Focus

Πόσο ψαγμένος είσαι για το περιβάλλον;

Με όλο το θόρυβο που δίκαια έχει δημιουργηθεί γύρω από την κλιματική αλλαγή και τις φωνές που υψώνονται προς υπεράσπιση του περιβάλλοντος και του πλανήτη, ένα είναι το ζήτημα που μονοπωλεί τις συζητήσεις μας: Τι κάνουμε για τη φύση, τη θάλασσα και τον αέρα, που χωρίς αυτά δε ζούμε; «Α, εγώ πλένω όλα τα κουτάκια πριν τα ανακυκλώσω! Έτσι γίνεται σωστή δουλειά». «Δε βλέπετε που κάθε μέρα χρησιμοποιώ μακαρόνι για παστίτσιο αντί για καλαμάκι; Kαι μόνο θερμός. Κομμένα τα πλαστικά»! «Εγώ έχω κόψει το αμάξι, πλέον μόνο ποδηλατάδες πρωί-βράδυ. Γυμναστική και οικολογία, δύο σε ένα»!

Κάπως έτσι εξελίσσονται οι συζητήσεις, μέχρι που χώνεται ο ψαγμένος, ο tech freak φίλος και μας βάζει τη φιτιλιά: «Παιδιά, με τόση γκατζετιά, νούμερο ένα είναι να ανακυκλώνουμε τις συσκευές μας. Το ξέρετε ότι ανακυκλώνεται ό,τι μπαίνει στην πρίζα και ό,τι δουλεύει με μπαταρία;». Κόκκαλο οι υπόλοιποι.

Βέβαια πολλές φορές έχει πάρει το μάτι μου τους κάδους της Ανακύκλωση Συσκευών, τον περασμένο μήνα προσπέρασα έναν στο κατάστημα που μπήκα για να πάρω καφετιέρα και μόλις προχθές είδα και στο supermarket. Μάλιστα εκεί δεν είχε έναν, αλλά δύο κάδους, έναν για συσκευές και έναν για λάμπες. Κι έτσι όπως τους είδα γεμάτους, κατάλαβα ότι δε χρειάζεται να είσαι και Αϊνστάιν για να καταλάβεις ότι είναι απαραίτητο να ανακυκλώνεις. Έτσι έψαξα και έμαθα. Μπήκα στο electrocycle.gr και είδα ότι εκτός από τις μικροσυσκευές που μπορούμε να αφήσουμε σε κάδους σε καταστήματα οπουδήποτε στην Ελλάδα, τις μεγάλες μας συσκευές πρέπει να τις παραλαμβάνει ο δήμος μας.

Βέβαια! Ακριβώς όπως γίνεται για τα στρώματα, τα έπιπλα και τα άλλα ογκώδη. Μόνο που τα ηλεκτρικά, καλό είναι να μην τα παρατάμε στο δρόμο περιμένοντας ότι θα τα πάρει κάποια στιγμή ο δήμος. Γιατί θα τα πάρει κάποιος άλλος προς άγνωστη κατεύθυνση. Καλύτερα λοιπόν να γίνεται τηλεφωνικό ραντεβού. Βέβαια συνήθως το παλιό μας ψυγείο ή πλυντήριο το αντικαθιστούμε κι έτσι είμαστε σίγουροι ότι θα φτάσει στο σωστό σημείο. Σε μια μονάδα ανακύκλωσης. Γιατί όλες οι αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών και πάμπολλα καταστήματα έχουν κάδους της Ανακύκλωση Συσκευών, η οποία αναλαμβάνει να μεταφέρει τις συγκεντρωμένες συσκευές σε εξειδικευμένες μονάδες, που είναι όχι μια ή δύο, αλλά οκτώ σε όλη την Ελλάδα.

Μετά από τόσο ψάξιμο, στην επόμενη σύναξη έδωσα τα ρέστα μου.«Τι γίνεται παιδιά; Φέρατε το δικό σας ποτήρι; Ή πάλι στο πλαστικό;» πετάγεται κάποιος. «Τώρα που λες για πλαστικό, ξέρεις πόσο υπάρχει στο λάπτοπ σου, στην τηλεόραση, τον αποχυμωτή σου και την ηλεκτρική σκούπα σου; Γι’ αυτό μην και δεν τα ανακυκλώσεις έτσι και χαλάσουν! Και θα ξαναχρησιμοποιηθούν τα χρήσιμα υλικά τους και θα σώσεις το περιβάλλον από τα βλαβερά που έχουν μέσα. Από τους κάδους της Ανακύκλωση Συσκευών, οι άχρηστες συσκευές μας πάνε κατευθείαν για αποσυναρμολόγηση, απορρύπανση και ανάκτηση των υλικών τους. Μέταλλα, πλαστικό, γυαλί, όλα ξαναμπαίνουν στην παραγωγή νέων προϊόντων».

Κόκκαλο οι υπόλοιποι. Καλά λοιπόν τα καλαμάκια-μακαρόνια, τα γυάλινα ποτήρια και τα ποδήλατα (εννοείται), αλλά ας κάνουμε το κάτι παραπάνω. Αφού η Ανακύκλωση Συσκευών μάς το κάνει εύκολο, δε χωράει δικαιολογία!