Νέα

Γνώρισε την Αθήνα μέσα από (δωρεάν) διαδικτυακές περιηγήσεις

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, πέραν του ότι διαφυλάσσει την ιστορία της εκπαίδευσης στεγάζοντας σχολικά βιβλία, αρχεία και εκπαιδευτικά σύνεργα προηγούμενων χρόνων (όπως τετράδια, αλφαβητάρια, χάρτες αλλά και μια ολόκληρη τάξη απ’ την εποχή του ’50) σε ένα όμορφο, διατηρητέο κτίριο στην Πλάκα, οργανώνει σταθερά περιπατητικές ξεναγήσεις στην ιστορική γειτονιά του κέντρου, «διαβάζοντας» την πόλη μέσα από την ιστορία, τη λογοτεχνία, τη μουσική και το σινεμά. Ξεναγήσεις, οι οποίες διακόπηκαν με το lockdown αλλά τώρα, σε συνεργασία με τον ΟΠΑΝΔΑ, επέστρεψαν σε διαδικτυακή μορφή και εντελώς δωρεάν.

Ποια ιστορία κρύβεται πίσω από τον Λυκαβηττό και ποια μονή συνδέεται μαζί του; Πού βρίσκεται το σπίτι του Ελευθέριου Βενιζέλου; Πώς περνούσε την ημέρα του ο Κωστής Παλαμάς; Ποιοι σύχναζαν στου Απότσου και στο πατάρι του Λουμίδη; Και πού υπέγραψε απελπισμένος ο Αντώνης Σαμαράκης την πρώτη αφιέρωση στο «Ζητείται Ελπίς»;

Ελάτε να ταξιδεύουμε πίσω στον χρόνο αναζητώντας τα ίχνη γεγονότων και ανθρώπων, στην τρίτη διαδικτυακή περιήγηση με...

Δημοσιεύτηκε από Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων στις Τρίτη, 30 Μαρτίου 2021

Μια σειρά θεματικών περιηγήσεων που μόλις ξεκίνησε και πρόκειται να μας ακολουθήσει έως τον Απρίλιο και την Μεγάλη Εβδομάδα, ανατρέχοντας σε ιστορίες σπουδαίων ανθρώπων αλλά και σπουδαίων κτιρίων, σε τεκμήρια, μαρτυρίες αλλά και λογοτεχνικές ή κινηματογραφικές αφηγήσεις, μέλλει να μας συστήσει άγνωστες πτυχές της πόλης που ζούμε. Οι συμμετέχοντες θα περιηγηθούν νοερά στο Κολωνάκι, την Πλάκα, το Μεταξουργείο και το Ζάππειο, θα ιχνηλατήσουν τα καλλιτεχνικά στέκια και τα μαγαζιά που τιμήθηκαν ιδιαίτερα απ’ τη λογοτεχνία, θα ακούσουν ιστορίες έρωτα και ίντριγκας, οι οποίες συνδέθηκαν στενά με το σώμα της πρωτεύουσας.

banner

Πλούσιο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό, λογοτεχνικά κείμενα και τραγούδια συνοδεύουν κάθε συνάντηση, ενώ διαφορετικοί προσκεκλημένοι ομιλητές ανά θεματική προσθέτουν τις δικές τους μαρτυρίες για την ταυτότητα της Αθήνας. Μετά τη ζωντανή προβολή, οι παρουσιάσεις θα μείνουν διαθέσιμες στη FB σελίδα του ΟΠΑΝΔΑ, όπου θα βρείτε και όλες τις πληροφορίες για τις ημερομηνίες και τις θεματικές των συναντήσεων. Απευθύνονται σε όλη την οικογένεια.

Σχετικά Θέματα