News

Με ΦΕΚ απομακρύνεται η Άννα Καφέτση από το ΕΜΣΤ

Στην απομάκρυνση της Άννας Καφέτση από τη διεύθυνση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης με ΦΕΚ προχώρησε το Υπουργείο Πολιτισμού, μετά την άρνησή της επί 14 χρόνια διευθύντριας του ιδρύματος να υποβάλλει παραίτηση. Σύμφωνα με το ΦΕΚ που κυκλοφόρησε σήμερα, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού προχωρά στην ανάκληση της υπουργικής απόφασης του περασμένου Απριλίου με την οποία ανανεώθηκε η θητεία της κυρίας Καφέτση στη διεύθυνση του ΕΜΣΤ. Υπογραμμίζοντας ότι «για λόγους δημοσίου συμφέροντος είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη» η λειτουργία του μουσείου στη μόνιμή του στέγη, η απόφαση επισημαίνει τη «διάσταση μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και της Διευθύντριας του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης» που αφορά «μεταξύ άλλων, στις ενέργειες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των εργασιών στο κτίριο ΦΙΞ και την μετεγκατάσταση εκεί του Μουσείου, διάσταση η οποία έχει διατυπωθεί σε άρθρα έγκυρων εφημερίδων». Χαρακτηριστικό είναι ότι η έλλειψη συνεργασίας αποδίδεται «και στη συμπεριφορά της διευθύντριας του Μουσείου, η οποία, μεταξύ άλλων, δεν υλοποιεί τις αποφάσεις του Δ.Σ. όπως σαφώς προκύπτει από τη σχετική αλληλογραφία». Όπως σημειώνεται, η απόφαση αυτή προωθείται με το σκεπτικό ότι «προκειμένου το έργο να αποδοθεί ολοκληρωμένο στον αναγκαίο και καθορισμένο χρόνο από το ΤΠΔ, βάσει του οποίου το έργο εντάχθηκε στο ανωτέρο χρηματοδοτικό πρόγραμμα (σ.σ. Π.Ε.Π. Αττικής – ΕΣΠΑ 2007-2013), είναι απολύτως απαραίτητη η αποτελεσματική συνεργασία των οργάνων διοίκησης του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, η έλλειψη της οποίας καθιστά εν τοις πράγμασι αδύνατη την ολοκλήρωση του έργου, καθώς και την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία του Μουσείου». Στο ίδιο ΦΕΚ, με αριθμό φύλλου 726 αναφέρεται ότι η κυρία Καφέτση «επανέρχεται αυτοδικαίως στην οργανική θέση που κατείχε πριν από το διορισμό της στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η οποία παραμένει κενή», δηλαδή στον κλάδο ΠΕ Ιστορικών Τέχνης της Εθνικής Πινακοθήκης και Μουσείο Αλέξανδρου Σούτζου, ενώ ο υπουργός αποδέχεται και την παραίτηση των προέδρου, αντιπροέδρου και μελών του ΔΣ του ΕΜΣΤ. Ποιος/α αναλαμβάνει τη θέση της κυρίας Καφέτση; Το… ΦΕΚ θα δείξει, αφού μέσα στο επόμενο διάστημα περιμένουμε το όνομα του/της νέου/ας διευθυντή/διευθύντριας μέσα από αντίστοιχη διαδικασία.


Δείτε εδώ το σχετικό ΦΕΚ

banner

Σχετικά Θέματα

ΕΜΣΤ: Έχουμε το μουσείο που μας αξίζει;

18/12/2014

ΕΜΣΤ: Έχουμε το μουσείο που μας αξίζει;

Έχοντας σταθεί μάρτυρες σε πρωτόγνωρα γεγονότα που μας άφησαν μεταξύ άλλων με πολλά ερωτηματικά, καταθέτουμε μερικές σκέψεις για το ΕΜΣΤ αντί αποχαιρετισμού στην Άννα Καφέτση.

Νέα διευθύντρια του ΕΜΣΤ η Κατερίνα Κοσκινά

03/12/2014

Νέα διευθύντρια του ΕΜΣΤ η Κατερίνα Κοσκινά

Την Κατερίνα Κοσκινά επέλεξε ως νέα διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το νέο ΔΣ του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

29/11/2014

Το νέο ΔΣ του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Η θέση του διευθυντή δεν έχει καλυφθεί ακόμα, ορίστηκε όμως σύμφωνα με το ΦΕΚ (Αρ. Φύλλου 741), με ημερομηνία 28/11/2014, η σύνθεση του νέου διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Κοσμάς Νικολάου: «Σε άλλη χώρα το θέμα του ΕΜΣΤ θα είχε πάρει διαστάσεις εθνικού σκανδάλου»

18/11/2014

Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Κοσμάς Νικολάου: «Σε άλλη χώρα το θέμα του ΕΜΣΤ θα είχε πάρει διαστάσεις εθνικού σκανδάλου»

Οι επιμελητές της έκθεσης «Στο στόμα του λύκου. Να πεθάνει, να πεθάνει!», μιλούν για το πώς η τέχνη μπορεί να απαντήσει άμεσα σε πραγματικά ζητήματα σε ένα σκηνικό καταστροφής σαν το σημερινό.

Εξελίξεις για το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

06/11/2014

Εξελίξεις για το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Τις παραιτήσεις τόσο του Διοικητικού Συμβουλίου όσο και της διευθύντριας του ιδρύματος Άννας Καφέτση ζήτησε ο Υπουργός Πολιτισμού. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά τον πόλεμο ανακοινώσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές που έχει δει το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο μήνα.

Διεθνής κινητοποίηση για το ΕΜΣΤ

04/11/2014

Διεθνής κινητοποίηση για το ΕΜΣΤ

Ξεπέρασε τα σύνορα το θέμα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Διεθνείς καλλιτέχνες κινητοποιούνται και εκφράζουν με επιστολές και email την συμπαράστασή τους στο πρόσωπο της Διευθύντριας Άννας Καφέτση.

Μήνυμα SOS εκπέμπει η διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

20/10/2014

Μήνυμα SOS εκπέμπει η διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Σε αδιέξοδο που δεν φαίνεται να μπορεί να λυθεί χωρίς πολιτική παρέμβαση εξελίσσεται η υπόθεση του ΕΜΣΤ με τον κόσμο της τέχνης να τάσσεται υπέρ της διευθύντριας Άννας Καφέτση.

Νέο επεισόδιο στην αντιπαράθεση για το ΕΜΣΤ

16/10/2014

Νέο επεισόδιο στην αντιπαράθεση για το ΕΜΣΤ

Με το χώρο του Φιξ να παραμένει ανενεργός, η αντιπαράθεση που σοβούσε τους τελευταίους μήνες εντός των τειχών του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης ανάμεσα στη διεύθυνση και το διοικητικό συμβούλιο έφτασε πλέον ηχηρά στη δημοσιότητα.