Νίκος Γεωργόπουλος: ένα μουσικό αρχείο για το «Ματαρόα»

Από -

Πώς το θρυλικό πλοίο Ματαρόα που μετέφερε στο Παρίσι το 1945 διακόσιους νέους καλλιτέχνες και επιστήμονες μεταξύ των οποίων τον Κορνήλιο Καστοριάδη, τον Κώστα Αξελό, την Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ κ.ά., ενέπνευσε ένα μουσικό –εικαστικό project; Ο νεαρός γραφίστας Νίκος Γεωργόπουλος μας συστήνει το νέο του εγχείρημα.

Πώς προέκυψε το Mataroa και τι το διαχωρίζει (αν το διαχωρίζει) από ένα απλό μουσικό Cd;


Το «Ματαρόα» είναι ένα μουσικό πρότζεκτ που ξεκίνησα να δουλεύω το 2010. Δανείζεται το όνομά του από το ομώνυμο ΝεοΖηλανδέζικο πλοίο, το οποίο μετέφερε to 1945 στο Παρίσι, κατόπιν συνεννοήσεων του τότε διοικητή του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Αθήνα, 200 πολλά υποσχόμενους νέους, με στόχο να τους διασώσει από την λαίλαπα του Εμφυλίου.


Η ιδέα γι’ αυτό το πρότζεκτ προέκυψε εξελικτικά, όπως ακριβώς εξελικτικός είναι και ο ίδιος ο δίσκος. Η βάση του, προέρχεται από την αγωνία και την ανάγκη του κάθε ανθρώπου (συμπεριλαμβανομένου και του ομιλούντα) να διασώσει με μία νοσταλγία αλλά και με ένα πάθος για το αύριο, τις εμπειρίες που τον σημάδεψαν, μέσω της διαδικασίας της επιλογής, σε ένα φωτογραφικό άλμπουμ, σε ένα αρχείο.
Η επιλογή αυτή καθεαυτή, αποτελεί την συνειδητοποίηση του εαυτού μας, και είναι τόσο εξιλεωτική όσο και συγκινητική μέσα στην προσωπική ιστορία του καθενός από εμάς. Η ιδέα πίσω από αυτό το πρότζεκτ ήταν να κάνω έναν δίσκο που θα αποτελείτο από τραγούδια-φωτογραφίες, όπου όλα μαζί θα συνέθεταν ένα άλμπουμ. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ένα μουσικό άλμπουμ. Εκεί νομίζω έγκειται η διαφορετική φύση του συγκεκριμένου cd από αυτή ενός απλού. Θέλω να πω με αυτό, ότι μολονότι χρησιμοποιεί το φορμάτ και την δομή ενός απλού cd σαν μέσο για να ξετυλιχτεί και να λειτουργήσει, θα μπορούσε εξίσου να είναι μία συλλογή ποιημάτων, ή μία ταινία ή ένα μυθιστόρημα. Εγώ επέλεξα μέσα από την δημιουργική διαδικασία και προσέγγιση του θέματος, να πάρει την μορφή του cd, λόγω του background μου που είναι design αλλά και μουσική σύνθεση. Το μέσο δηλαδή, ήταν κομμάτι της ιδέας και όχι αφορμή γι’ αυτήν.

Προέρχεσαι από ένα γραφιστικό background αλλά συνέχισες με εικαστικές σπουδές. Περιέγραψέ μας την πρακτική σου. Ποιός είναι ο κεντρικός άξονας της δουλειάς σου;


Είμαι Γραφίστας, σπούδασα Γραφιστική και Οπτική Επικοινωνία στην σχολή Βακαλό στην Αθήνα και στο Camberwell College of Arts στο Λονδίνο. Πριν μετακομίσω στο Λονδίνο έκανα την πρακτική μου και εργάστηκα στο δημιουργικό γραφείο των MNP στην Αθήνα. Τώρα δουλεύω μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου και ο κεντρικός άξονας της δουλειάς μου είναι ο σχεδιασμός οπτικής επικοινωνίας. Με ενδιαφέρει η ελληνικότητα του design (και δεν εννοώ την φολκλόρ σημασία της λέξης) και η ειλικρίνεια της έκφρασης. Με ενδιαφέρει γενικά να κρατάω το σχεδιαστικό πλαίσιο απλό, σχεδόν basic.
Μίλησέ μας για το εικαστικό project που έκανες στο Camberwell;


Στο Camberwell, το ερευνητικό μου project αντλούσε έμπνευση από την διαδικασία της Ψυχανάλυσης και επεξεργάζετο την έννοια της ταυτότητας σε ένα πιο θεωρητικό και εννοιολογικό πλαίσιο. Πιο συγκεκριμένα, ήταν μία εξερεύνηση πάνω στην έννοια της αυτογνωσίας και στο πώς αυτή θα μπορούσε να επικοινωνηθεί στο κοινό.
Πατώντας πάνω στην παραδοχή ότι η προαναφερθείσα έννοια προϋποθέτει την ‘ιδέα’ της εμπειρίας, σχεδίασα μία διαδραστική εγκατάσταση, ανοιχτή στο κοινό, αποτελούμενη από μία βιβλιοθήκη και ένα Photo Booth. Μέσα στην βιβλιοθήκη είχα τοποθετήσει αντικείμενα-σύμβολα (διαχρονικά εξώφυλλα δίσκων, βιβλία, παιχνίδια κ.α) όπου καθένας μπορούσε να διαλέξει κάποιο από αυτά, που ένοιωθε ότι τον/την εκφράζει και να βγάλει μία φωτογραφία ταυτότητας με αυτό μέσα στο Photo Booth
–δείχνοντας έτσι μεταφορικά ότι για να ‘αποκτήσει’ κάποιος ουσιαστικά την ταυτότητά του, πρέπει να γνωρίσει και να αποδεχτεί τον εαυτό του.Το CD κυκλοφορεί σε 500 αντίτυπα και μπορείτε να το αγοράσετε online (http://mataroa-music.tumblr.com/recordings) και να σταλεί ταχυδρομικώς στην διεύθυνσή σας.

1. Εισαγωγή (1:33), 2. O μεγαλύτερος γνωστός μ/ς της Αριστεράς (3:44), 3. Μάρκ Νο2 (3:38), 4. Παύλος, Μάνος και Νανά (4:49), 5. Tengas (2:48), 6. Meinhof (2:44), 7. Τετάρτη 7 Αυγούστου (2:22), 8. Άμλετ (4:55), 9. Ιστορίες ελαφρών ουσιών (2:55), 10. Disembarkation (2:58). Σύλληψη-Μουσική-Στίχοι: Νίκος Γεωργόπουλος, Φωνή-Όργανα-Παραγωγή: Νίκος Γεωργόπουλος, Τεχνική υποστήριξη ήχου: Κων/ος Γκούμας, Καλλιτεχνική επιμέλεια:
Νίκος Γεωργόπουλος, Φωτογράφιση: Χριστίνα Κωνσταντίνου, Font development:
Ελένη Μπεβεράτου, Ημ. Κυκλοφ/ας: 19 Μαρτίου 2013, Διάρκεια: 32 λεπτά, Χώρα: Ελλάδα, Γλώσσα: Ελληνικά.


Περισσότερες πληροφορίες: www.mataroa-music.tumblr.com , www.soundcloud.com/mataroa-music

banner