Άποψη

Γιατί το Summer Nostos Festival είναι το πιο πολυσυλλεκτικό φεστιβάλ της πόλης;

από την Άννα Φαρδή

To Summer Nostos Festival έκανε την εμφάνιση του στην πόλη για δεύτερη χρονιά, με σύνθημα «επιστροφή στα καλύτερα μας καλοκαίρια». Κάθε Ιούνιο, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος επιστρέφει στο σπίτι του και προσκαλεί για τη συμμετοχή όλου του κοινού στις πολλαπλές εκδηλώσεις του. Και λέμε όλου, διότι το φεστιβάλ επιχειρεί και κατορθώνει να απευθυνθεί σε κάθε μέλος του δημόσιου χώρου, ανεξαρτήτως ενδιαφερόντων, γνώσεων και ηλικιών.

#1 Προσβασιμότητα

Όταν βρίσκεσαι στο σωτήριο έτος 2018 και η κουβέντα για την προσβασιμότητα ατόμων με ειδικές ανάγκες στο δημόσιο χώρο βρίσκεται μόλις σε εμβρυακό στάδιο, κάτι κάνεις λάθος. Το ΙΣΝ το είδε ευτυχώς εγκαίρως και το ΚΠΙΣΝ προβλέπει απόλυτη προσβασιμότητα σε άτομα με κινητικές δυσκολίες, τόσο στους εξωτερικούς όσο και στους εσωτερικούς χώρους, ενώ υπάρχουν οδηγοί για άτομα με μειωμένη όραση. Μένουν πολλά ακόμη να γίνουν για να φτάσουν το άριστο παράδειγμα του κοντογείτονος Ίδρύματος Ευγενίδου, όπως η πρόβλεψη για διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα, αλλά και πάλι, δεν γίνεται να παραγνωρίσουμε τις προσπάθειες που γίνονται προς το σκοπό αυτό.

Είδαμε και μας άρεσε: Εκδήλωση για παιδιά με τίτλο «Εδώ παίζουμε όλοι». Μικτές ομάδες παιδιών με αναπηρία και χωρίς, παίζουν boccia, βόλευ καθήμενων, μπάσκετ με αμαξίδια και γκόλμπολ.

# 2 Ποιότητα ανεξαρτήτως ποσότητας

Για το πόσο πολυσυλλεκτικές είναι οι εκδηλώσεις του Summer Nostos Festival έχουμε μιλήσει πολλές φορές. Οι θεματικές τους καλύπτουν κάθε πιθανό ενδιαφέρον, κάθε δυνατό άκουσμα, και δίνουν φυσικά το έναυσμα για νέες εμπειρίες. Το κυριότερο σημείο, όμως, βρίσκεται στα δημογραφικά των συμμετεχόντων καλλιτεχνών, οι οποίοι προέρχονται από τελείως διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα, ανήκουν και στα δύο φύλα και σε διαφορετικές ηλικίες. Είναι ισότιμα μοιρασμένοι και προωθούν την αντίληψη της ισότητας και της ανάδειξης των ταλέντων όλων, ανεξαρτήτως φύλου ή φυλής.

Είδαμε και μας άρεσε: Η συναυλία Willie Mae Rock Camp for Girls, από το ομώνυμο πρόγραμμα μουσικής, όπου νεαρά κορίτσια 8 έως 12 ετών καλλιεργούν τις μουσικές τους ικανότητες αλλά και τον αυτοσεβασμό και τη συνεργασία.

#3 Περιβάλλον + πόλη: όχι πια ορκισμένοι εχθροί

Ο Renzo Piano, αρχιτέκτονας του ΚΠΙΣΝ, έχει καταφέρει να συμφιλιώσει την πόλη με την φύση. Έχει δημιουργήσει ένα κτήριο που αφενός δένει άριστα με το αστικό τοπίο, αφετέρου δεν το επιβαρύνει με περιττές πληροφορίες. Η Εθνική Λυρική Σκηνή αλλά και η Εθνική Βιβλιοθήκη αποτελούν τους ιδανικούς χώρους για κλασσικές και μοντέρνες παραστάσεις μουσικής και χορού αλλά και για ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Αντίστοιχα, οι εξωτερικοί χώροι που συνδυάζουν, κυριολεκτικά, βουνό και θάλασσα (λόφος και κανάλι) αποτελούν ιδανικά σημεία για διάφορες δραστηριότητες εξωτερικού χώρου, όπως αθλοπαιδιές, υπαίθριες παραστάσεις, καγιάκ κλπ.

Είδαμε και μας άρεσε: Η προβολή όλων των αγώνων του Μουντιάλ σε απευθείας μετάδοση, σε γιγαντοοθόνες, σε τρία σημεία του Κέντρου Πολιτισμού. Παράλληλα, οι συζητήσεις στον Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης με θέματα όπως η άνοιξη της Πράγας, η Αινειάδα του Βιργίλιου, το έργο του Ίνγμαρ Μπέργμαν, κά.

#4 Στελέχωση προσωπικού

Όπου και να γυρίσεις το βλέμμα σου, κάποιος από το ΚΠΙΣΝ θα βρίσκεται κοντά σου. Μα εργαζόμενος, μα φύλαξη, μα εθελοντής, δεν υπάρχει περίπτωση να χρειαστείς οτιδήποτε και να μην υπάρχει κάποιος να σε κατατοπίσει ή να σε βοηθήσει. Ιδιαίτερα σημαντικό, ιδίως όταν μιλάμε για ένα αχανές κέντρο, στο οποίο εύκολα χάνεσαι μέσα στην πληθώρα των εκδηλώσεων. Εξίσου σημαντικό, το γεγονός ότι υπάρχει φύλαξη σε όλους τους χώρους καθώς και διάσπαρτοι νοσηλευτές, σε περίπτωση που συμβεί οποιοδήποτε περιστατικό. Αντίστοιχα, υπάρχει παντού συνεργείο καθαριότητας το οποίο φροντίζει για τη διατήρηση του χώρου καθαρού, παρά το πλήθος των επισκεπτών.

Είδαμε και μας άρεσε: Η πρωτοβουλία να δίνονται στα παιδιά πολύχρωμα βραχιόλια, στα οποία σημειώνεται το τηλέφωνο του συνοδού τους, ώστε αν κάποιο παιδί χαθεί να εντοπιστεί άμεσα.

#5 Η συμπεριφορά του προσωπικού και των εθελοντών / Η συμπεριφορά του προσωπικού στους εθελοντές

Εφόσον το προσωπικό βρίσκεται παντού, φαντάσου πόσο απογοητευτικό θα ήταν να συμπεριφέρονται με αγένεια ή αδιαφορία. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αφού τόσο το προσωπικό όσο και οι εθελοντές είναι εκπαιδευμένοι να σέβονται τους επισκέπτες, να είναι ευγενικοί και εξυπηρετικοί. Η καλή διάθεση, άλλωστε των εθελοντών, αποδεικνύει τη σωστή αντιμετώπιση που λαμβάνουν από το προσωπικό του ΚΠΙΣΝ, κάτι που μόνο δεδομένο δεν είναι στην εθελοντική προσφορά.

Είδαμε και μας άρεσε: Η πρόβλεψη για αδιάβροχα/ καπέλα/ διαπιστεύσεις/ μπλουζάκια για το προσωπικό και τους εθελοντές, ώστε να ξεχωρίζουν αλλά και να αισθάνονται ισότιμοι ανεξαρτήτως πόστου και θέσης. Και φυσικά, για προστασία από τις ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες της εβδομάδας!

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης

  • Σταμάτης Κεράτσας πριν από 3 μήνες

    Ναι ήταν ωραία' παρότι είχα πνίξει τον χρόνο μου εκείνες της ημέρες με αποτέλεσμα να << πνιγώ >> στην κούραση χάνοντας γενικά την απόδοσή μου. Τώρα που σκέφτομαι μισό μήνα πριν λέω ΝΑΙ !!! ΒΟΗΘΗΣΑ - ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΑ ΚΟΣΜΟ !!! ΗΤΑΝ ΩΡΑΙΑ !!! και <<ας πρόσεχα>>. ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΣ :-):-):-) !!!

  • Ιωάννα Δαγγούλη πριν από 3 μήνες

    Η καλύτερη εκδήλωση όπου έζησα συμμετέχοντας σαν εθελόντρια στις δραστηριότητες του SNF!Εννοιοσα την αγάπη καιτην ισοτιμία μεταξύ των συνεθελοντριων και ομαδαρχων μου.Περασα υπεροχα.Και του χρόνου με υγεία!Σας ευχαριστώ πολύ!Σας ευχομαιχαρούμενο και ξένοιαστο καλοκαίρι!💝🏖💖