Δωρεάν

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (9-15/2)

Από -

Ύστερα από τη μεγάλη προσέλευση του κοινού, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος προβάλλει ξανά το βραβευμένο «Touch me not». Το τολμηρό φιλμ της Ρουμάνας Αντίνα Πιντιλίε που τιμήθηκε με τη Χρυσή Άρκτο στο περσινό φεστιβάλ του Βερολίνου ανοίγει τη σειρά προβολών «H Προκλητική Γοητεία της Γυναικείας Ματιάς» που διοργανώνει το δίκτυο WIFT GR (Women in Film and Television – Greece). Στην ταινία, η σκηνοθέτιδα, μαζί με τους χαρακτήρες της –την Λάουρα, τον Τόμας και τον Κρίστιαν– , φλερτάρουν ανάμεσα στη μυθοπλασία και την πραγματικότητα ξεπερνώντας ταμπού και έμφυλα στερεότυπα… Ας την ανακαλύψουμε αυτήν την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου (4.30 μ.μ.).

Ο Andrew Weatherall, ένας από τους σημαντικότερους DJs και παραγωγούς της βρετανικής electronica, καταφτάνει στο Νιάρχο. Στο πλαίσιο των μουσικών συναντήσεων του Κέντρου Πολιτισμού, ο θρυλικός τύπος που σημάδεψε την ιστορία καταργώντας τα όρια μεταξύ ροκ και χορευτικής μουσικής με τους Primal Scream και το δίσκο «Screamadelica», έρχεται για ένα συνδυασμό ανοιχτής συζήτησης και DJ set. Στους ήχους του μπορείς να βρεις όποιο υβρίδιο από την ιστορία της dance και της electronica φαντάζεσαι, οπότε την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου όλοι στον Φάρο, από τις 8 το απόγευμα.

«200 χρόνια από την Επανάσταση. Ποια είναι η σύγχρονη Ελλάδα;» Με οδηγό τις συγκεκριμένες φράσεις, το Θέατρο Τέχνης, στο πλαίσιο και με τη στήριξη της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων, πραγματοποιεί ένα πολυποίκιλο πρόγραμμα μέχρι τον Απρίλιο που επιχειρεί να αναδείξει κείμενα και πρόσωπα της επαναστατικής περιόδου. Αυτή τη Δευτέρα (11/2) στο Υπόγειο της Πεσμαζόγλου, δύο ενδιαφέροντα κείμενα ανεβαίνουν σε μορφή θεατρικού αναλόγιου: το πρώτο, «Νικήταρος» (1826), είναι γραμμένο από την Ευανθία Καΐρη με θέμα την επανάσταση και το δεύτερο, «Γυναικοκρατία», από τον Δημήτρη Βυζάντιου, μιλά για θέση και την εικόνα της γυναίκας στην μεταεπαναστατική Ελλάδα. Ραντεβού στις 7.30 μ.μ.

Για να υποδεχτεί τη νέα χρονιά, ο δημοφιλής πολυχώρος Shantom (Πολυχώρος Πολιτισμού & Τεχνών «Σμάρω Στεφανίδου – Λήδα Shantala», Τριπόλεως 35Α & Ευβοίας, Χαλάνδρι, 2106717529), που δημιούργησε πριν από δεκαπέντε περίπου χρόνια η Λήδα Shantala με τη μητέρα της Σμάρω Στεφανίδου, ανοίγει ελεύθερα τις πόρτες του για τις επόμενες ημέρες και εκπέμπει σε διαφορετικούς χορευτικούς ρυθμούς. Συγκεκριμένα, το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου (8 μ.μ.) γνωρίζουμε τον κλασικό ινδικό χορό Μπάρατα Νάτυαμ, το δημοφιλή χορό της Isadora (βασισμένο στις αρχές και την τεχνική του χορού της Ισιδώρας Ντάνκαν), όπως και ανατολίτικες ή εναέριες χορογραφίες. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα για δωρεάν μαθήματα την επόμενη εβδομάδα σε ακόμα περισσότερες χορευτικές κουλτούρες. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο 2106717529.

Τι είναι το blockchain και πώς υπόσχεται ν’ αλλάξει τη ζωή μας; Για δύο σαββατοκύριακα, στις 9-10/2 καθώς και στις 16-17/2, η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση συγκεντρώνει διανοητές, καλλιτέχνες, μουσικούς και χάκερ σε ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στη συναρπαστική τεχνολογία του δικτυωμένου κόσμου. Με ελεύθερη είσοδο σε όλες τις δράσεις, το «Blockchain: Utopia or U-turn?» διερωτάται πάνω στις νέες οικονομικές συνθήκες που γεννούν κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin, διερευνά τις οικονομικές και καλλιτεχνικές προοπτικές που ανοίγονται καθώς και τα ηθικά διλήμματα που προκύπτουν. Περισσότερες πληροφορίες εδώ. 

Τα Αστικά Μοτίβα συμμετέχουν στις δράσεις αστικής αναζωογόνησης που υπογράφει το This is Athens του Δήμου Αθηναίων και ξεκινούν ένα κύκλο διαλέξεων γύρω από το design. Μέχρι τις 22 Μαρτίου ανά δύο Παρασκευές δίνουμε ραντεβού στο χώρο τους (Διπλάρη 5Α) και μαθαίνουμε για τις «Διαδρομές του Design». Επόμενη συνάντηση στις 15/2 (6 μ.μ.).

Όλοι θέλουν να ζήσουν τον μεγάλο έρωτα, όμως πόσοι επιβιώνουν τελικά; Στο πλαίσιο του «Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», το Rudu Bar στα Πετράλωνα γεμίζει με γνωστές, αγαπημένες προσωπικότητες και γιορτάζει μιλώντας για τον έρωτα που σκοτώνει. Ανήμερα του Βαλεντίνου (14,2, 7 μ.μ.), κείμενα της παγκόσμιας λογοτεχνίας διαβάζουν μεταξύ άλλων οι Μαρίνα Σάττι, Γιώργος Νανούρης και Μαίρη Συνατσάκη.

Παιδικά βιβλία χωρίς εικόνες δεν γίνεται! Είκοσι εικονογράφοι, άλλοι με πολλά βιβλία στο βιογραφικό τους και άλλοι εντελώς νέοι, έρχονται στο Κέντρο Τεχνών του δήμου Αθηναίων με μια έκθεση που δίνει το στίγμα του είδους. Από τη Δευτέρα 11 του μηνός έχουμε την ευκαιρία να δούμε την εξέλιξη της εικονογραφικής γραφής με το αφιέρωμα «Τα παιδιά βλέπουν 20 καλλιτέχνες εικονογραφούν». Επιμέλεια: Μαρίζα Ντεκάστρο.

Ξεκινώντας από το ’90 κατά την επίσκεψή της στην Μπιενάλε της Βενετίας, η Elisa Bollazzi άρχισε να συλλέγει μικρά κομμάτια που είχαν αφαιρεθεί από έργα τέχνης, εμπλουτίζοντας σιγά-σιγά το προσωπικό «μουσείο» της Microcollection με δείγματα από εννοιλογική τέχνη, pop art, art povera, κά. Από το ’08 και έπειτα, τα μικρά κομμάτια έργων επιστρέφουν στον κόσμο σαν σπορά τέχνης σε απρόσμενα σημεία μέσα από τη δράση Art Sowings. Το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου (5 μ.μ.), ένα από αυτό –το Albero di 7 metri, 1980-82 του Giuseppe Penone– θα τοποθετηθεί στην είσοδο της πολυκατοικίας που στεγάζεται η FokiaNou Art Space και συγκεκριμένα σε μια κενή εσοχή με χώμα του πεζοδρομίου.