Νέα

Πέντε αληθινές ιστορίες για τον HIV και την ανάγκη αποδοχής του (κάθε) διαφορετικού

Ο Γιώργος και ο Μιχάλης είναι ζευγάρι από το 2015 και πριν από δύο χρόνια, μέσα από περίπλοκες νομικές διαδικασίες, κατάφεραν να υιοθετήσουν ένα παιδάκι. Ο Μάριος ήταν επί 25 χρόνια χρήστης ναρκωτικών και ζει με HIV τα τελευταία 10 χρόνια· αποτελεί ένα από τα πολλά περιστατικά που στοχοποιήθηκαν από τα ΜΜΕ και την κοινωνία. Ο Γιώργος έχει βιώσει την αυθαιρεσία της εξουσίας, καθώς οι Αρχές παραβίασαν τα προσωπικά του δεδομένα με μόνο στοιχείο το σεξουαλικό του προσανατολισμό.

Επίσης, η Ερωφίλη εργάζεται στον τομέα της προαγωγής της υγείας και της σεξουαλικής υγείας, αποτελώντας τον συνδετικό κρίκο μεταξύ διάγνωσης και θεραπείας εκατοντάδων οροθετικών στην Ελλάδα, ενώ ο Νιγηριανός Ogundimu έφυγε από το σπίτι του επειδή είναι ομοφυλόφιλος και διώχθηκε από τη χώρα του επειδή εργαζόταν για την υποστήριξη ατόμων με HIV.

Πέντε αληθινές ιστορίες συνανθρώπων μας ρίχνουν φως στη διαφορετικότητα, την ορατότητα και κυρίως την αποδοχή, την 1η Δεκεμβρίου (12 μ.), Παγκόσμια Ημέρα AIDS, στη διαδικτυακή σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση. Το καθιερωμένο πλέον ραντεβού που φωνάζει με θάρρος «I’ m positive», με τη σφραγίδα του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», υπογραμμίζει φέτος τη σημασία της «κοινωνικής αγκαλιάς» που χρειάζονται όλα τα τραυματισμένα άτομα για να νιώσουν ασφάλεια, να βγουν απ’ τους φόβους τους και να υποστηρίξουν ανοικτά την ταυτότητά τους.

«Αποδέχομαι σημαίνει αγαπώ, ακούω, αντιλαμβάνομαι, συναισθάνομαι και κατανοώ», αναφέρει το συνοδευτικό κείμενο. «Ας εστιάσουμε το βλέμμα μας σε πέντε ιστορίες που συμβαίνουν δίπλα μας και ας μιλήσουμε ανοιχτά ενάντια στο στίγμα και την προκατάληψη που κουβαλάει μαζί του κάθε ιός και κάθε κοινωνία» .Έτσι, μαζί με τους ομιλητές στέκονται στη σκηνή οι σύντροφοί τους, οι φίλοι τους ή οικογένειά τους, άτομα που τους αγκάλιασαν όταν η κοινωνία τους χτύπησε στο πρόσωπο, είτε μεταφορικά ή κυριολεκτικά.

Στη συζήτηση συμμετέχει και o καθηγητής-λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία με τον HIV, από την ειδίκευση του σε νοσοκομεία στην Αμερική, τη μεταδιδακτορική του εργασία για τις μεταβολικές διαταραχές που σχετίζονται με τη θεραπεία του HIV έως την επαγγελματική του διαδρομή ως καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ και Ειδικός Σύμβουλος και Επιστημονικός Συνεργάτης του ΕΟΔΥ.

Παρακολουθείστε τη συζήτηση εδώ.