Θέμα

Μπύρα ΜΑΜΟΣ: τα καλοκαίρια μας #opwstote

Η επανακυκλοφορία της ιστορικής, πατρινής μπύρας ΜΑΜΟΣ που ιδρύθηκε το 1876 μας πηγαίνει πίσω στα καλοκαίρια των Αθηναίων μιας άλλης εποχής, τότε που όλα ήταν αγνά και πολύ πιο απλά…

Στην εποχή του ίντερνετ που ζούμε, ακόμα και για να πας για ένα μπάνιο στη θάλασσα τσεκάρεις πριν τον καιρό, τη διαδρομή, την κίνηση, ακόμα και κριτικές κοινού (όταν μιλάμε για οργανωμένες πλαζ) ή εστιατόρια κοντά στην παραλία. Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και ως τη δεκαετία του ’60 τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά για τους Αθηναίους… Ανάλογα με την περιοχή που έμενες, έπαιρνες ένα σακίδιο με τα απολύτως απαραίτητα, έπαιρνες το αστικό λεωφορείο και κατέβαινες στην κοντινότερη παραλία που έκανε στάση. Και μετά τη βουτιά στη θάλασσα καθόσουν με την παρέα στο παραλιακό ταβερνάκι για παγωμένη μπύρα και τα συνοδευτικά της. Απλά μεζεδάκια, από το χωριάτικο λουκάνικο μέχρι τυρί, αλλαντικό και αγγουροντομάτα, ή στην περίπτωση της ψαροταβέρνας κάποιο μικρό ψαράκι, καμιά παστή σαρδελίτσα, ελιές, τουρσί.

Ο κόσμος συνήθιζε να κοιμάται το καλοκαίρι στις ταράτσες ή στα μπαλκόνια, οι αυλές των σπιτιών μύριζαν γιασεμί, τα κλειδιά ήταν πάνω στις εξώπορτες ή οι πόρτες ήταν ανοιχτές, αφού κανείς δεν φοβόταν τον διπλανό του... Στα καλέσματα στο σπίτι η μπύρα ήταν πολύ δημοφιλής, ως κάτι πιο ποιοτικό και ξεχωριστό, οπότε αν κάποιος ήθελε να περιποιηθεί ιδιαίτερα τους καλεσμένους του αγόραζε μπύρες και τις συνόδευε με ότι υπήρχε στο ψυγείο: τυριά, αλλαντικά, κάποια εύκολα ορεκτικά της εποχής, όπως τα μπουρεκάκια, τα τυροπιτάκια, σπιτικά κεφτεδάκια και άλλα εύκολα μεζεδάκια της στιγμής.

Δεν χρειαζόσουν πολλά για να περάσεις καλά εκείνα τα καλοκαίρια: καλή παρέα, καλή, παγωμένη μπύρα και απλούς μεζέδες να τη συνοδεύουν.

Το ίδιο μας καλεί να κάνουμε και η μπύρα ΜΑΜΟΣ που επανακυκλοφόρησε πρόσφατα με την ίδια αυθεντική συνταγή του πρώτου διπλωματούχου ζυθοποιού της Ελλάδος, Πέτρου Μάμου, για να κάνει τα καλοκαίρια μας απλά και διασκεδαστικά, όπως παλιά.

Η μπύρα ΜΑΜΟΣ τότε και σήμερα

Η ιστορία της μπύρας ΜΑΜΟΣ ξεκινάει από το 1876, όταν ο Λορέντζος Μάμος ίδρυσε το ζυθοποιείο του στην Πάτρα, για να ακολουθήσει μια πορεία 100 χρόνων γεμάτη βραβεία και διακρίσεις. Ο γιος του, Πέτρος Μάμος, ήταν ο πρώτος διπλωματούχος Έλληνας ζυθοποιός. Με τη φροντίδα, τη γνώση και το μεράκι του, έδωσε νέα πνοή στην ελληνική ζυθοποιία, με έμφαση στην ποιότητα και στην καινοτομία. Εισήγαγε εξαιρετικές ποικιλίες βύνης, λυκίσκου και μαγιάς από τη Γερμανία και την Τσεχία και εξέλισσε τις παραδοσιακές συνταγές με δικές του τεχνικές. Το στοιχείο της μπύρας ΜΑΜΟΣ που τη χαρακτηρίζει σε αυτό το πέρασμα των χρόνων είναι η απλότητα και η αυθεντικότητα ενός παραδοσιακού προϊόντος, σε συνδυασμό με την ανώτερη ποιότητα και γεύση της. Ο Πέτρος Μάμος είχε προσαρμόσει την μπύρα στην ελληνική κουζίνα και τις ελληνικές προτιμήσεις και ήταν το πρώτο ελληνικό προϊόν ζύθου το οποίο έλαβε διεθνή βραβεία: χρυσό βραβείο αγνότητας και γεύσης στη Διεθνή Έκθεση της Τεργέστης το 1898, Δίπλωμα Τιμής μετά Χρυσού Μεταλλίου στη Διεθνή έκθεση Αθηνών.

Σήμερα, η μπύρα ΜΑΜΟΣ είναι μια Pilsener υψηλής ποιότητας, που παράγεται από εκλεκτής ποιότητας πρώτες ύλες (νερό, βύνη κριθαριού, λυκίσκο και μαγιά) με την αυθεντική συνταγή του πρώτου Έλληνα διπλωματούχου ζυθοποιού, Πέτρου Μάμου. Μια ελληνική μπύρα με μεστή γεύση, πλούσιο αφρό και το ιδιαίτερο άρωμα του λυκίσκου. Τη βρίσκουμε σε γυάλινη φιάλη ή μεταλλικό κουτί των 50cl.

Αναζητήστε τη, απολαύστε την παγωμένη και μοιραστείτε τις εμπειρίες σας με το hashtag #opwstote

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης

  • σαβινα πριν από 1 μήνες

    Ισως η καλυετρη μπυρα που κυκλοφορει, δεν ηξερα ποιος την βγαζει