Νέα

Freiraum Festival: Συντονιστείτε με το διαδικτυακό ευρωπαϊκό φεστιβάλ για την ελευθερία

Το ερώτημα ποια είναι η κατάσταση της ελευθερίας στην Ευρώπη σήμερα απασχολεί το Ινστιτούτο Goethe και το πανευρωπαϊκό πρόγραμμα Freiraum από το 2017. Έτσι, φέτος φέρνουν κοντά στοχαστές και ανθρώπους του πολιτισμού και των τεχνών από όλη την Ευρώπη ώστε να συζητήσουν το συγκεκριμένο ερώτημα μέσα από το Freiraum Festival από τις 30 Οκτωβρίου έως την 1 Νοεμβρίου 2020. Στην εποχή του κορονοϊού και την απομόνωσης αυτό το ερώτημα έχει καταστεί ακόμη πιο σημαντικό καθώς οι δημόσιες και ιδιωτικές ελευθερίες στην Ευρώπη περιορίζονται για όσο χρειαστεί από κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, απαγορεύσεις κυκλοφορίας, καραντίνες και κλειστά σύνορα. Ακόμη η τέχνη και ο πολιτισμός σε όλες του τις μορφές δεν έχουν κατακτήσει ποτέ τις καρδιές των ανθρώπων όσο σήμερα.

Έτσι, από τις 30 Οκτωβρίου μέχρι την 1 Νοεμβρίου μέσα από εικονικές αλλά και τοπικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και 17 ακόμη Ευρωπαϊκές πόλεις, θα συζητηθούν νέες οπτικές και συμμαχίες στην Ευρώπη στα πλαίσια της προεδρίας της Γερμανίας στο Συμβούλιο της ΕΕ. Το φεστιβάλ περιλαμβάνει ένα διαδικτυακό συνέδριο ζωντανών και προ-ηχογραφημένων συζητήσεων, συνομιλιών και παραστάσεων, στα οποία μπορείτε να έχετε πρόσβαση από όλη την Ευρώπη, καθώς επίσης και ζωντανές εκδηλώσεις σε 20 ευρωπαϊκές πόλεις, από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο στην Αθήνα, το Τορίνο και την Πράγα. Και οι τρεις μέρες του Freiraum Festival (30-31/10 και 1/11) θα μεταδοθούν ζωντανά στον ιστότοπο του festival λόγω της έξαρσης της πανδημίας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλίες καταξιωμένων στοχαστών -ανάμεσά τους της κοινωνιολόγου Eva Illouz, του πολιτικού επιστήμονα Ivan Krastev και του συγγραφέα Franco Bifo Berardi, τοποθετήσεις ανθρώπων της τέχνης από καλλιτεχνικούς θεσμούς και της Ελλάδας, καλλιτεχνικές παρεμβάσεις που έχουν φτιαχτεί ειδικά για το φεστιβάλ, καθώς και ανταποκρίσεις από τις δράσεις σε όλη την Ευρώπη.

banner

Στις 30 Οκτωβρίου, η ποιήτρια Samira Saleh θα διαβάσει το Mανιφέστο Freiraum στις Βρυξέλλες και θα παρουσιάσει επίσημα το έγγραφο στη Mariya Gabriel, Ευρωπαϊκή Επίτροπο Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Παιδείας και Νεότητας. Το Μανιφέστο είναι μια έκκληση για να διατηρηθεί η ποικιλομορφία ζωντανή και ακμάζουσα στην Ευρώπη, και θα αποτελέσει το έναυσμα για τη συνέχεια του φεστιβάλ.

Στο πλαίσιο των τοπικών events που πλαισιώνουν τη διαδικτυακή οργάνωση, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα μία κλειστή στο κοινό live ανάγνωση και διάλεξη βίντεο με τίτλο «Wasted Live», στις 27 Οκτωβρίου, από την ΠAT (Προσωρινή Ακαδημία Τεχνών/ Ελπίδα Καραμπά, Δέσποινα Ζευκιλή, Βαγγέλης Βλάχος, Γιώτα Ιωαννίδου) και το Ινστιτούτο Goethe στην Αθήνα. Η Ελένη Τσελέπη (φιλόσοφος), η Σοφία Μαυραγάνη (χορεύτρια/χορογράφος), η Μάρθα Μαυροειδή (μουσικός) και ο Αριστείδης Αντονάς (αρχιτέκτονας/συγγραφέας/καλλιτέχνη) θα διαβάσουν με τον δικό τους τρόπο την έκδοση Waste/d που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο από την Προσωρινή Ακαδημία Τεχνών και τις εκδόσεις Ομπλός. Το βιβλίο εγείρει επείγοντα ζητήματα γύρω από το θέμα του απόβλητου που προκύπτουν στη σύγχρονη εποχή της επισφάλειας, της πανδημίας, της αστυνόμευσης και της προσφυγικής κρίσης. Το υλικό των αναγνώσεων θα αναρτηθεί στην πλατφόρμα του φεστιβάλ.

Ακόμη, στις 31 Οκτωβρίου (3μ.μ.-6μ.μ.) στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί με live αναμετάδοση από το DEREE, Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος, συζήτηση με θέμα «Η σύγκρουση μεταξύ των ψηφιακών και αναλογικών ταυτοτήτων μας».

i Για το αναλυτικό πρόγραμμα και τις live αναμεταδόσεις του Freiraum Festival μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.