Νέα

Ξαναδιαβάζοντας την τελευταία δεκαετία μέσα από τις 114 «Χειροποίητες Εφημερίδες» του Μάριου Σπηλιόπουλου

Εφημερίδες με σβησμένες γραμμές, ξαναγραμμένους τίτλους, ζωγραφιές και επικολλημένες φωτογραφίες κρεμιούνται από την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου στους τοίχους της γκαλερί Εικαστικό Κύκλο ΔΛ στο κέντρο της πόλης, με τη νέα ατομική έκθεση του Μάριου Σπηλιόπουλου «Dazibao – Handmade Newspapers», η οποία με πρώτη ύλη τα έντυπα μέσα ανατρέχει στην περασμένη δεκαετία: κομβικά πολιτικά γεγονότα, διαφημίσεις μάρκετινγκ και οικονομικές ανακοινώσεις, πρόσωπα και εξαγγελίες ξαναπαρουσιάζονται, διαμορφώνοντας μια νέα, αναστοχαστική αφήγηση.

Με αναφορά στα «Dazibao», τις κινέζικες δηλαδή χειροποίητες αφίσες με μεγάλους χαρακτήρες που σύμφωνα με την παράδοση κρεμούσαν οι πολίτες για να διαμαρτυρηθούν στην αυτοκρατορική διοίκηση, ο Μάριος Σπηλιόπουλος κρεμάει τις δικές του διαμαρτυρίες. Επεμβαίνοντας πάνω στο σώμα του τυπωμένου χαρτιού από μέσα ενημέρωσης (εφημερίδες, περιοδικά, διαφημιστικά φυλλάδια κ.ο.κ.), ο εικαστικός συνδυάζει τεχνικές κολλάζ, σχεδίου και ζωγραφικής. Πρόκειται συνολικά για εκατόν δεκατέσσερα έργα, αριθμός καθόλου τυχαίος αν αναλογιστεί κάποιος το πολιτικό σύνθημα «Ένα-Ένα-Τέσσερα» της δεκαετίας του ’60. Τα εγκαίνια είναι στις 8 μ.μ.

iΕικαστικός Κύκλος ΔΛ (Ακαδημίας 6 Κολωνάκι, 2103646818-9 | 24/1-29/2 | Τετ., Σάβ.: 11 π.μ.-4 μ.μ., Τρ., Πέμ.-Παρ.: 11 π.μ.-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη