Νέα

«Παράδοση εκ νέου»: Η Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων εκπέμπει ψηφιακά

Η Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων, ένα εγχείρημα που ξεκίνησε το ’18 στα Γιάννενα από το Εργαστήριο Ιστορίας της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών, καθώς πλησίαζε η δεύτερη έκδοση της διοργάνωσης φέτος τον Οκτώβριο και βλέποντας τους περιορισμούς της πανδημίας να παραμένουν, ανέβαλε το φυσικό της πρόγραμμα και, αντ’ αυτού, προετοίμασε ένα μήνα ψηφιακών δράσεων με τίτλο «Art Pluriverse: A Community Science Series» κι απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα σε κοινότητες, καλλιτέχνες και συμμετέχοντες.

Το «Art Pluriverse» αποτελεί μια ετήσια σειρά δράσεων με θέμα την άυλη πολιτισμική κληρονομιά, το οποίο πρόκειται να εγκαινιαστεί τον Δεκέμβριο του 2020. Η πρώτη έκδοση του Art Pluriverse εστιάζει στην τέχνη της υφαντικής και στις κοινότητες που ασχολούνται με διάφορες πρακτικές ύφανσης. Με σύνθημα «Παράδοση εκ νέου», οι προγραμματισμένες δράσεις περιλαμβάνουν συνέργειες τοπικών κοινοτήτων και εικαστικών-ερευνητών, οι οποίες θα συνδέσουν παραδοσιακές πρακτικές με σύγχρονη τέχνη, έναν 3D χώρο εικονικής πραγματικότητας για την τέχνη της υφαντικής, εξ αποστάσεως εκπαιδευτικά μαθήματα για τη δημιουργία κοινοτικών αρχείων, καθώς και την έκδοση ενός zine που θα καταγράφει τη δράση.

Μέσα από τη σύγχρονη τέχνη και την ψηφιακή πολιτιστική κληρονομιά, στην ψηφιακή της έκδοση η Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων στοχεύει στην ανάδειξη της τοπικής γνώσης και της άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς. Η εμπλοκή της τοπικής κοινότητας κι η συνεργατική μάθηση μέσω ομότιμων διαδικασιών για την παραγωγή έργων και κοινοτικών αρχείων αποτελούν κεντρικά της στοιχεία. Η επίσημη ιστοσελίδα είναι ήδη διαθέσιμη, ενώ το πρόγραμμα θα ανοίξει για το κοινό στις 3 Δεκεμβρίου.