Νέα

Πέθανε ο ζωγράφος του ψηφιακού κόσμου Μωρίς Γκανής

Από -

Από τους πρώτους καλλιτέχνες της εγχώριας σκηνής που παρουσίασε η ιστορική γκαλερί σύγχρονης τέχνης στις αρχές των ‘00s, μέρος μιας γενιάς εικαστικών που εμπνεύστηκε από τον ψηφιακό κόσμο και, πιο πρόσφατα, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την εικονική πραγματικότητα παραμένοντας παρόλα αυτά πιστός στη ζωγραφική, o 46χρονος καλλιτέχνης απεβίωσε δυστυχώς σε ηλικία 46 ετών.

Θεωρώντας, όπως είχε δηλώσει πριν δυο χρόνια σε συζήτησή μας για την εκπομπή Πύργος Αθηνών στην ΕΡΤ 2, τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό πρόδρομο της τεχνολογίας, ο Γκανής πίστευε στη δύναμή της ζωγραφικής να σε φέρει κοντά σε ένα έργο, χωρίς τη διαμεσολάβηση της οθόνης, όσο κι αν η διαδικασία δημιουργίας των λαδιών του μπορεί να επηρεαζόταν από την εξοικίωσή του με την τεχνολογία. «Υπάρχει παραλληλισμός του τρόπου που επεξεργάζομαι μια εικόνα στον υπολογιστή με τον τρόπο επεξεργασίας των ζωγραφικών μου έργων» δήλωνε.

Γεννημένος στα Τρίκαλα το 1973 και με σπουδές στην Ιερουσαλήμ στην Ακαδημία Bezalel, είχε συμμετάσχει σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ιταλία, το Ισραήλ και την Ελλάδα. Ζώντας μεταξύ Τελ Αβίλ και Αθήνας, στην τελευταία του ατομική έκθεση το 2018, παρουσίασε μια σειρά έργων που αναπαριστούσε κτίρια όπως τα βλέπουμε μέσα από γυαλιά 3D, αλλά και έργα με αναφορές στα τείχη της Ιερουσαλήμ αλλά και στις ψηφιακές ντισκοτέκ του Second Life.

Το μνημόσυνο θα τελεστεί την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου στις 7μ.μ. στη Συναγωγή Beth Shalom της οδού Μελιδώνη 5 στο Θησείο.