Νέα

«Κτήρια της Αθήνας»: Μια εφαρμογή από τη Monumenta θα σε ξεναγήσει στην Αθήνα προ του ’40

Το ιστορικό υφαντουργείο του Συλλόγου Εκπαιδεύσεως Νεανίδων απέναντι από το Ζάππειο, το ερειπωμένο πλέον κτίριο της χωροφυλακής πίσω απ’ τις σκαλωσιές επί της Ιουλιανού και το άλλοτε βουστάσιο στο λόφο Σκουζέ είναι μερικές μόνον από τις απρόσμενες εκπλήξεις που θα εμφανιστούν καθοδόν, εάν περπατήσεις την πόλη με το κινητό ανά χείρας και την εφαρμογή της Monumenta ενεργοποιημένη.

Εμπλουτίζοντας συνεχώς τη βάση δεδομένων της με καταγραφές κτιρίων, η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία που είναι αφιερωμένη στην προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς προσφέρει ένα χορταστικό ταξίδι στο χρόνο για όποιον θέλει να αποδράσει από το ασφυκτικό κλίμα του εγκλεισμού.

banner

Περίπου 11.200 καταχωρήσεις από τις επτά δημοτικές κοινότητες της πρωτεύουσας υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην εφαρμογή «Κτήρια της Αθήνας» (δωρεάν διαθέσιμη για συσκευές iOS και android) – κτίρια νεοκλασικά, εκλεκτικιστικά και μοντέρνα που χρονολογούνται από το 1830 έως το 1940 και στο σώμα τους εγγράφονται παλιές και νέες χρήσεις, μικρές και μεγάλες ιστορίες. Το σύνολο των κτιρίων παρουσιάζεται, επίσης, στη σχετική ιστοσελίδα της Monumenta. Κάθε καταγραφή συνοδεύεται από φωτογραφίες, σχέδια κι άλλες σύντομες πληροφορίες.

banner

Η προσπάθεια καταγραφής της ομάδας έχει ξεκινήσει από το 2006 με πρωτογενή έρευνα (εφόσον δεν υπήρχε επίσημο μητρώο κτιρίων από το κράτος) αλλά το εν λόγω εγχείρημα παρουσίασης εντάσσεται στο πρόγραμμα «Καταγραφή, τεκμηρίωση και ανάδειξη κτηρίων του 19ου και 20ου αιώνα στην Αθήνα» (2013-2020) που χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στο πλαίσιο αυτού ολοκληρώθηκε επίσης το βιβλίο «Ανιχνεύοντας την αρχιτεκτονική της Αθήνας. Η καταγραφή και η τεκμηρίωση των κτηρίων της περιόδου 1830-1940», όπου πέραν της επιτόπιας έρευνας στα κτίρια παρουσιάζονται οι μαρτυρίες των κατοίκων τους αλλά και των μηχανικών που τα σχεδίασαν, ενώ διαθέσιμο είναι και το δεκαπεντάλεπτο ντοκιμαντέρ «Τα κτήρια είναι σαν τους φίλους» (σκην.: Νίκος Αναγνωστόπουλος) με την προσπάθεια καταγραφής της ομάδας.