Συνέντευξη

«Μοδίστρες Άμεσης Ανάγκης» ράβουν μάσκες εθελοντικά σε όλη την Ελλάδα

Αυτή τη στιγμή, περίπου τριακόσιες πενήντα μοδίστρες και μόδιστροι σε όλη την Ελλάδα, σε απομακρυσμένους νομούς και κεντρικές πόλεις, δουλεύουν νυχθημερόν στη ραπτομηχανή του σπιτιού τους ράβοντας πολύχρωμες, όμορφες προστατευτικές μάσκες, τις οποίες έχει τόσο ανάγκη το σύστημα υγείας λόγω των υψηλών απαιτήσεων εν μέσω πανδημίας. Οι αυτοαποκαλούμενες «Μοδίστρες Άμεσης Ανάγκης», όπως κι άλλες αντίστοιχες εθελοντικές πρωτοβουλίες, ξεκίνησαν το έργο τους αμέσως μετά το ξέσπασμα του ιού προτάσσοντας την αλληλεγγύη ως απάντηση στην κρίση των καιρών.

Μάριος Ελευθεριάδης
Μάριος Ελευθεριάδης

Το εναρκτήριο λάκτισμα στο όλο εγχείρημα έδωσε με μια διαδικτυακή ανάρτηση ο Μάριος Ελευθεριάδης, εικαστικός από τη Θεσσαλονίκη ο οποίος λειτουργεί «μέσω της προσφοράς ως άνθρωπος κι ως καλλιτέχνης», όπως λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος. Μαζί με τον Κωνσταντίνο Τεκτονίδη, βιοτέχνη ενδυμάτων, οργάνωσαν μια ολιγομελή ομάδα ατόμων και απεύθυναν πρόσκληση σε όσους καταπιάνονται με την ραπτική. Η ανταπόκριση ξεπέρασε κάθε προσδοκία: «Ξεκινήσαμε στοχεύοντας στις 10.000 μάσκες και μέσα σε μια εβδομάδα πήρε αξιοθαύμαστη έκταση· πλέον έχουμε 346 συμμετοχές από μοδίστρες σε 37 νομούς της Ελλάδος για 40.000 μάσκες», εξηγεί ο ίδιος, αναφέροντας ότι ο αριθμός των συμμετοχών έχει πληρωθεί σύμφωνα με τις τωρινές δυνατότητες της ομάδας.

Μια ομάδα επτά φίλων, λοιπόν, που δεν γνωρίζονταν όλοι εκ των προτέρων αλλά λειτούργησαν με συνδετικό κρίκο τον Μάριο Ελευθεριάδη, είναι το οργανωτικό δυναμικό στις «Μοδίστρες Άμεσης Ανάγκης» ώστε να επιτευχθεί ο κοινός σκοπός: χιλιάδες επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες, φτιαγμένες με πολύ χρώμα. Ξεκινώντας με δικά τους χρήματα, οι διοργανωτές προμηθεύτηκαν (πολύχρωμα) βαμβακερά υφάσματα και λάστιχα, παρήγγειλαν τα κοψίματα και συγκέντρωσαν εθελοντές μέσω μιας φόρμας συμμετοχής. Έπειτα, ήρθαν σε επικοινωνία, δημιουργήθηκαν ομάδες εργασίας κι απέστειλαν τα υλικά, μαζί με το πατρόν και τις σχετικές οδηγίες.

Κωνσταντίνος Τεκτονίδης
Κωνσταντίνος Τεκτονίδης

«Οι μοδίστρες ράβουν, περνούν λάστιχα και υπολογίζουν σύμφωνα με το πατρόν, έτσι ώστε η μάσκα να έχει μια θήκη για το φίλτρο που θα ενσωματωθεί μετά», συνεχίζει ο ίδιος. Το πατρόν και ο τρόπος ραφής με την απαραίτητη υποδοχή εξασφαλίζουν την ενσωμάτωση φίλτρου, το οποίο θα τοποθετηθεί από τις δομές που θα τις παραλάβουν έπειτα, αφού η εθελοντές ολοκληρώσουν το ράψιμο. Χαρακτηριστική πινελιά της πρωτοβουλίας είναι το χρώμα, πολύ χρώμα και διαφορετικά μοτίβα στις μάσκες, πέρα από το πράσινο που έχουμε συνηθίσει.

Ήδη αναμένονται οι πρώτες έτοιμες μάσκες. Όλες θα διατεθούν στον Ερυθρό Σταυρό της Θεσσαλονίκης, κι από εκεί σε όλη την ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με τις ανάγκες στις υπηρεσίες και τις δομές υγείας ανά περιοχή. Πρόκειται για μάσκες που μπορούν να πλυθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν, που ακόμη κι αν δεν είναι απόλυτα αποτελεσματικές για το COVID-19, σίγουρα είναι καλύτερο από το να μη φοράμε καθόλου, ειδικά σε κλειστούς χώρους, όπως φαίνεται κι από τις διεθνείς προτροπές των κρατών προς εθελοντική παραγωγή μασκών ευρείας χρήσης.


«Για μένα προσωπικά οι μάσκες αυτές και οι “Μοδίστρες Άμεσης Ανάγκης” είναι η απόδειξη πως όταν θέλουμε μπορούμε να προσφέρουμε», τονίζει ο Ελευθεριάδης γεμάτος ελπίδα. «Είμαι σίγουρος πως εάν αύριο το πρωί χρειαστεί ξανά, οι μοδίστρες θα φτιάξουν άλλες τόσες».