Νέα

Ξεκινούν οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στο Εθνικό Αστεροσκοπείο

Από -

Απέναντι από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, από την κορυφή του λόφου Νυμφών, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών φωτίζει άκρως γιορτινά το μήνα του Δεκεμβρίου, καλώντας μικρούς και μεγάλους. Πέρα από τη βραδιά που είχε ανακοινωθεί στο πλαίσιο του φετινού χριστουγεννιάτικου προγράμματος από το Δήμο Αθηναίων «Άγγελοι στην Πόλη», το ιστορικό ερευνητικό κέντρο δίνει αρκετές επιπλέον αφορμές για να το επισκεφθούμε μέχρι τέλος του μήνα:

«Η αστρονομική ερμηνεία του αστέρα των Χριστουγέννων»: Την Πέμπτη 20 του μηνός, στις 5 μ.μ. και στις 7 μ.μ., η Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού ανεβαίνει στο βήμα για τη θεματική ομιλία, ενώ ακολουθεί παρατήρηση του ουρανού με το ιστορικό τηλεσκόπιο Δωρίδη.

Η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου με τον Κ. Βήτα: Στις 21 του μηνός γιορτάζουμε το Χειμερινό Ηλιοστάσιο. Ο Κωνσταντίνος Βήτα αναλαμβάνει ως μουσικός οδηγός σε αυτή την αισθαντική συναυλία, με τα ηχητικά του τοπία από ηλεκτρονικούς ήχους, ποιήματα και μινιμαλιστικές μελωδίες, ξεκινώντας στις 7 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητα δελτία εισόδου, τα οποία θα δοθούν την ίδια μέρα και ώρες 11 π.μ.-2 μ.μ. από το κεντρικό κτίριο του ΟΠΑΝΔΑ (Ακαδημίας 50).

Χριστουγεννιάτικο Αστρονομικό Εργαστήρι: Δράση για παιδιά 4-6 ετών, το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου (11 μ.μ.).

«Ταξίδι στη Σελήνη»: Με θεματική το δορυφόρο της Γης, στις 22 του μηνός (7 μ.μ.), η θεματική ξενάγηση περνάει τους επισκέπτες από τον περίφημο σεληνιακό χάρτη του 19ου αι. από τον Ιούλιο Σμιτ και την ιστορική βιβλιοθήκη, την ερμηνεία των φάσεων της σελήνης και των εκλείψεών της με το αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, μέχρι την παρατήρηση από το τηλεσκόπιο Δωρίδη.

«Αναζητώντας το Άστρο των Χριστουγέννων»: Ένα παιχνίδι θησαυρού για παιδιά 7-11 ετών έρχεται την Κυριακή 23/12 (11 π.μ.). Στους κήπους και τα ιστορικά κτίρια του Εθνικού Αστεροσκοπείου στο Θησείο, οι μικροί μας φίλοι εξασκούνται σε θέματα παρατηρησιακής αστρονομίας και αστροφυσικής, μέσω της αναζήτησης της αστρονομικής ερμηνείας του αστέρα των Χριστουγέννων.

«Η μέτρηση του χρόνου από το Αστεροσκοπείο Αθηνών»: Ύστερα από αρκετά χρόνια, βλέπουμε τον ιστορική μέθοδο υπολογισμού του χρόνου. Την Παρασκευή 28/12 (7 μ.μ.). η θεματική ξενάγηση δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να επισκεφθούν το ιστορικό μεσημβρινό τηλεσκόπιο Συγγρού και να ενημερωθούν για την μεθοδολογία του προσδιορισμού της Ώρας Ελλάδος.

i Χριστούγεννα στο Αστεροσκοπείο | Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών | Γενική είσοδος: € 5, Κράτηση θέσεων: 210 3490055, drasi@noa.gr (εξαιρείται η δράση στη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου από το Δήμο Αθηναίων) | Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό

Σχετικά Θέματα