Νέα

Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2019: Στην Μάρω Δούκα το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων

Για τρίτη συνεχόμενη φορά, με την επίμονη προσπάθεια της επιτροπής από το Υπουργείο Πολιτισμού, τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας απονεμήθηκαν σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών, φιλοδοξώντας να επανέλθει ο θεσμός στην ετήσια μορφή του μετά το φετινό καλοκαίρι. Μια σειρά από αναγνωρισμένες και πολυδιαβασμένες προσωπικότητες των γραμμάτων ξεχώρισαν για τις εκδόσεις τους το 2018, χωρίς όμως να απονέμεται το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα, καθώς το ανώτατο όριο των 35 χρόνων που θέτει ο νόμος περιόριζε σημαντικά τις επιλογές της επιτροπής.

Η Μάρω Δούκα απέσπασε τη σημαντικότερη διάκριση, το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων 2019, για τη συνολική προσφορά του έργου της. «Με τη μακροχρόνια και πλούσια προσφορά της στα ελληνικά γράμματα, η Μάρω Δούκα υπηρετεί επάξια το ατομικό και το συλλογικό στοιχείο, ψηλαφώντας σε βάθος τις κοινωνικές, πολιτικές και ιστορικές εκφάνσεις της εκάστοτε εποχής, χτίζοντας σύνθετους και μεστούς χαρακτήρες, ενσωματώνοντας νεωτερικές αφηγηματικές τεχνικές, κατορθώνοντας εν τέλει να αποτυπώσει, με εφαλτήριο το κληροδότημα των μεταπολεμικών γενιών, το στίγμα της μεταπολίτευσης», σχολίασε η επιτροπή των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας.

Εν συνεχεία, ο Γιώργος Παπαδάκης τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2019 για το έργο «Ο ταχυδρόμος» (εκδ. Βιβλιοπωλείον της Εστίας), ο Δημήτρης Κανελλόπουλος και η Δήμητρα Κολλιάκου εξ ημισείας με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος - Νουβέλας 2019 (για τα έργα «Ο θάνατος του αστρίτη και άλλες ιστορίες», εκδ. Κίχλη, & «Αλφαβητάρι εντόμων», εκδ. Πατάκη αντιστοίχως), ο Χάρης Βλαβιανός με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2019 για την «Αυτοπροσωπογραφία του λευκού» (εκδ. Παράκη), ο Βαγγέλης Χατζηβασιλείου με το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου - Κριτικής 2019 για το έργο του «Η κίνηση του εκκρεμούς. Άτομο και κοινωνία στη νεότερη ελληνική πεζογραφία:1974-2017» (εκδ. Πόλις), καθώς και το δίδυμο Μαρία Καραγιάννη και Μ.Ζ. Κοπιδάκη με το Κρατικό Βραβείο Μαρτυρίας - Bιογραφίας - Χρονικού - Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας 2019 για το έργο τους «Ελευθέριος Βενιζέλος και Μαρία Ελευθερίου: Η αλληλογραφία (1889-1890)» (εκδ. Καστανιώτη). Το Ειδικό Βραβείο 2019 για βιβλία που προάγουν σημαντικά το διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα απονεμήθηκε στον Νίκο Χρυσό για το έργο του «Καινούργια μέρα» (εκδ. Καστανιώτη), ενώ η επιτροπή αποφάσισε ομοφώνως την απονομή τιμητικής διάκρισης στα περιοδικά «Νησίδες» και «Συριανά Γράμματα».