Νέα

Καλλιτέχνες και άνθρωποι του πολιτισμού συζητούν με την Ζορμπά για την υπόθεση του ΕΜΣΤ

Με αφορμή την απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού να προκηρύξει νέο διεθνή διαγωνισμό για τη θέση του διευθυντή στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης αλλά και τις εξελίξεις που έχουν προκληθεί στον ευρύτερο εικαστικό κύκλο ύστερα από αυτήν, μια δημόσια συζήτηση ανοίγει για πρώτη φορά το διάλογο ανάμεσα στις επιμέρους πλευρές. Αυτήν την Παρασκευή (15/3), στον συνεργατικό χώρο Eight (Πολυτεχνείου 8, έναντι Πολυτεχνείου), καλλιτέχνες και άνθρωποι του πολιτισμού συζητούν με την Υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, επιχειρώντας να βρουν νέες προοπτικές σε ένα τόσο πρωτόγνωρο θέμα για το εγχώριο πολιτιστικό τοπίο.

Με θέμα «Περί διαδικασιών: Θεσμικά μοντέλα και αλλαγές παραδείγματος», η συζήτηση ξεκινάει στις 8 το απόγευμα και έχει ελεύθερη είσοδο. Ποιες είναι οι αρμόζουσες διαδικασίες που θα ήταν πρέπον να ακολουθούνται όταν αναφερόμαστε σε καλλιτεχνικούς/ πολιτιστικούς θεσμούς; Ποια θα μπορούσε να είναι η σχέση μεταξύ μετρήσιμων και μη μετρήσιμων κριτηρίων; Είναι ευκολότερο να αντιδράσει κανείς εν όψει της καθιέρωσης ενός νέου μοντέλου παρά στις παραδοσιακές δομές; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που πρόκειται να διερευνηθούν, με σημείο αναφοράς τόσο στην απόφαση του Υπουργείου και στα κριτήρια που ακολουθεί για την πλήρωση της θέσης όσο στην αντίδραση του εικαστικού κύκλου με τη συλλογή υπογραφών. Θα ακολουθήσει δημόσια συζήτηση.

Συμμετέχουν οι εξής: Ανέστης Αζάς (σκηνοθέτης, καλλιτεχνικός υπεύθυνος της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου), Δέσποινα Ζευκιλή (κριτικός τέχνης, διευθύντρια σύνταξης «αθηνόραμα»), Γιάννης Κωνσταντινίδης (ανεξάρτητος δημοσιογράφος και κριτικός τέχνης), Αλέξανδρος Μιστριώτης (καλλιτέχνης) και η Υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά