Δωρεάν

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (7-13/9)

Από -

Τι χαμός γίνεται μέσα σε ένα «Ξενοδοχείο για τέρατα»; Οι προβολές στο Ξέφωτο του Κέντρου Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» συνεχίζονται τον Σεπτέμβριο, με το παιδικό του Τζέντι Ταρτακόφσκι να παίρνει τη σκυτάλη αυτή την Κυριακή (9/8, 8.30 μ.μ.): o Δράκουλας χτίζει στην Τρανσιλβανία έναν πύργο-πολυτελές θέρετρο για όλα τα τέρατα, κρύβοντας την ύπαρξή του από τους ανθρώπους, αλλά στη γιορτή των γενεθλίων της κόρης του ένας νεαρός ταξιδιώτης εμφανίζεται από το πουθενά και φέρνει τα πάνω κάτω. Παράλληλα, για τους ηλικιακά μεγαλύτερους θεατές, έχουμε τους «Ατσίδες με τα Μπλε» την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου (8.30 μ.μ.). Μπλουζ μουσική και ασταμάτητο γέλιο. Πρόκειται για την κωμωδία καταστροφής του Λάντις που ακολουθά τις περιπέτειες δυο αδερφών, πρώην τροφίμων των φυλακών (Τζον Μπελούσι και Νταν Ακρουντ), που προσπαθούν να σώσουν ένα ορφανοτροφείο από την πτώχευση.

Εκεί που εξαφανίζονται τα όρια ανάμεσα στο χορό, το χοροθέατρο, το μουσικό θέατρο και την περφόρμανς υπάρχει η συμπεριληπτικότητα. Με έμπνευση από τους στόχους του ευρωπαϊκού έργου ImPArt (Immediate Performing Arts), περισσότεροι από είκοσι καλλιτέχνες από τέσσερις χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία και Αρμενία) συμπράττουν για την παράσταση που έρχεται αυτήν την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου (8 μ.μ.) στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η παρουσίαση αποτελείται από δύο αυτόνομες περφόρμανς, την «Gravity and Other Attractions, The Little Prince» και μια εγκατάσταση-περφόρμανς με τίτλο «Re:construction», στις οποίες τα όρια προσβασιμότητας μετατρέπονται σε πεδίο έμπνευσης, πειραματισμού και καινοτόμου δημιουργίας.

Στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης (Σάββατο 7/9, 12μ.) έρχεται το φθινόπωρο – και αυτό δεν είναι όσο άσχημο ακούγεται. Η παιδική παράσταση-χοροθέατρο «Η Παράξενη Αγάπη», βασισμένη στο βιβλίο «Η παράξενη αγάπη του αλόγου και της λεύκας» του Χρήστου Μπουλώτη, έχει για πρωταγωνιστές μια λεύκα στη μέση ενός φθινοπωρινού λιβαδιού και ένα άσπρο άλογο (Σταύρος Παργινός και Μαίρη Παρδαλάκη). Μία μέρα αρχίζουν να μιλούν, συνειδητοποιώντας με μεγάλη τους έκπληξη ότι το ένα καταλαβαίνει τη γλώσσα του άλλου. Πώς θα ξεπεράσουν αυτό το εμπόδιο;

Ευκαιρία να ανακαλύψουμε ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές εκδόσεις από διάφορα μέρη του κόσμου αλλά και την πόλη μας –μια και οι ανεξάρτητη εικαστική βιβλιοπαραγωγή παραμένει εν πολλοίς άγνωστη– δίνει το Athens Art Book Fair, η οποία σημειώνει την πρώτη της χρονιά. Στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου, στη Στοά Καΐρη στο Μοναστηράκι, έργα που πολύ δύσκολα βρίσκονται σε βιβλιοπωλεία – αναλογικές, ψηφιακές και υβριδικές εκδόσεις– συγκεντρώνονται από συνολικά περίπου πενήντα δημιουργούς. Παράλληλα, λογοκεντρικά δρώμενα, όπως poetry slam, παρουσιάσεις, ομιλίες και επιτελεστικές αναγνώσεις, συμπληρώνουν το πρόγραμμα.

Γίνεται να μην ταΐσεις ένα κατοικίδιο; Μια νέα σειρά παρεμβάσεων, ονόματι «P.E.T. Treat», εγκαινιάζει το project space που ίδρυσε ο εικαστικός Άγγελος Πλέσσας στην Κυψέλη, P.E.T. Projects, κατά την οποία καλλιτέχνες πρόκειται να κάνουν δημόσια έργα επί της οδού Κερκύρας 87. Την αρχή κάνει στις 9 Σεπτεμβρίου ο Αριστείδης Λάππας με μια ιδιαίτερη τελετή: έχοντας σχεδιάσει τα γλυπτά, τα ζωγραφικά και τα κοστούμια της περφόρμανς, τρεις πρωταγωνιστές ενσαρκώνουν τρεις χαρακτήρες –τον Lover, τον Warrior και τον Builder–, οι οποίοι εξετάζουν το κενό ανάμεσα στις καταστάσεις που συχνά συναντάμε και τις υποσυνείδητες αντιλήψεις, προσκαλώντας έτσι τον θεατή να επαναπροσδιορίσει την πραγματικότητα. Ραντεβού στις 9 μ.μ.

Την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου (12 μ.) το Ίδρυμα Ζογγολόπουλου μας περιμένει στην Κηφισιά για δωρεάν ξενάγηση. Με σημείο εκκίνησης την Πλατεία Γιώργου Ζογγολόπουλου στην οδό Δημοκρατίας, κάνουμε μια βόλτα στην υπαίθρια γλυπτοθήκη που περιλαμβάνει έργα του σπουδαίου Έλληνα μοντερνιστή. Πέρα από την Υπαίθρια Δημοτική Γλυπτοθήκη Ψυχικού, επισκεπτόμαστε την κατοικία και το εργαστήριο του Γιώργου Ζογγολόπουλου.