Βιβλίο

Ο Πέτρος Θέμελης γράφει για την «Αρχαία Μεσσήνη»

Όσα και αν έχεις διαβάσει για την Αρχαία Μεσσήνη, τίποτα δεν σε προιδεάζει με αυτό που θα δεις όταν φτάσεις στο χώρο. Ένα απίστευτο αρχαιολογικό πάρκο, μοναδικό στην Ελλάδα που σε μαγεύει με την ομορφιά και την ιστορία του. Για να το δεις καλά, να το χορτάσεις, θα χρειαστείς περίπου τρεις ώρες αλλά ούτε στιγμή δεν θα βαρεθείς. Σε παίρνει μαζί της η δίνη της ιστορίας καθώς σου αφηγείται όλα όσα έζησε και είδε η πόλη που έκτισε ο Θηβαίος στρατηγός Επαμεινώνδας το 369π.χ.

Έτσι, με την ίδρυση της αρχαίας Μεσσήνης ξεκινάει το βιβλίο του ο γνωστός αρχαιολόγος και αναστηλωτής της πόλης Πέτρος Θέμελης. Γνώστης άριστος της ιστορίας της περιοχής αλλά και εραστής της αρχαίας Μεσσήνης έχει τον τρόπο να σε ταξιδέψει μέσα από τις 144 σελίδες του βιβλίου σε κάθε στιγμή της μακραίωνης παρουσίας της στην περιοχή. Το δεύτερο κεφάλαιο του βιβλίου αναφέρεται στην έρευνα και για το πως όλα όσα ξέρουμε για την Μεσσήνη έφτασαν σε μας. Η πόλη έγινε γνωστή κυρίως από τον Παυσανία ο οποίος την επισκέφτηκε μεταξύ 155 και 160μ.χ, 530 δηλαδή χρόνια μετά τη ίδρυσή της, ενώ στη συνέχεια έφτασαν ως εδώ και οι ευρωπαίοι περιηγητές.

Το βιβλίο κοσμούν εξαιρετικές φωτογραφίες που αναδεικνύουν το μεγαλείο της Μεσσήνης αλλά και αρκετά σχεδιαγράμματα που μπορούν να σου φανούν χρήσιμα κατά την περιήγηση στο χώρο. Ξεχωριστά κεφάλαια φυσικά αποτελούν το Θέατρο (ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα της αρχαίας Ελλάδας) η Αγορά, τα Ιερά της, το φοβερό Στάδιο, το Γυμνάσιο και η Παλαίστρα, τα ταφικά μνημεία αλλά και τα οχυρωματικά έργα.

banner

Η μεγαλοσύνη αυτού του αρχαιολογικού χώρου αναδεικνύεται εξαιρετικά μέσα από το βιβλίο του καθηγητή Θέμελη. Αλλά θα είναι ένα ακόμα βιβλίο για την ιστορία μας αν δεν το χρησιμοποιήσετε σαν αφορμή να έρθετε ως «προσκυνητές» ως εδώ.

i Πέτρος Θέμελης | Αρχαία Μεσσήνη | σελ.144 | Εκδόσεις Καπόν