Βιβλίο

«Ωσεί παρόντες»: Μάθημα δημοσιογραφίας από την Όλγα Μπακομάρου

Για όσους μπήκαμε στη δημοσιογραφία εκεί στα μέσα της δεκαετίας του ’80 οι συνεντεύξεις της Όλγας Μπακομάρου ήταν ένα μάθημα δημοσιογραφίας. Θυμάμαι σαν τώρα να κόβω και να αρχειοθετώ τα κείμενα που μου άρεσαν (κυρίως από τη «Γυναίκα»). Η αρχειοθέτηση θεμάτων ήταν το δικό μας χειροποίητο google προτού εισβάλει η τεχνολογία στη ζωή μας. Εκεί ανατρέχαμε για στοιχεία, αν είχαμε την τύχη να μας αναθέσουν μια συνέντευξη από πρόσωπο με το οποίο είχε ήδη μιλήσει η Όλγα.

Τι θυμάμαι από τις συνεντεύξεις της; Τη μαεστρία να βγάζει αβίαστα από τον συνεντευξιαζόμενο την προσωπική του αλήθεια χωρίς φτιασιδώματα και επιτήδευση. Την ικανότητά της να σου τον συστήνει δημιουργώντας εικόνες με παρεμβολές ανάμεσα στις ερωτήσεις και τις απαντήσεις. Την επιμονή της να κάνει ερωτήσεις όσο έπρεπε αιχμηρές ανεξάρτητα από το πόσο ψηλά βρισκόταν στη δημόσια ζωή ο άνθρωπος που είχε απέναντί της.

Τα θυμήθηκα όλα μόλις έφτασε στο γραφείο μου το βιβλίο της «Ωσεί παρόντες, 26 συνεντεύξεις». Αν και δεν συνηθίζω να γράφω για βιβλία συναδέλφων, κυρίως επειδή σε μεγάλο βαθμό «αγιοποιούν» περασμένες εποχές και παρελθοντολογούν με έναν τρόπο που προσωπικά με αφήνει αδιάφορη, αυτό το βιβλίο με καθήλωσε από την πρώτη στιγμή. Γιατί και οι 26 συνεντεύξεις (Μάνος Χατζιδάκις, Ανδρέας Παπανδρέου, Ελένη Βλάχου, Γιάννης Τσαρούχης, Μελίνα Μερκούρη, Δημήτρης Χορν, Κάρολος Κουν, Αλέξανδρος Ιόλας κ.ά.) θα μπορούσαν να είχαν δοθεί και σήμερα. Και παρότι αυτό οφείλεται σίγουρα στις χαρισματικές και ιστορικές προσωπικότητες που είχε απέναντί της, μέσα από τις σελίδες λάμπει η προσωπικότητα της δημοσιογράφου. Ένα πραγματικό μάθημα δημοσιογραφίας και ιστορίας, για την τέχνη και την πολιτική μισού αιώνα, βρίσκεται ήδη στα βιβλιοπωλεία. Αναζητήστε το!

Έλλη Μπουμπουρή

i«Ωσεί Παρόντες., 26 Συνεντεύξεις», Όλγα Μπακομάρου, Εκδόσεις Αρμός, σελ. 456, € 22