Νέα

Οι ιστορίες των Εξαρχείων ζωντανεύουν στις (δωρεάν) διαδικτυακές παρουσιάσεις του Επιγραφικού Μουσείου

Με μια εκτενή αναφορά στο έργο της διακεκριμένης εικαστικού Ασπασίας Παπαδοπεράκη, στις προτομές και τα γλυπτά της οποίας (όπως η απόδοση της Μαρία Κάλλας που βρίσκεται πίσω απ’ το Χίλτον) απαντάται ένας συγκερασμός της κλασικής συμμετρίας με το μοντέρνο και το λαϊκό στοιχείο, έτσι που η πέτρα αποκτά αφηγηματικές ιδιότητες, γίνεται φορέας λόγου, σήμανε το ξεκίνημά του ο νέος κύκλος διαδικτυακών παρουσιάσεων του Επιγραφικού Μουσείου, συνδέοντας εκθέματα από τη συλλογή του μουσείου με υλικό από το εργαστήριο της γλύπτριας, το οποίο βρίσκεται λίγο παρακάτω, στην περιοχή των Εξαρχείων.

banner

Από το μέσα προς το έξω, με πρόθεση να αναδείξει την ταυτότητα των Εξαρχείων, πορεύεται όλη η σειρά που έρχεται (δωρεάν) στις οθόνες μας το προσεχές διάστημα («Το Επιγραφικό Μουσείο και τα Εξάρχεια: Ιστορίες μιας γειτονιάς»). Κάθε δεκαπέντε ημέρες, αλλά πάντα Δευτέρα απόγευμα (7 μ.μ.), προσκεκλημένοι ομιλητές –με τη συμμετοχή τοπικών φορέων– παίρνουν το λόγο για να προσεγγίσουν πτυχές τις ιστορίας της περιοχής και των ανθρώπων που ζουν ή έζησαν σε αυτή.

Εκθέματα και στιγμιότυπα από τη μακρά ιστορία του μουσείου καθώς και υλικό από τα αρχεία της ΕΡΤ και του ΜΙΕΤ/ΕΛΙΑ αξιοποιούνται για τις παρουσιάσεις, ενώ μια νέα ιστοσελίδα που φτιάχτηκε για το πρότζεκτ παρέχει ελεύθερα επιλεγμένα κείμενα, για όποιον θέλει να προετοιμαστεί προτού συνδεθεί για να παρακολουθήσει την εκάστοτε θεματική.

Πίνακας του Ανρί Ρουσώ, «Το Όνειρο»
Πίνακας του Ανρί Ρουσώ, «Το Όνειρο»

Επόμενη συνάντηση είναι την Δευτέρα 12 Απριλίου με τον Κωνσταντίνο Μωραΐτη, ομότιμο καθηγητή στη σχολή αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ με εξειδίκευση στη θεωρία και τις διαμορφώσεις του αστικού τοπίου, ως κεντρικού πολιτισμικού και πολιτικού παράγοντα ανάπτυξης των κοινωνιών. Η περίπτωση των Εξαρχείων πρόκειται, ειδικότερα, να τον απασχολήσει και οι «όροι συμμετοχής» που υπαγορεύονται από τον τρόπο που έχει διαρθρωθεί και βιώνεται ως περιοχή.

Το πλήρες πρόγραμμα των παρουσιάσεων καταγράφεται συνοπτικά μέσω της φόρμας που απαιτείται να συμπληρώσετε για να λάβετε μέρος στη σειρά «Το Επιγραφικό Μουσείο και τα Εξάρχεια: Ιστορίες μιας γειτονιάς».

banner