News

Νέο επεισόδιο στην αντιπαράθεση για το ΕΜΣΤ

Με το χώρο του Φιξ να παραμένει ανενεργός, η αντιπαράθεση που σοβούσε τους τελευταίους μήνες εντός των τειχών του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης ανάμεσα στη διεύθυνση και το διοικητικό συμβούλιο έφτασε πλέον ηχηρά στη δημοσιότητα. Στη χθεσινή του ανακοίνωση το ΔΣ υποδεικνύει τη διευθύντρια Άννα Καφέτση ως υπεύθυνη για το γεγονός ότι το μουσείο δεν έχει ακόμα λειτουργήσει καταλογίζοντάς της επιπλέον αυταρχική συμπεριφορά, αλλοίωση αποφάσεων, απόκρυψη εγγράφων και απόρριψη δωρεών από φιλότεχνους. Τα μέλη του ΔΣ καταγγέλλουν επίσης ότι «ένα μεγάλο μέρος των έργων τέχνης είναι με εντολή της διευθύντριας καταγεγραμμένα στο Γενικό Βιβλίο Εισαγωγής Έργων του ΕΜΣΤ με μολύβι (!!!), με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται». «Υπάρχουν όρια στην αθλιότητα και στην απληστία των εμπνευστών της» απάντησε σήμερα με μια λακωνική δήλωση η κυρία Καφέτση από το Λονδίνο όπου βρίσκεται σε υπηρεσιακό ταξίδι προσκαλώντας ταυτόχρονα σε συνέντευξη τύπου την προσεχή Δευτέρα. Ακολουθούν οι δύο ανακοινώσεις.


Ανακοίνωση διεύθυνσης Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης


«Η Διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, κα Άννα Καφέτση, από το Λονδίνο όπου βρίσκεται σε υπηρεσιακό ταξίδι για τον εμπλουτισμό των Συλλογών του Μουσείου, απέστειλε την παρακάτω δήλωση ως απάντηση στην επιστολή του ΔΣ του ΕΜΣΤ.


Την Δευτέρα στις 12μμ σας καλεί σε συνέντευξη Τύπου στην προσωρινή στέγη του Μουσείου στο κτίριο του Ωδείου Αθηνών.


Ακολουθεί η δήλωση:


“Υπάρχουν όρια στην αθλιότητα και στην απληστία των εμπνευστών της. Είναι το ΕΜΣΤ και ο βίος του. Γεννήθηκε, είναι μέσα στην αθωότητα και έτσι θα παραμείνει. Ως δώρο. Τα υπόλοιπα δεν μας αγγίζουν”. Άννα Καφέτση»


Η ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΜΣΤ


«Το Διοικητικό Συμβούλιο, σεβόμενο την εντολή της Ελληνικής Πολιτείας και σε άμεση συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο, εργάζεται πυρετωδώς για την κατά το δυνατόν ταχύτερη έναρξη λειτουργίας του ΕΜΣΤ στο νέο κτίριο. Τόσο όμως στο παρελθόν όσο και σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο αντιμετωπίζει συμπεριφορές και αντιδράσεις που δημιουργούν σοβαρή δυσλειτουργία.


Κατ’ επανάληψη η Διευθύντρια του Μουσείου έχει υποστηρίξει ότι “το Μουσείο είναι εκείνη”, αρνούμενη να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Διοικητικού οργάνου του ΕΜΣΤ που είναι το Διοικητικό Συμβούλιο. Δεν δίστασε μάλιστα να αλλοιώσει αποφάσεις του και απέκρυψε έγγραφα από αυτό. Ενεργώντας αυθαίρετα και αυταρχικά έχει έρθει σε ανοιχτή ρήξη με τα προηγούμενα και το παρόν Διοικητικό Συμβούλιο. Πρώην Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΜΣΤ παραιτήθηκε λόγω αδυναμίας συνεργασίας και αγενούς συμπεριφοράς της Διευθύντριας.


Ειδικά δε στο θέμα της ανάθεσης των μελετών η Διευθύντρια, χωρίς να έχει προβεί στην αναγκαία προεργασία, εισηγείται στο Διοικητικό Συμβούλιο την ανάθεσή τους. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του το Διοικητικό Συμβούλιο με δυσάρεστη έκπληξη διαπίστωσε ότι ένα μεγάλο μέρος των έργων τέχνης είναι με εντολή της Διευθύντριας καταγεγραμμένα στο Γενικό Βιβλίο Εισαγωγής Έργων του ΕΜΣΤ με μολύβι (!!!), με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Ακόμα έχουν απορριφθεί δωρεές φιλοτέχνων προς το Μουσείο για άγνωστους λόγους χωρίς μάλιστα να έχει ενημερωθεί για αυτό κανένας ούτε καν το Διοικητικό Συμβούλιο.


Το Διοικητικό Συμβούλιο εφαρμόζει τους νόμους σε όλες τις κατευθύνσεις έχοντας υπόψη τις θυσίες του ελληνικού λαού και τις εντολές της Πολιτείας. Άλλωστε το Μουσείο δεν ανήκει σε πρόσωπα αλλά στην Ελλάδα».

banner

Σχετικά Θέματα

ΕΜΣΤ: Έχουμε το μουσείο που μας αξίζει;

18/12/2014

ΕΜΣΤ: Έχουμε το μουσείο που μας αξίζει;

Έχοντας σταθεί μάρτυρες σε πρωτόγνωρα γεγονότα που μας άφησαν μεταξύ άλλων με πολλά ερωτηματικά, καταθέτουμε μερικές σκέψεις για το ΕΜΣΤ αντί αποχαιρετισμού στην Άννα Καφέτση.

Νέα διευθύντρια του ΕΜΣΤ η Κατερίνα Κοσκινά

03/12/2014

Νέα διευθύντρια του ΕΜΣΤ η Κατερίνα Κοσκινά

Την Κατερίνα Κοσκινά επέλεξε ως νέα διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το νέο ΔΣ του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

29/11/2014

Το νέο ΔΣ του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Η θέση του διευθυντή δεν έχει καλυφθεί ακόμα, ορίστηκε όμως σύμφωνα με το ΦΕΚ (Αρ. Φύλλου 741), με ημερομηνία 28/11/2014, η σύνθεση του νέου διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Με ΦΕΚ απομακρύνεται η Άννα Καφέτση από το ΕΜΣΤ

25/11/2014

Με ΦΕΚ απομακρύνεται η Άννα Καφέτση από το ΕΜΣΤ

Στην απομάκρυνση της Άννας Καφέτση από τη διεύθυνση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης με ΦΕΚ προχώρησε το Υπουργείο Πολιτισμού, μετά την άρνηση της επί 14 χρόνια διευθύντριας του ιδρύματος να υποβάλλει παραίτηση.

Εξελίξεις για το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

06/11/2014

Εξελίξεις για το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Τις παραιτήσεις τόσο του Διοικητικού Συμβουλίου όσο και της διευθύντριας του ιδρύματος Άννας Καφέτση ζήτησε ο Υπουργός Πολιτισμού. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά τον πόλεμο ανακοινώσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές που έχει δει το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο μήνα.

Διεθνής κινητοποίηση για το ΕΜΣΤ

04/11/2014

Διεθνής κινητοποίηση για το ΕΜΣΤ

Ξεπέρασε τα σύνορα το θέμα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Διεθνείς καλλιτέχνες κινητοποιούνται και εκφράζουν με επιστολές και email την συμπαράστασή τους στο πρόσωπο της Διευθύντριας Άννας Καφέτση.