Νέα

Ίδρυμα Μποδοσάκη: 52 σημαντικές προσωπικότητες στοχάζονται «Με αφορμή το ‘21»

Κάτι νέο γαργαλάει την φιλομαθή πλευρά του χαρακτήρα σου κάθε φορά που επισκέπτεσαι την πλατφόρμα blod,gr του Ιδρύματος Μποδοσάκη, με χιλιάδες διαλέξεις διαθέσιμες (δωρεάν) να διατρέχουν χορταστικά όλα τα γνωστικά πεδία, αλλά και νέα ολιγόλεπτα βίντεο, τα οποία αναρτώνται πλέον κάθε εβδομάδα, στο πλαίσιο εορτασμού της διακοσιοστής χρονιάς για το ελληνικό κράτος, προσφέροντας –φευγαλέους αλλά εύφορους– στοχασμούς από επιφανείς προσωπικότητες του σήμερα.

Πενήντα δύο συμμετοχές μετρά συνολικά η σειρά «Με αφορμή το ‘21» (επιμέλεια: Μαρία Κατσουνάκη), διαμορφώνοντας μια απροσδόκητη βεντάλια με ανθρώπους όπως ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, ο Δημήτρης Τάρλοου, Κατερίνα Ευαγγελάτου κι ο Λευτέρης Λαζάρου. Ο κάθε συμμετέχων, με αφορμή το επαναστατικό γεγονός, μοιράζεται «μια σκέψη προσωπική, ένα στοχασμό, ένα συμβάν που συνδέει την ιστορία του με τη μεγάλη Ιστορία», όπως αναφέρει το συνοδευτικό κείμενο της νέας πρωτοβουλίας. «Το ’21 γίνεται η αφορμή δημιουργίας ενός αναπάντεχου μωσαϊκού σκέψεων, καθώς οι συμμετέχοντες προέρχονται από διαφορετικούς χώρους, με το ’21 να αποτελεί το μοναδικό σημείο σύγκλισης».

banner

Στο πρώτο βίντεο, για παράδειγμα, ο συνταγματολόγος-ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Αλιβιζάτος, φαντάζεται τον εαυτό του στο χωριό Πιάδα τον Δεκέμβριο του 1821, στην Πρώτη Εθνοσυνέλευση, σε όλη δηλαδή τη διαδικασία διαμόρφωσης συντάγματος. «Τα χρόνια εκείνα η Ελλάδα ήταν ένα εργαστήριο ιδεών», σημειώνει ο ίδιος, τονίζοντας ότι είναι από τις λίγες περιπτώσεις που θεσπίστηκε σύνταγμα προτού υπάρξει κράτος. Η συνέχεια επί της οθόνης με νέο βίντεο κάθε Τρίτη για όλο το 2021.