Νέα

Ιστορίες ανθρώπων αντί για βιβλία: Η Ολλανδική Ζωντανή Βιβλιοθήκη έρχεται στο Μουσείο Γουλανδρή

Από -

«Είναι πολύ δύσκολο για εμένα να βρω αγάπη και να χτίσω σχέσεις· μακάρι οι άνθρωποι να έδιναν μια παραπάνω ευκαιρία και να μην έκοβαν τόσο απότομα», λέει ένα παιδί που ανήκει στο φάσμα του αυτισμού. «Όταν οι πολιτικοί ξεκινούν να αναφέρονται σε εμάς ως οκνηρούς και μη πρόθυμους να δουλέψουμε, τότε μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι· θα έκανα τα πάντα για να βρω μια δουλειά», παραδέχεται ένας άνεργος. «Εάν με το να μοιραστώ τις εμπειρίες μου σαν ανοιχτό βιβλίο μπορώ κάπως να κάνω τους ανθρώπους να καταλάβουν καλύτερα την προκατάληψη, τότε κάτι θετικό μπορεί να προκύψει από αυτό το αρνητικό που μου συνέβη», εξομολογείται μια κακοποιημένη γυναίκα.

Αυτές είναι τρεις ιστορίες από τις δεκάδες που προσφέρονται ως ανοιχτά βιβλία στο Human Library που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή. Πρόκειται για μια μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2000 στην Κοπεγχάγη της Δανίας και πλέον είναι διαθέσιμη σε πάνω από ογδόντα χώρες, με πάγιο στόχο να ακουστούν μειονοτικές ομάδες προκειμένου να καταπολεμήσει τα στερεότυπα.

Χρησιμοποιώντας ιστορίες ανθρώπων αντί για βιβλία, η Ζωντανή Βιβλιοθήκη ποντάρει στην ανθρώπινη επαφή. Η διαδικασία είναι η εξής: οι συμμετέχοντες προτού μπουν στη βιβλιοθήκη λαμβάνουν τη λίστα με τους τίτλους και τις σύντομες περιγραφές, καλούμενοι να επιλέξουν ποιό «βιβλίο» θέλουν να διαβάσουν. Μετανάστες, πρόσφυγες, άνθρωποι διαφορετικών θρησκειών, αιτούντες ασύλου, ομοφυλόφιλοι, βίγκαν, επαγγελματίες που ασχολούνται με το tattoo και άτομα που βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό είναι μερικοί από όσους θα βρίσκονται στη βιωματική περφόρμανς της πόλης μας, η οποία γίνεται σε συνεργασία με την Ολλανδική Πρεσβεία, την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου.

Στα εικοσάλεπτα σλοτ, καθώς το κάθε «βιβλίο» αφηγείται την ιστορία του, οι συμμετέχοντες μπορούν ελεύθερα να παρέμβουν, να θέσουν ερωτήματα και να σχολιάσουν, να ανοίγουν ουσιαστικά ένα βαθύ διάλογο με το άτομο που έχουν απέναντί τους, προκειμένου να κατανοήσουν τις σκέψεις και τις αγωνίες του, να δουν τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια.

i Ολλανδική Ζωντανή Βιβλιοθήκη | Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή (Ερατοσθένους 13, Παγκράτι, 2107252895) | 8/12 (12μ.-5 μ.μ.) | Είσοδος ελεύθερη με απαραίτητη προεγγραφή | Περισσότερες πληροφορίες για το Human Library εδώ