Νέα

Ποιος είναι ο «Πλησίον» σου ενώ βρίσκεσαι μακριά από όλους; Η 8η Νύχτα Ιδεών εκπέμπει διαδικτυακά

Την ώρα που η πλειοψηφία των κρατών και των ανθρώπων βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό, ή έστω εναρμονισμένοι με την κοινωνική αποστασιοποίηση που επέφερε ο κορωνοϊός, η Νύχτα Ιδεών αφιερώνει τη φετινή της διοργάνωση στις ανθρώπινες σχέσεις, χρησιμοποιώντας τον τίτλο «Πλησίον». Στο κύμα εκδηλώσεων που πυροδοτούνται διεθνώς από το δίκτυο Γαλλικών Ινστιτούτων συμμετέχει και η Ελλάδα με το ινστιτούτο της Αθήνας, καλώντας μας να συντονιστούμε στο πρόγραμμα με ελεύθερη είσοδο.

«Η οικονομική παγκοσμιοποίηση πίστευε πως είχε καταργήσει πολλά σύνορα, ενώ η ψηφιακή επανάσταση θα δημιουργούσε αμέτρητες ευκαιρίες συνάντησης και ανταλλαγών», αναφέρει το συνοδευτικό κείμενο της όγδοης Νύχτας Ιδεών, «ωστόσο, η πανδημία ήρθε να αμφισβητήσει τις παραδοσιακές αντιλήψεις μας, τις μορφές συνύπαρξης, μέχρι και την ίδια την προσωπική μας συνείδηση».

Ποιος είναι ο «Πλησίον» σου ενώ βρίσκεσαι μακριά από όλους; Πώς αλλάζει αυτό τα δεδομένα στο άμεσο περιβάλλον μας, στον έρωτα και στην οικογένεια; Κι έπειτα πώς επηρεάζονται οι σχέσεις σε μεγαλύτερη κλίμακα, μεταξύ εργαζομένων, εταιριών ή και κρατών; Με πρόθεση ανοιχτής φιλοσοφικής διερεύνησης αλλά με στέρεες βάσεις επιστημονικής τεκμηρίωσης, η Νύχτα Ιδεών εκπέμπει διαδικτυακά την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου (από 6 μ.μ.) στα κανάλια του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Ομιλίες εστιασμένες σε προσωπικά βιώματα και καλλιτεχνικά δρώμενα θα λάβουν χώρα. Για περισσότερες πληροφορίες μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα του ινστιτούτου.