Νέα

Μουσεία, πολιτιστικοί οργανισμοί και κοινό συντονίζονται διαδικτυακά κοιτάζοντας το αύριο της πανδημίας

Το βάρος της πολιτιστικής (ηλεκτρονικής) ατζέντας των πρώτων ημερών του Δεκεμβρίου πέφτει στο χώρο των μουσείων και των πολιτιστικών οργανισμών, καθώς δύο διαφορετικά δρώμενα διοργανώνονται διαδικτυακά, πυροδοτώντας μια σειρά ομιλιών για το αύριο του πολιτισμού, πώς διαμορφώνεται εν καιρώ πανδημίας αλλά και στη νέα δεκαετία που μπαίνουμε.

Πρώτο και σημαντικότερο είναι το 10ο Διεθνές Συνέδριο CoMuseum από το Μουσείο Μπενάκη, την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Ελλάδα και το British Council (με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Γκέτε και του Γαλλικού Ινστιτούτου ενώ τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟΑ), το οποίο συγκεντρώνει ανθρώπους από βαρυσήμαντα μουσεία/φορείς.

Η Elisha Buttler και ο Leigh Cartwright από το National Gallery of Victoria της Αυστραλίας, η Maïté Labat κι η Dominique de Font-Reaulx απ’ το Μουσείο του Λούβρου, ο Chris Lee απ ‘ την National Gallery Singapore είναι μερικά παραδείγματα, ενώ το παρών θα δώσει όλη η δυναμική σκηνή της Ελλάδας, η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, το Μουσείο Β&Ε Γουλανδρή, ο Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Μπενάκη και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Από 2 έως 4 Δεκεμβρίου στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης, οι επαγγελματίες από τον διεθνή μουσειακό και τον ευρύτερο πολιτιστικό χώρο συνομιλούν με καλλιτέχνες, εκπρόσωπους της κοινωνίας των πολιτών, εκπαιδευτικούς και ακαδημαϊκούς, διερευνώντας τον ρόλο της ηγεσίας για τα Μουσεία και τους πολιτιστικούς οργανισμούς σε καιρούς κρίσης, το ρόλο των μουσείων στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προαγωγή της κοινωνικής δικαιοσύνης, τον επιτελούμενο ψηφιακό μετασχηματισμό και πολλά άλλα.

Επίσης, εν όψει των συνεχιζόμενων και αυξανόμενων προκλήσεων που έχουν δημιουργηθεί από το βαθύ αποτύπωμα της πανδημίας, o οργανισμός The Heritage Management Organization αναδεικνύει τη σημασία της ενεργοποίησης του κοινού για τους οργανισμούς πολιτιστικής κληρονομιάς με το δεύτερο κύκλο του «HerMa HUB LiNK: Οι Κοινότητες στο Προσκήνιο II» στις 5 Δεκεμβρίου.

Στην ψηφιακή στρογγυλή τράπεζα, σημαντικοί ομιλητές από όλο τον κόσμο καθώς και καταξιωμένοι στον τομέα της διαχείρισης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς –ανάμεσά τους η Lejla Hadzic, εκτελεστική Διευθύντρια στο Cultural Heritage without Borders-Αλβανία, ο Elgidius B. Ichumbaki, λέκτορας στο Τμήμα Αρχαιολογίας και Κληρονομιάς του Πανεπιστημίου Dar Es Salaam στην Τανζανία και ο Gai Jorayev, ερευνητικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο Αρχαιολογίας του University College London στο Ηνωμένο Βασίλειο–, αλλά και περισσότερες από 30 ομάδες πολιτών από την Αθήνα, την Ελευσίνα και την περιφέρεια (Κρήτη, Ιόνιο, Ήπειρο, Πελοπόννησο, Μακεδονία, Σποράδες κ.α) συναντιούνται σε μια πρώτη προσπάθεια να κατανοήσουν τη σχέση των θεσμών με τις τοπικές κοινωνίες πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Συντονιστείτε εδώ.