Νέα

Μπήκαν οι υπογραφές για το Μουσείο Ιστορίας του Βύρωνα

Η πλούσια ιστορία της συνοικίας του Βύρωνα αποκτά το δικό της μουσείο, μετά την υπογραφή της σχετικής ιδρυτικής πράξη από το διοικητικό συμβούλιο. Το Μουσείο Ιστορίας Βύρωνα θα στεγάζεται στο ιστορικού χαρακτήρα κτίριο του παλιού δημαρχείου, το οποίο έχει ήδη αποκατασταθεί-συντηρηθεί εσωτερικά και εξωτερικά ώστε να γίνει λειτουργικό για τη νέα χρήση. Με την ιδρυτική πράξη άνοιξε ο δρόμος για έρθουν περισσότερα αποκτήματα στα χέρια του μουσείου (από οικογενειακές παρακαταθήκες, συνδέσμους και οργανισμούς), αλλά και να κυνηγήσει χρηματοδότηση από την Πολιτεία.

banner

Υπεύθυνοι για τη συλλογή και τις μελέτες έχουν χρηστεί οι ιστορικοί Μιχάλης Βαρλάς και Μενέλαος Χαραλαμπίδης. Με κύριο στόχο να γίνει η τοπική ιστορία κτήμα τόσο στους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες του Βύρωνα, το μουσείο θα επικεντρώνεται σε τρεις περιόδους: πρώτα, φυσικά, στην προσφυγική ιστορία με ντοκουμέντα από τον πρώτο συνοικισμό που ιδρύθηκε μετά την Μικρασιατική Καταστροφή στην Αθήνα, έπειτα στην αντιστασιακή δράση των κατοίκων μετά το ’40 έως και τα Δεκεμβριανά, καθώς και στην ραγδαία εξέλιξη που βίωσε η περιοχή μετά την αστικοποίηση, με τους Έλληνες της επαρχίας να διαμορφώνουν πολιτιστικούς συλλόγους ερχόμενοι στην περιοχή, οι οποίοι παραμένουν ζωντανοί και δραστήριοι μέχρι σήμερα.

Ξεχωριστή θέση στο αφήγημα του μουσείο θα έχει ο Λόρδος Βύρωνας, από τον οποίον πήρε το όνομα η περιοχή, λόγω της φιλοπροσφυγικής του δράσης (όπως λίγοι γνωρίζουν), αλλά και το εκπληκτικό σπίτι της Ισιδώρας και του Ραϊμόνδου Ντάνκαν που βρίσκεται στην περιοχή και λειτουργεί ως κέντρο χορού. Επίσης, πέρα από το παλιό δημαρχείο, μέλλεται να αξιοποιηθούν κι άλλα κτίρια με λαογραφική αξία, όπως το παλαιό ταπητουργείο που έφτιαχναν τάπητες στους αργαλειούς, ίσως κάποιο προσφυγικό σπίτι κι η παλιά αγορά.