Νέα

«Η μουσική απογειώνει!»: Το νέο αφιέρωμα στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών ξεφυλλίζει την ιστορία του Μεγάρου Μουσικής

Φωτο: Ηλίας Γεωργουλέας
Φωτο: Ηλίας Γεωργουλέας

Πάνω από δεκαπέντε εκατομμύρια θεατές και επισκέπτες έχει υποδεχτεί το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από το ’91 που η βιόλα του Γιούρι Μπασμέτ και οι Σολίστ της Μόσχας εγκαινίαζαν την Αίθουσα Φίλων της Μουσικής συναρπάζοντας με την ακουστική απόδοση του χώρου (ήταν η πρώτη συναυλιακή αίθουσα με ειδική μελέτη ακουστικής). Σήμερα, το Μέγαρο συμπληρώνει τριάντα χρόνια δράσης κι εξέλιξης, έχοντας να μνημονεύσει πολλές σπουδαίες στιγμές, ιστορικές συναυλίες κλασικής μουσικής, μεγάλες παραγωγές όπερας και χορού, μια συρραφή των οποίων παρακολουθεί πλέον όποιος διέρχεται από το επίπεδο των αναχωρήσεων του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

banner

Για τους επόμενους μήνες μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, η εκθεσιακή αίθουσα «Τέχνη & Περιβάλλον», προς τιμή της επετείου, φιλοξενεί το αφιέρωμα «Η μουσική απογειώνει!» (επιμ.: Γιώργος Βαφιάς). Φωτογραφίες και κείμενα ξεφυλλίζουν τα σημαντικότερα σημεία-σταθμοί της ιστορίας του Μεγάρου, ξεκινώντας από την προπαρασκευαστική διαδικασία της ίδρυσής του και το όραμα του Χρήστου Λαμπράκη έως το δυναμικό παρόν του οργανισμού, ενάντια στις δυσκολίες και τις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις.

Στιγμιότυπα από εμφανίσεις μεγάλων ονομάτων του εξωτερικού, όπως ο Κλάουντιο Αμπάντο και η πιανίστρια Μάρθα Άργκεριχ, πρωταγωνιστούν στους τοίχους, ενώ το οπτικό υλικό συμπληρώνεται ενδεικτικά από δύο προθήκες με ένα κοστούμι και ορισμένα σκηνικά αντικείμενα από το αρχείο του Μεγάρου.

Φωτο: Ηλίας Γεωργουλέας
Φωτο: Ηλίας Γεωργουλέας

«Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών έχει καθιερωθεί ως φορέας πολιτισμού με διεθνή ακτινοβολία», σημειώνει η Μάιρα Μηλολιδάκη στα συνοδευτικά κείμενα, «η δημιουργία του άλλαξε το αστικό τοπίο και διαμόρφωσε μια νέα συνθήκη πρόσληψης της καλλιτεχνικής και πνευματικής ζωής^ αποτελεί μια πραγματική πολιτεία των τεχνών, που υπηρετεί τις κλασικές αξίες και ενθαρρύνει την πρωτοποριακή σκέψη».

banner