Ρεπορτάζ

iMEdD: Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος φτιάχνει μια φωλιά ανεξάρτητης δημοσιογραφίας

Από -

Με ένα νέο οργανισμό εμπλουτίζει τη βεντάλια του το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Παράλληλα με τα θερινά προγράμματα υποτροφιών στο πανεπιστήμιο Columbia για επαγγελματίες από το χώρο των μέσων ενημέρωσης, το νέο μακροπρόθεσμο εγχείρημα που μόλις άνοιξε τις πόρτες του στο κέντρο της Αθήνας επισφραγίζει τη συνεισφορά του ιδρύματος στον κλάδο της δημοσιογραφίας. Πρόκειται για το iMEdD –ακρωνύμιο του Incubator for Media Education and Development–, ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό που δημιουργήθηκε αναγνωρίζοντας την αυξανόμενη δυσπιστία των πολιτών απέναντι στα μίντια και φιλοδοξεί να ανασύρει τις βασικές αρχές του εν λόγω επαγγέλματος, ως φύσει συνδεδεμένου με το δημοκρατικό πολίτευμα.

«Το iMEdD είναι ένα νέο μοντέλο που υποστηρίζει το χώρο της δημοσιογραφίας με στόχο τη διαφάνεια, την ανεξαρτησία και εν τέλει την εγκυρότητα της είδησης», ανέφερε η δημοσιογράφος και διευθύνουσα σύμβουλος, Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου, στην παρουσίαση της Παρασκευής 15 Φεβρουαρίου. Ξεκινώντας με μια εικοσιτετράωρη εκδήλωση μέχρι το πρωί του Σαββάτου (μια και η δημοσιογραφία δεν κοιμάται ποτέ), η ομάδα-πυρήνας του νεοσύστατου οργανισμού διευκρίνισε πως «αυτό που κάνουμε είναι να παραμένουμε επικεντρωμένοι στο δημοσιογράφο, σε οποιαδήποτε συνθήκη και αν τον συναντάμε». Ανεξάρτητα από το αν εργάζεται σε δημοσιογραφικό οργανισμό ή όχι, αν είναι φοιτητής, απόφοιτος ή μεταπτυχιακός, τα προγράμματα και οι υπηρεσίες στις σύγχρονες εγκαταστάσεις που στήθηκαν στον έκτο όροφο της Σταδίου 3Α τον περιμένουν, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

«Οι άνθρωποι των μίντια που θα βρεθούν μαζί μας είναι ουσιαστικά ο πυρήνας και εμείς μέσα από τα εργαλεία που προσφέρουμε γινόμαστε ο πολλαπλασιαστής των ιδεών τους», ανέφερε ο Στρατής Τριλίκης, διευθυντής των προγραμμάτων. Σχηματικά, το iMEdD κινείται σε δύο ξεχωριστούς άξονες. Αφενός, έχουμε το Ideas Zone, ένα πρόγραμμα για την ανταλλαγή και τη μεταφορά πληροφοριών, εμπειριών και τεχνογνωσίας, στο οποίο κάθε χρόνο δύο θεματικοί κύκλοι τρίμηνης διάρκειας θα καλύπτουν ενδιαφέροντα θέματα της δημοσιογραφίας από θεωρητική και πρακτική πλευρά.

banner

Αφετέρου, υπάρχει το Incubator του iMEdD, για τη βοήθεια στην υλοποίηση ιδεών. Είτε πρόκειται για νέους οργανισμούς (κερδοσκοπικούς ή μη) που θέλουν να αναπτυχθούν είτε για μεμονωμένα άτομα και ομάδες που έχουν ένα πρωτότυπο δημοσιογραφικό project κατά νου, παρέχονται όλα τα εργαλεία για την πραγμάτωση των στόχων τους: φιλοξενία στις δομές του οργανισμού, παροχή απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού, επαγγελματική καθοδήγηση, σεμινάρια, δικτύωση κοκ. Όσον αφορά το παραγόμενο προϊόν, δεν θα υπάρχει καμία παρέμβαση από τον οργανισμό, ενώ η διανομή του θα ανήκει αποκλειστικά στο δημιουργό.

Ο χώρος του iMEdD ξεδιπλώνεται σε πεντακόσια συνολικά τετραγωνικά μέτρα και περιλαμβάνει τρεις χώρους συναντήσεων με δυνατότητα για παρουσιάσεις και βιντεοδιασκέψεις, ένα δωμάτιο ηχογράφησης, σουίτες μοντάζ καθώς και φιλικούς χώρους χαλάρωσης και διάδρασης για τους συμμετέχοντες. Τα προγράμματα ξεκινούν την 1η Απριλίου και η πρώτη θεματική για το Ideas Zone είναι «Η επόμενη μέρα: νέα μοντέλα, νέα εργαλεία, νέα πραγματικότητα», ενώ η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι στις 28 Φεβρουαρίου.

i iMEdD | Σταδίου 3Α , 6ος όροφος (είσοδος εντός στοάς) | 2169391100 | Περισσότερες πληροφορίες και φόρμες αιτήσεων στο www.imedd.org