Νέα

Με μια έκθεση-κραυγή για το φυλακισμένο σώμα ξεκινά η πλατφόρμα Greece in USA της Σωζήτα Γκουντούνα

Πάνος Σκλαβενίτης, video «Donkey Dream» (2020)
Πάνος Σκλαβενίτης, video «Donkey Dream» (2020)

Σαράντα τρεις επιδραστικές εικαστικές φωνές του σήμερα επέλεξε προσεκτικά η Σωζήτα Γκουντούνα για το εναρκτήριο λάκτισμα της πλατφόρμας Greece in USA, την οποία ίδρυσε και διευθύνει στο κολέγιο John Jay του City University Νέας Υόρκης, ως εργαλείο προώθησης και εκπροσώπησης της σύγχρονης ελληνικής τέχνης στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Θέμα της έκθεσης «Δικαίωμα στη Σιωπή;» είναι το φυλακισμένο σώμα και το αόρατο υποκείμενο, οι πολιτικές σωφρονισμού που εφαρμόζονται σήμερα και οι παθογένειες των συστημάτων κράτησης, κατευθύνσεις που αποκτούν νέες ερμηνείες υπό το πρίσμα της πανδημίας και του εγκλεισμού.

Καλλιτέχνες που συνδέονται με την Ελλάδα και χαίρουν διεθνούς αναγνώρισης (οι οποίοι ζουν στην Ελλάδα, την Κύπρο ή είναι ομογενείς στην Αμερική) πρόκειται να παρουσιαστούν μέσω της πλατφόρμας. Ο Γιώργος Δρίβας, ο Στήβεν Αντωνάκος, η Εύα Γιαννακοπούλου και ο Πάνος Σκλαβενίτης, ο Διονύσης Καβαλλιεράτος και η Μαρία Αντελμαν είναι μερικοί από τους συμμετέχοντες της πρώτης εκθεσιακής δράσης (η δεύτερη δρομολογείται τον Φεβρουάριο με άλλα σαράντα οχτώ ονόματα να παρουσιάζονται στο Μπρούκλιν), ενώ το σώμα έργων που επιλέχθηκε αποτυπώνει διαφορετικές πρακτικές, δίνοντας παραπάνω αβάντα στα νέα μέσα, την επιτελεστικότητα και τις διεπιστημονικές προσεγγίσεις.

Bill Bilaskas, εγκατάσταση «Entrapmemt» (2020)
Bill Bilaskas, εγκατάσταση «Entrapmemt» (2020)
Μαρία Άντελμαν, video «Stone People» (2020)
Μαρία Άντελμαν, video «Stone People» (2020)

«Συστατικό στοιχείο της φυλακής είναι η αποσιώπηση, η σίγαση της ζωής του κρατουμένου, συχνά της δικαιοσύνης, του πόνου ή της πολιτικής έκφρασης», αναφέρει στο συνοδευτικό κείμενο της έκθεσης η καταξιωμένη επιμελήτρια και εικαστικός Σωζήτα Γκουντούνα.

«Η ομαδική έκθεση θα διερευνήσει το σωφρονιστικό σύστημα προκειμένου να εξεταστεί εάν η τέχνη και η αισθητική μπορούν να σπάσουν τη σιωπή σχετικά με τα κρίσιμα πολιτικά ζητήματα, όπως η μαζική φυλάκιση και η μεταρρύθμιση της ποινικής δικαιοσύνης, η διαφθορά και κακομεταχείριση εντός των φυλακών, τα έμφυλα δικαιώματα και τα δικαιώματα των ανηλίκων. Η έκθεση επίσης προεκτείνεται στις συνθήκες αυτο-εγκλεισμού τις οποίες βιώνουμε, εξετάζοντας την ψυχική, σωματική, συναισθηματική και πνευματική πίεση που δεχόμαστε στην απομόνωση».

Η έκθεση «Δικαίωμα στη Σιωπή;» είναι διαθέσιμη διαδικτυακά εδώ

banner