Νέα

Η Αθήνα είναι η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας του 2018

To 1ο βραβείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2018», που συνοδεύεται από οικονομικό έπαθλο ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, παρέλαβε η Αθήνα σήμερα στις 12 μ.μ., στην τελετή ανακοίνωσης που διεξήχθη στη Λισσαβόνα.

Μιλώντας ενώπιον 20.000 συνέδρων, ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο οποίος παρέλαβε το βραβείο δήλωσε μεταξύ άλλων: «Αυτό το βραβείο αποτελεί μία τεράστια αναγνώριση της μεγάλης μας προσπάθειας να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά. (...) Σπάσαμε στεγανά και ήρθαμε κοντά. Πολίτες, πανεπιστήμια, ιδιωτικά ιδρύματα, εταιρίες, μη κυβερνητικές οργανώσεις, δημοτικές υπηρεσίες και αιρετοί εκπρόσωποι, δημιουργήσαμε μαζί ένα νέο σύνολο ποικίλλων οικοσυστημάτων. Μια νέα πόλη στην οποία οι άνθρωποι θέλουν να ανήκουν. Με τον δήμο σε ρόλο περήφανου μαέστρου, που βλέπει την ταλαντούχα ομάδα του να δημιουργεί και να διαπρέπει. Αποδείξαμε ότι η καινοτομία είναι κουλτούρα και μας επιτρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα με λιγότερα. Είμαι περήφανος που τα καταφέραμε. Ό,τι πετύχαμε, το πετύχαμε όλοι μαζί». Στη συνέχεια ευχαρίστησε τους Αθηναίους που συνέβαλαν «με θετικό τρόπο στην κρίσιμη περίοδο που διανύσαμε».

Ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε σε δράσεις όπως τα «Ανοιχτά Σχολεία», την διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, την Ολοκληρωμένη Στρατηγική Ανθεκτικότητας και το Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, αλλά και τη στρατηγική για την ψηφιακή αναβάθμιση του δήμου μαζί με τις κορυφαίες εταιρίες της αγοράς, τα πανεπιστήμια της πόλης και τις υπηρεσίες του δήμου.

Η τελετή έγινε στο πλαίσιο του μεγαλύτερου συνεδρίου τεχνολογίας στον κόσμο, Web Summit. Την ίδια ώρα έγινε ειδική εκδήλωση με ζωντανή μετάδοση των αποτελεσμάτων από τη Λισσαβόνα στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων. Οι 6 πρωτεύουσες που διεκδίκησαν το βραβείο ήταν η Αθήνα, η Τουλούζη (Γαλλία), το Αμβούργο (Γερμανία), το Ούμερ (Σουηδία), το Άαρχους (Δανία) και η Λούβεν (Βέλγιο). Η Αθήνα ως νικήτρια πόλη διαδέχεται το Παρίσι που είχε πάρει το βραβείο το 2017.