Νέα

Γνωστά και άγνωστα πρόσωπα του ’21 κοσμούν τον περίβολο του Εθνικού Κήπου

Έχοντας την αποστολή να επισυνάψει μια εμπορική συμφωνία με την κυβέρνηση του Όθωνα και το ελληνικό κράτος που είχε αρχίσει να αναπτύσσεται, ο Βέλγος διπλωμάτης Μπενζαμέν Μαρί μεταβαίνει στην Ελλάδα το 1839 και, γοητευμένος από το ρομαντικό πάθος των αγωνιστών για την ελευθερία, εκμεταλλεύεται την ευκαιρία για να τους γνωρίσει από κοντά, να συγχρωτιστεί μαζί τους και να τους αποτυπώσει, σε περασμένη πλέον ηλικία, με το πενάκι του, το οποίο χειριζόταν αρκούντως επιδέξια ώστε τα σκίτσα του να παραπέμπουν σε πιστές φωτογραφικές αποτυπώσεις.

Έτσι, πέρα από τα εξιδανικευμένα πορτρέτα του Βαυαρού Καρλ Κρατσάιζεν, οι μελετητές και ιστορικοί έχουν στα χέρια τους τη ρεαλιστική ματιά του Μαρί, ο οποίος πέρα από τους γνωστούς αγωνιστές απαθανάτισε πολλούς καθημερινούς ανθρώπους αλλά και όλους τους πληρεξούσιους και τους θεατές από την Εθνική Συνέλευση του 1843-1844.

banner

Το βαρυσήμαντο έργο του συγκεντρώθηκε και παρουσιάστηκε (για πρώτη φορά) τέλος του ’20 στην έκδοση του Ιδρύματος Σύλβιας Ιωάννου και της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος (Εθνικό Ιστορικό Μουσείο), «Η Ιστορία έχει πρόσωπο», ενώ τώρα είκοσι δύο από τις τριακόσιες είκοσι προσωπογραφίες που φιλοτέχνησε ο Μπενζαμέν Μαρί κοσμούν τον περίβολο του Εθνικού Κήπου, με την ομώνυμη υπαίθρια έκθεση και τη συνεργασία των δύο οργανισμών με τον Δήμο Αθηναίων.

Αγωνιστές, πολιτικοί, ιερωμένοι, λόγιοι, φιλέλληνες, άνθρωποι καθημερινοί, ποζάρουν υπομονετικά στον Βέλγο περιηγητή και μέσω των έργων του στους περιπατητές επί της Βασιλίσσης Αμαλίας. Ενδεικτικά εικονίζονται: Θ. Κολοκοτρώνης, Νικηταράς, Λ. Κουντουριώτης, Ι. Μακρυγιάννης, Χ. Χατζηπέτρου, G. Finlay, Π. Νοταράς, Θ. Φαρμακίδης, Ν. Θησεύς, Β. Πετιμεζάς, Α. Μαυρομιχάλης, Η. Σαλαφατίνος, Ι. Κωλέττης, Ι. Καρατζάς, Δ.Ν. και Κ. Μπότσαρης.