Νέα

Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων: Το μεγάλο πάρτι των μικρών βιβλιοφιλικών πυρήνων της χώρας

Από -

Η 28 Απριλίου 2018 είναι Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων για πρώτη φορά και στην Ελλάδα: τα μικρά βιβλιοπωλεία μετατρέπονται σε χώρους συνάντησης βιβλιοπωλών, εκδοτών, συγγραφέων, εικονογράφων και αναγνωστών. Για μια ημέρα το χρόνο και φέτος ως μέρος του Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018, τα μικρά βιβλιοπωλεία, αυτές οι διακριτικές και καλαίσθητες παρουσίες της πόλης, μας καλούν σε ένα πάρτι σε κάθε γωνία και γειτονιά της Ελλάδας με παιχνίδια, μουσική, events, κατασκευές, αφηγήσεις, εικαστικές δράσεις, εργαστήρια, εκπλήξεις και διάφορα άλλα καλούδια για μικρούς και μεγάλους.

Μόνο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη συμμετέχουν περίπου 20 βιβλιοπωλεία και άλλα τόσα σε Χανιά, Ηράκλειο, Λέσβο, Κόρινθο, Αίγιο, Δράμα, Σέρρες, Λάρισα, Καστοριά, Χαλκίδα, Αγρίνιο. Η ιδέα, η οποία υλοποιείται ήδη σε χώρες όπως η Αγγλία, η Αμερική, η Αυστραλία και η Ολλανδία, έχει ως στόχο να θυμίσει τον ρόλο που παίζουν τα μικρά βιβλιοπωλεία όχι μόνο ως σημεία επαφής με το βιβλίο ή ως χώροι βιβλιοπαρουσιάσεων, αλλά και ως χώροι πολιτισμού, φαντασίας, στοχασμού, και συνάντησης του αναγνώστη με το δημιουργικό έργο των βιβλιοπωλών, ειδικά σε μια περίοδο που η αφοσίωση στην ποιότητα απαιτεί ιδιαίτερη αντοχή και επιμονή.

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, μικροί βιβλιοπώλες είναι και οι ίδιοι φανατικοί αναγνώστες και λάτρεις του βιβλίου, γεγονός που τους επιτρέπει να καλλιεργούν μια ειδική βιβλιοφιλική σχέση στη βάση των αναγνωστικών προτιμήσεων των πελατών τους. Το «για δες αυτό που μόλις ήρθε», ή «διάβασα αυτό και μου άρεσε, ρίξε μια ματιά», ή «αυτό θα σου αρέσει» είναι συχνά το τέλειο καλωσόρισμα.

i Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Ημέρας Μικρών Βιβλιοπωλείων 2018 στο www.littlebookstoresday.gr/ekdiloseis/.

Σχετικά Θέματα