Νέα

«Η Αθήνα, ένα σπίτι για όλους»: Διεθνής καμπάνια για την αποδοχή και τη συμπερίληψη

© Sylvia Kouveli
© Sylvia Kouveli

Με την ολοκλήρωση του Athens Pride 2020, η ίδια η διοργάνωση μαζί με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και την Google μας μεταφέρουν ένα ηχηρό μήνυμα ευαισθητοποίησης μέσα από την ταινία μικρού μήκους «Athens home for all». Μέσα από την «Αθήνα, ένα σπίτι για όλους», η πόλη μας, με τη φωνή της Μαρίας Ναυπλιώτου, μας αγκαλιάζει όλους, με στόχο να περπατάμε όλοι ελεύθερα, με ασφάλεια και χωρίς φόβο στις αθηναϊκές γειτονιές.

Πρωταγωνιστές του σύντομου αυτού φιλμ είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, που αγαπούν χωρίς φόβο, ερωτεύονται, κάνουν οικογένειες, περπατούν ελεύθεροι στους δρόμους της πόλης και επιλέγουν φανερά να είναι ο εαυτός τους: Μια οικογένεια από το Κονγκό, που ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα και κατάφερε να βρει σπίτι μέσα από ένα ανοιχτό κάλεσμα σε εθελοντές και αλληλέγγυους. Μια Αφροελληνίδα τρανς, που ζει στην Αθήνα με τον σύζυγό της. Ένα ζευγάρι γυναικών, που παντρεύτηκαν και δημιούργησαν από κοινού μια επιχείρηση εστίασης. Ένας νοσηλευτής, που το πρωί εργάζεται σε νοσοκομείο και το βράδυ μεταμορφώνεται σε Drag Queen.


Με φόντο την Αθήνα, την πόλη όπου γεννήθηκε η δημοκρατία, ως πολίτευμα και στάση ζωής, και όπου κάθε άνθρωπος, ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας, εθνικότητας, ηλικίας, σεξουαλικής προτίμησης, βάρους και πολιτικών πεποιθήσεων, έχει το δικαίωμα να ζει και να συμβιώνει με όλες και όλους, οι αληθινές ιστορίες αυτών των ανθρώπων έρχονται να μας πουν «ΩΣ ΕΔΩ» και να επισημάνουν ότι ο ρατσισμός, η βία και ο κοινωνικός αποκλεισμός δεν έχουν χώρο πια εδώ. Η ταινία «Athens home for all», που προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 11 Σεπτεμβρίου, στο ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση, μετατρέπεται έτσι σε μία διεθνή καμπάνια για την αποδοχή, τη συμπερίληψη, την ορατότητα και τη διαφορετικότητα, που αποτυπώνει όσα μας χωρίζουν από το να είμαστε ανοιχτοί και να ζούμε σε μια πόλη ανοιχτή σε όλους.

Παράλληλα, με αφορμή την καμπάνια «Athens home for all», αναρτήθηκε πριν από λίγες ημέρες ένα βίντεο-ιστορία για την οικεία σημαία του Pride που είδε πρώτη φορά το φως της ημέρας το 1978, στην οποία το 2017 προστέθηκαν δύο ακόμη λωρίδες χρώματος (καφέ και μαύρο) για να συμπεριλάβουν τη διαφορετική απόχρωση στο χρώμα του δέρματος και τους ανθρώπους που ζουν με το AIDS. Τώρα αλλάζει ξανά -με ροζ και γαλάζιο- για να αγκαλιάσει τα τρανς αλλά και όσα άτομα δεν αυτοπροσδιορίζονται με κάποιο από τα δυαδικά φύλα. Μέσα από αυτό το βίντεο η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση καλεί πολιτιστικούς οργανισμούς και δημόσιους φορείς να σηκώσουν την πολύχρωμη σημαία ψηλά στο κτίριό τους και να ενισχύσουν αυτό το μήνυμα της συμπερίληψης.

Επιπλέον, και έως τις 13 Σεπτεμβρίου, προβάλλεται στο κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση η παράσταση «Tom in Greece» που παρουσιάστηκε στη Στέγη το 2019 σε σκηνοθεσία του Σαράντου Γεώργιου Ζερβουλάκου, ο οποίος βασισμένος στο ομώνυμο ψυχολογικό θρίλερ του Καναδού Μισέλ Μαρκ Μπουσάρ, κάνει μια χαρτογράφηση του πένθους και ταυτόχρονα μια ανατομία της ομοφοβίας στην ελληνική κοινωνία. Ενώ έως τις 20 Σεπτεμβρίου θα είναι διαθέσιμο απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ «Draw with Me», σε σενάριο και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Βενετόπουλου και με τη συνεργασία του The Trevor Project, που θα ξεκινήσει σύντομα την πορεία του σε φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Μια ταινία που ακολουθεί τα βήματα του Brendon Scholl, ενός νεαρού σε μετάβαση, που μιλάει για τη δύναμη, την ύπαρξη της σωστής στήριξης, την αυτοέκφραση και το να βρίσκει κανείς τον δικό του δρόμο στη ζωή.

i www.onassis.org | Δείτε την παράσταση «Tom in Greece» εδώ και το απόσπασμα του ντοκιμαντέρ «Draw with Me» εδώ