Νέα

Οδηγός κορωνοϊού: Πώς να (μην) βγείτε στην Αθήνα τις ημέρες της καραντίνας

Από -

Τις τελευταίες εβδομάδες, η εξάπλωση του κορωνοϊού έχει αλλάξει άρδην τη ζωή μας, τουλάχιστον τρεις φορές: πρώτα έκλεισαν τα σχολεία και οι περισσότεροι εργαζόμενοι ξεκίνησαν να δουλεύουν απ’ το σπίτι, έπειτα έπεσαν ρολά σε χώρους εστίασης και η πόλη ερήμωσε με τη συνειδητή απομόνωση των περισσότερων, πολιτών ενώ το τρίτο ορόσημο συνέβη το απόγευμα της Κυριακής 22/3, όταν ο Πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε «απαγόρευση κάθε άσκοπης κυκλοφορίας και μετακίνησης πολιτών» ως ύστατο μέτρο αντιμετώπισης του ιού.

Από το πρωί της 23ης Μαρτίου, η μετακίνηση εκτός της μόνιμης κατοικίας επιτρέπεται μόνο με προηγούμενη ενημέρωση του κράτους μέσω συγκεκριμένων εγγράφων ή τηλεφωνικών μηνυμάτων. Επίσης το όριο επιβατών σε ένα αυτοκίνητο είναι τα δύο άτομα (οδηγός και συνοδηγός). Σε περίπτωση ελέγχου, κάθε πολίτης πρέπει να μεταφέρει την αστυνομική του ταυτότητα ή το διαβατήριό του και να έχει ήδη δηλώσει –με κάποιον από τους διαθέσιμους τρόπους που θα αναλύσουμε στη συνέχεια– το λόγο για τον οποίο βρίσκεται έξω. Κατ΄ αναλογία με τους περιορισμούς που τέθηκαν σε άλλες χώρες, όπως στην Ιταλία, τη Γαλλία και το Βέλγιο, οι επιλογές που δίνονται είναι πολύ συγκεκριμένες, μειώνοντας τις εξόδους στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο, αλλά υπάρχει πρόληψη για σωματική άσκηση και επίσκεψη συγγενών. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο των € 150.

Μετακίνηση από και προς την εργασία

Για όσα επαγγέλματα δεν είναι εφικτή η τηλεργασία και συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους, αριθμός που δεν είναι λίγος αν αναλογιστεί κάποιος τις βιομηχανικές μονάδες, τις οικοδομές αλλά και εταιρίες που παραγνωρίζουν τα μέτρα ασφαλείας, προβλέπεται ξεχωριστή πάγια άδεια. Συγκεκριμένα, απαιτείται η βεβαίωση μετακίνησης τύπου Α, η οποία περιλαμβάνει ονοματεπώνυμο, τόπο εργασίας, αριθμό κυκλοφορίας οχήματος (εάν χρησιμοποιείται όχημα) και ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης. Σε περίπτωση μισθωτού εργαζόμενου, η δήλωση συμπληρώνεται από τον εργοδότη, με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος, ενώ σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, γίνεται από τον ίδιο.

Λοιπές εξαιρέσεις

Σε όλες τις υπόλοιπες εξαιρέσεις που καλύπτονται από το νέο καθεστώς κυκλοφορίας, οι δηλώσεις εξόδου είναι άπαξ, οπότε είναι υποχρεωτικές πριν από κάθε έξοδο, και συμπληρώνονται από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο. Οι λόγοι που δικαιολογούν την περιστασιακή μετακίνηση είναι οι εξής:

1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία
Σημείωση: Λόγω της αλλαγής της κατάστασης, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής αποφάσισε –για όλα τα φαρμακεία της Αττικής, πλην Πειραιά– νέο ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή, 9 το πρωί με 5 το απόγευμα.
2. Μετάβαση σε (εν λειτουργία) κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (π.χ. super market, mini market, φούρνο κ.ο.κ.), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους
3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή
4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη (όπως συγγενείς τρίτης ηλικίας)
5. Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση), υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος, ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων και γονέων που τελούν σε διάσταση όπου είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις.
6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Οι τρόποι για να δηλώσετε την πρόθεση εξόδου σας για έναν από τους παραπάνω λόγους ώστε να είστε έννομοι είναι τρεις. Ο πρώτος τρόπος είναι συμπληρώνοντας τη βεβαίωση μετακίνησης τύπου Β από την επίσημη ιστοσελίδα (πρέπει να την εκτυπώσετε πρώτα).

O δεύτερος γίνεται μέσω τηλεφωνικού μηνύματος στον πενταψήφιο αριθμό 13033 χωρίς χρέωση. Σε αυτή την περίπτωση σημειώνετε το λόγο μετακίνησης με αριθμό 1 έως 6, σύμφωνα με το άνωθεν σύστημα αρίθμησης, κενό, το ονοματεπώνυμό σας και τη διεύθυνση κατοικίας σας (παραδείγματος χάρη: 1 κενό Όνομα κενό Επίθετο κενό Διεύθυνση κατοικίας). Θα λάβετε απάντηση επιβεβαίωσης και σε περίπτωση ελέγχου καλείστε να δείξετε το SMS.

Ο τρίτος τρόπος είναι πολύ πιο απλός (και επισφαλής σε περίπτωση ελέγχου). Μπορείτε να γράψετε σε ένα λευκό χαρτί το λόγο μετακίνησης, τηρώντας φυσικά τις διαθέσιμες επιλογές της φόρμας, ακολούθως με τα εξής στοιχεία: ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, λόγο μετακίνησης, ημερομηνία, ώρα και υπογραφή.