Νέα

Ημέρα σεξουαλική αγωγής για τα σχολεία στη Στέγη Ίδρυμα Ωνάση

© Pinelopi Gerasimou
© Pinelopi Gerasimou

Πόσα πράγματα γνωρίζουν τα παιδιά και οι έφηβοι για το σώμα τους; Για το φύλο τους; Για το σεξ; Πόσα από τα πράγματα που γνωρίζουν είναι έγκυρα και πόσα αναπαράγονται λανθασμένα; Επιστήμονες, ειδικοί και εκπαιδευτικοί κάθονται στο τραπέζι της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση, προωθούν την ενημέρωση περί σεξουαλικότητας με γνώμονα το σεβασμό του διαφορετικού και διεκδικούν την ένταξη της σεξουαλικής αγωγής ως αυτοτελούς μαθήματος στο σχολικό πρόγραμμα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Όσο κι αν έχουμε την τάση να κρύβουμε τα σοβαρά θέματα κάτω από το χαλί λόγω προκαταλήψεων και λοιπόν κωλυμάτων, το ζήτημα της σεξουαλικότητας παραμένει κομβικό σε όλη την παιδική και κυρίως εφηβική ηλικία ενός ανθρώπου, οργανικά δεμένο με την εξέλιξη της ψυχολογίας του και την ισορροπία στις σχέσεις που πρόκειται να χτίσει. Λόγω έλλειψης μιας έγκυρης πηγής πληροφόρησης, η εικόνα που διαμορφώνεται στους νέους σχετικά με το σεξ και την ταυτότητα είναι τουλάχιστον θολή, αν όχι παραπλανητική. Την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, λοιπόν, σημειώνεται ένα εντατικό μάθημα για σχολεία και κοινό με την ημερίδα «Onassis Sexuality Education Day».

Εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, φορείς από τον Παγκόσμιο Οργανισμό για τη Σεξουαλική Υγεία, τον τομέα Αντιμετώπισης του Εκφοβισμού στα Σχολεία και τον Κυβερνοχώρο της UNESCO, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, τον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», το Athens Pride και άλλους φορείς-όργανα, μαζί με επιστήμονες, πανεπιστημιακούς, συγγραφείς και κοινωνιολόγους παίρνουν το μικρόφωνο. Ξεκινώντας από τα ευρωπαϊκά δεδομένα στη σεξουαλική αγωγή, σύμφωνα με τις υπάρχουσες έρευνες και σύγχρονες μελέτες περιπτώσεων που αφορούν την επιτυχημένη ενσωμάτωση της σεξουαλικής υγείας και αγωγής στο σχολικό πρόγραμμα, η συζήτηση συνεχίζει στην ελληνική περίπτωση και τις τρέχουσες πρακτικές, ενώ έπειτα επεκτείνεται στο μέλλον.

Οι τοποθετήσεις σε κάθε ενότητα-συζήτηση θα είναι δεκάλεπτες, εστιάζοντας σε συγκεκριμένες πτυχές του θέματος. Τελικός στόχος της ημερίδας; Να δικτυωθεί η σημασία της σεξουαλικής αγωγής ώστε παιδιά, νέοι και νέες να απολαμβάνουν τη σεξουαλικότητά τους με υγεία και να νιώθουν ασφαλείς μέσα στις σχέσεις που διαμορφώνουν.

iOnassis Sexuality Education Day | Στέγη Ιδρύματος Ωνάση | 15/12 | Είσοδος ελεύθερη (απαραίτητη προεγγραφή εδώ) | Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό