Βιβλίο

«Ήταν Μια Φορά Ένας Κομίστας Στην TV» : Αναμνήσεις από τη σειρά «Η Πολυκατοικία» λίγο πριν την αναβίωση της από το ΣΚΑΙ

Το poster book «Ήταν Μια Φορά Ένας Κομίστας Στην TV» του Αρίσταρχου Παπαδανιήλ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Syllipsis (Έκδοση: 18+). Είναι δίγλωσσο (ελληνικά - αγγλικά) και απεικονίζει τα σκίτσα που είχε σχεδιάσει ο σκιτσογράφος για τη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά του MEGA «Η Πολυκατοικία» (2008-2011) σε αφίσες, κόμικς και εικονογραφήσεις.

O Αρίσταρχος Παπαδανιήλ είναι βραβευμένος σκηνοθέτης και δημιουργός κινουμένων σχεδίων, συγγραφέας του βιβλίου Ελληνική Πολιτική Γελοιογραφία και δημιουργός πόλων ακόμα project τόσο για το κινηματογράφο, όσο για την τηλεόραση. Για τις ανάγκες της σειράς του Mega «Η πολυκατοικία» ο Αρίσταρχος επιμελήθηκε τα έργα του σκιτσογράφου Τάκη Περιστέρη (Γιάννης Τσιμιτσέλης) ενός ευφάνταστου νέου σκιτσογράφου που αποφασίζει να κάνει τη ζωή των ενοίκων της πολυκατοικίας όπου μένει, κόμικς.

Η πολυκατοικία αυτή έχει πολύ...ζουμί, καθώς ο καθένας από τους δεκαοκτώ ενοίκους της έχει τη δική του τρέλα, με αποτέλεσμα να συμβαίνουν διαρκώς παρεξηγήσεις που φέρνουν τους ήρωες σε καταστάσεις παροξυσμού. Αυτές τις κωμικές καταστάσεις και τον έρωτα του για τη Λουκία (Βάσω Λασκαράκη) αποτυπώνει στο χαρτί ο Τάκης, προσπαθώντας να κυνηγήσει το όνειρο του και να εκδώσει τις ιστορίες του . Ήταν ίσως η πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση που ένας ήρωας τηλεοπτικής σειράς ήταν κομίστας.

Στο συγκεκριμένο βιβλίο θα βρείτε όλες τις εικονογραφήσεις του Αρίσταρχου Παπαδανιήλ, που εμφανίστηκαν στη σειρά με το σενάριο του κάθε επεισοδίου. Επιπλέον η έκδοση είναι συλλεκτική, αφού περιέχει συμπληρωματικά αδημοσίευτα προσχέδια. Στις σελίδες - αφίσες του poster book απεικονίζονται σε καρικατούρες οι ηθοποιοί: Γιάννης Τσιμιτσέλης, Παύλος Χαϊκάλης, Βάσω Λασκαράκη, Βασιλική Ανδρίτσου, Γιάννης Βούρος, Αντιγόνη Γλυκοφρύδη, Παύλος Ορκόπουλος, Νίκος Πουρσανίδης, η μυθική σταρ των ’50s Μάρθα Βούρτση και πολλοί άλλοι!

Περιέχονται, επίσης, φωτογραφίες του φωτογράφου Γιώργου Πανηγυρόπουλου από τα γυρίσματα. Την έκδοση προλογίζει ο σκηνοθέτης της σειράς Βασίλης Θωμόπουλος. Παρουσιάστηκε στο «The Comic Con», στη Θεσσαλονίκη και στην αγορά MIFA του «Annecy International Animation Festival» στη Γαλλία, προσελκύοντας το ενδιαφέρον του διεθνούς κοινού και εισπράττοντας πολύ θετικά σχόλια για την πρωτοτυπία μορφής και περιεχομένου.

Το βιβλίο έρχεται λίγο πριν την επιστροφή της αγαπημένης σειράς στη μικρή οθόνη. Ο ΣΚΑΙ εξασφάλισε δικαιώματα της ισπανικής σειράς «La que se avecina», που αποτελεί το σίκουελ του σίριαλ στο οποίο βασίστηκε «Η Πολυκατοικία». Βασίζεται στην ίδια κεντρική ιδέα: σε ένα συγκρότημα διαμερισμάτων όπου σε κάθε επεισόδιο, διάφορες παρεξηγήσεις προκαλούν αναστάτωση στους ενοίκους και γέλιο στο θεατή. Το ισπανικό πρωτότυπο θα αποτελέσει τη βάση για την αναβίωση μιας σειράς που θα θυμίζει Πολυκατοικία, αλλά με προσέγγιση μπλακ χιούμορ.