Νέα

HerMa HUB: Ερευνητές και πολίτες αναζητούν τρόπους για να ενεργοποιηθεί η κοινότητα της Ελευσίνας

Με τις μηχανές να είναι στα κόκκινα πλέον για την Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα, καθώς το οργανόγραμμα πιέζει ασφυκτικά, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός The Heritage Management Organization, με δέκα χρόνια δράσης σε προγράμματα εκπαίδευσης διαχειριστών πολιτιστικής κληρονομιάς, ετοιμάζει ένα σημαντικό διήμερο για τις θεωρίες και πρακτικές ενεργοποίησης της τοπικής κοινότητας μέσω του πολιτισμού.

Στις 6 και 7 Δεκεμβρίου, το HerMa HUB συγκεντρώνει για πρώτη φορά στο ελευσίνιο τραπέζι ερευνητές από την Ελλάδα και την Ευρώπη, πάνω από τριάντα ομάδες πολιτών απ’ όλη τη χώρα (Κρήτη, Ιόνιο, Ήπειρο, Πελοπόννησο, Μακεδονία, Σποράδες κ.α.) καθώς και πολιτιστικούς συλλόγους από την περιοχή. Με τίτλο «Οι Κοινότητες στο Προσκήνιο: Η Εμπειρία της Ενεργοποίησης Πολιτών μέσω της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», η διημερίδα –ένας ανοιχτός διάλογος και ένα εργαστήριο– πρόκειται να επικοινωνήσει πληροφορίες και καλές πρακτικές που αφορούν αντίστοιχες εμπειρίες από άλλες πόλεις.

Ανάμεσα στους ομιλητές, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι διακεκριμένοι στον κλάδο τους, θα βρεθεί ο αρχαιολόγος Juanjo Puildo ο οποίος θα μιλήσει για στρατηγικές ανάπτυξης συμμετοχικών διαδικασιών γύρω από την αγροτική κληρονομιά, η αρχιτεκτόνισσα-community artist Ελένη Τζιρτζιλάκη αναπτύσσοντας τη σχέση κοινότητας και πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και –μέσω skype– η Δρ. Έλενα Στεφανοπούλου που θα εστιάσει στο δημόσιο χώρο και την αξία του για τον πολίτη. Μάλιστα, η συζήτηση του Σαββάτου (7/12) που θα γίνει στο «Αναψυκτήριο» θα χρησιμοποιήσει και υλικό από το βιωματικό εργαστήριο της προηγούμενης ημέρας, στο οποίο θα διαμορφωθεί ένας πολιτιστικός περίπατος μέσω συμμετοχικής διαδικασίας.

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

i HerMa HUB | 6-7/12 | Είσοδος ελεύθερη | Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Σχετικά Θέματα