Νέα

Ο Νίκος Καζαντζάκης μέσα από τα τοπία της ζωής του

Συμπληρώνοντας φέτος 60 χρόνια από το θάνατό του, ο Νίκος Καζαντζάκης έχει επανέλθει στην πολιτιστική σκηνή του σήμερα με νέα κινηματογραφικά, εικαστικά, τηλεοπτικά και πόσα άλλα προϊόντα, που το καθένα έχει να εμφανίσει την δική του οπτική πάνω στο σύμπαν του Έλληνα λογοτέχνη.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, επιστρέφει η έκθεση «Νίκος Καζαντζάκης: Οι Τόποι» στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, έχοντας ήδη παρουσιαστεί στην Αίθουσα Τέχνης του ΙΑΝΟΥ, στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας, καθώς και στο Νερόμυλο Λιβαδειάς. Την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου , στις 7 μ.μ., εγκαινιάζεται το μεγάλο εικαστικό αφιέρωμα, με έργα σύγχρονων ζωγράφων πάνω στα τοπία της ζωής και των συνεχών περιπλανήσεων, στα τοπία της γραφής και της έμπνευσης του Νίκου Καζαντζάκη.

Η σπουδαία μικρογεωγραφία του ελληνικού τοπίου που αγάπησε ο λογοτέχνης, από την γενέθλια Κρήτη ως το πνευματικό καταφύγιο της Αίγινας και από την καθολική Νάξο ως την προπολεμική και τη μεταπολεμική Αθήνα, το Άγιον Όρος και την Πελοπόννησο, αλλά και τα ίχνη της ευρωπαϊκής και οικουμενικής περιήγησης ενός ανήσυχου ταξιδευτή και πολιτικού στοχαστή στη Γαλλία (Paris, Antibes), την Ιταλία (Ρώμη, Βατικανό, Πομπηία), την Αυστρία, τη Ρωσία, την Αίγυπτο, τη Γερμανία, την Αγγλία και την Κίνα, εξακολουθεί ως σήμερα να συναρπάζει τη φαντασία και το νου.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Στέλιος Αλεξάκης, Όλγα Αλεξοπούλου, Νεκτάριος Αποσπόρης, Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Άννα Αχιλλέως Staeubli, Ανδρέας Γεωργιάδης, Άννα Γρηγόρα, Δικαία Δεσποτάκη, Φραγκίσκος Δουκάκης, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Σταύρος Ιωάννου, Μάρκος Καμπάνης, Μάρκος Καμπάνης, Μηνάς Καμπιτάκης, Δημήτρης Κατσιγιάννης, Βασίλης Λιαούρης, Νεκτάριος Μαμάης, Βαρβάρα Μαυρακάκη, Στέλλα Μελετοπούλου, Γεωργία Μπλιάτσου, Γεύσω Παπαδάκη, Νίκη Πρόκου, Γιώργος Σαλταφέρος, Γιώργος Σαρασίτης, Βασίλης Σούλης, Έφη Σούτογλου, Αλέκος Σπανούδης, Μαρίνα Στελλάτου, Παναγιώτης Τούντας, Βάσω Τρίγκα, Κατερίνα Τσεμπελή, Αθηνά Χατζή, Αριστείδης Χρυσανθόπουλος.

i 29/12-14/1, Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, Φίλωνος 29, Πειραιάς, Δευτ.-Παρ.: 10 π.μ.-2 μ.μ. & 6-9 μ.μ., Σάβ-Κυρ.: 10 π.μ.-8 μ.μ.

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης