαλούς και ορατής διάβασης πεζών, φροντίδα για ΑμεΑ, καθώς και διαμόρφωση του νέου ελεύθερου χώρου προκειμένου να είναι φιλικός για τον επισκέπτη με πέργκολες για πυκνή σκίαση, σύγχρονο φωτισμό και κατάλληλα υλικά επίστρωσης μαρμάρινων πλακών.

«Το έργο της ανάπλασης της πλατείας Συντάγματος περικλείει με μοναδικό τρόπο, σημειολογικά και συμβολικά τη νέα φιλοσοφία της διοίκησης», αναφέρει ο Δήμος Αθηναίων στην ανακοίνωσή του, επεξηγώντας, «Σεβασμός και οικονομία στην αξιοποίηση του σπουδαίου αρχιτεκτονικού έργου, μεγάλη έμφαση στην αναδιανομή του δημοσίου χώρου, προσαρμογή της βιώσιμης κινητικότητας και της κυκλοφορίας στα σύγχρονα δεδομένα, ανάδειξη της πράσινη και αειφόρας προοπτικής».