Ρεπορτάζ

Μοιάζει με παγωτατζίδικο αλλά «σερβίρει» παιχνίδια κι έμπνευση

Από , -

Το να ακούς πως άνοιξε ένα νέο μαγαζί ενώ όλα έχουν παγώσει ελέω πανδημίας προκαλεί από μόνο του ένα αισιόδοξο ξάφνιασμα, πόσο μάλλον εάν μιλάμε για ένα πολύχρωμο happy place το οποίο δίνει ξανά ζωή σε παλιά, κλασικά παιχνίδια, επαναφέροντας τη φαντασία και την ελευθερία που στέρησε η μανία της μαζικής κατανάλωσης.

«Την επόμενη φορά που θα βρεθείς σε ένα πολυκατάστημα παιχνιδιών, παρατήρησέ το: τα παιδιά περισσότερο τρελαίνονται με τις συσκευασίες των παιχνιδιών παρά με το περιεχόμενο – νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε κάποιο σούπερ μάρκετ όπου η λογική είναι “αγόρασε γρήγορα, παίξε για λίγο κι άστο στην άκρη για να αγοράσεις το επόμενο”», μου λένε ο Νίκος και ο Μισέλ, οι δύο ιδιοκτήτες του Replay Toys που εγκαταστάθηκαν πρόσφατα στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης.

banner

Τους ένωσε η αγάπη τους για τα παλιά αντικείμενα ως συλλέκτες κι η όρεξη να φτιάξουν κάτι διαφορετικό. Έτσι, γεννήθηκε ένα παιχνιδάδικο που μοιάζει με παγωτατζίδικο: ψυγεία-βιτρίνες στα αριστερά, μπολάκια με πολύχρωμες «γεύσεις» μπροστά στο ταμείο και ό,τι αγοράσεις «σερβίρεται» σε (χάρτινο) κυπελάκι. Μόνο που αντί για γλυκά, εδώ θα παραγγείλεις κομμάτια Lego, φιγούρες Playmobil, αυτοκινητάκια και χαριτωμένα πόνι, παραγωγής από τα 80’s έως και σήμερα. Επίσης, υπάρχουν καραμελάκια σε θήκες Pez με φιγούρες (για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι).

banner

«Είναι παιχνίδια με τα οποία μεγαλώσαμε και συλλέγουμε για χρόνια», λέει ο Μισέλ, ο οποίος βρίσκεται πίσω από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. «Η έμπνευση ήρθε όσο ξεχώριζα ανά χρώμα τα τεράστια bulks κομματιών που είχα σπίτι μου, διαπιστώνοντας πόσο μοιάζουν με ζαχαρωτά». Όπως όταν διαλέγεις γεύσεις, λοιπόν, βάζοντας τη μία μπάλα πάνω στην άλλη, με την ίδια λογική αγοράσεις κομμάτια με το κιλό για να κατασκευάσεις πολύχρωμες ιστορίες.

«Το ζήτημα είναι να ξεφύγουμε από τη λογική του έτοιμου και να επιστρέψουμε στη διαδικασία του να φτιάχνουμε μόνοι μας τα παιχνίδια, να δώσουμε ιδέες ώστε το παιδί να ενεργοποιηθεί, να πειραματιστεί και να σκεφτεί out of the box», εξηγεί ο Νίκος.

Ιστορίες όπως αυτές που δημιούργησαν τα παιδιά και θα βρεις στις βιτρίνες του Replay Toys: μια υπαίθρια λαϊκή αγορά, ένα μίνι μάρκετ, μια κυρία που ταΐζει τις γάτες κι άλλα πολλά που φτιάχτηκαν κομμάτι-κομμάτι. Κι η ουσία είναι πως όλα αυτά τα κομμάτια μπορούν, σε δεύτερο χρόνο, να αποσυναρμολογηθούν για να ενωθούν εκ νέου, ώστε να αφηγηθούν άλλες ιστορίες με όπλο τη φαντασία εκείνου που θα τις κατασκευάσει.

«Το ζήτημα είναι να ξεφύγουμε από τη λογική του έτοιμου και να επιστρέψουμε στη διαδικασία του να φτιάχνουμε μόνοι μας τα παιχνίδια, να δώσουμε ιδέες ώστε το παιδί να ενεργοποιηθεί, να πειραματιστεί και να σκεφτεί out of the box», εξηγεί ο Νίκος. Γι’ αυτό, στα πλάνα της ομάδας είναι διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα τρέξουν εντός ΔΑΚ όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

«Δεν θέλουμε να λειτουργούμε ως τυπικό μαγαζί», συμπληρώνει, «θέλουμε να περάσουμε τον κόσμο μας ως experience: να έρχεται κάποιος, να παίρνει έμπνευση και να δημιουργεί, κι όταν βαρεθεί αυτό που έφτιαξε, να το επιστρέφει για να πάρει κάτι άλλο».

Εξού και το «re» στο «play» του ονόματος. Παραλαμβάνουν τα χρησιμοποιημένα, τα απολυμαίνουν σε ειδικά μηχανήματα και ξεχωρίζουν τα κομμάτια ανά χρώμα ώστε να τοποθετηθούν ξανά στα δοχεία. «Μας ενδιαφέρει πολύ το αποτύπωμα που αφήνουμε ως επιχείρηση και πρέπει να αναλογιστούμε πόσο πλαστικό γλιτώνουμε από την επανάχρηση των παιχνιδιών με αυτόν τον τρόπο», συμπληρώνουν. Επίσης, στο τέλος κάθε μήνα, μέρος των κερδών/παιχνιδιών θα δωρίζεται σε μικρές δομές της περιοχής, όπως είναι τα νηπιαγωγεία μεταναστών.

Περισσότερες πληροφορίες για το Replay Toys θα βρείτε εδώ